Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Meer grip op geld met een eigen jaarbegroting

30 oktober 2017

Er zijn van die maanden dat het geld er harder uitgaat dan gewoonlijk. Herkent u dat? Of merkt u dat u te weinig toekomt aan sparen, terwijl u toch een prima inkomen heeft? Een jaarbegroting kan u helpen. Probeer het eens met deze handige tips.

Juist in een ‘dure’ maand met veel extra uitgaven, gaat uw wasmachine kapot. Stress! Want hoe gaat u de reparatie betalen? U zat al krap en kon dit er eigenlijk niet bij hebben.

Jaarbegroting

Bekend probleem? Voorkom het met een jaarbegroting. Daarmee bent u zich bewust van wat er binnenkomt én uitgaat. 79 procent van de Nederlandse huishoudens maakt al een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Het biedt structuur, houvast en grip op de financiën. Een jaarbegroting maken hoeft geen hogere wiskunde te zijn. U kunt dit stappenplan van het Nibud als leidraad gebruiken:

Stap 1
Maak een overzicht van al uw inkomsten: netto salaris of uitkering, vakantiegeld, 13e maand, kinderbijslag, kindgebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, voorlopige aanslag Belastingdienst, alimentatie, kostgeld;

Stap 2
Maak een overzicht van uw vaste lasten: huur of hypotheek, energie, gas, water, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, kinderopvang, Netflix, ANWB-contributie, telefoon of internet, sportschool etc.;

Stap 3
Maak een overzicht van uw reserveringsuitgaven: eigen risico, andere niet-vergoede ziektekosten, vakantie, onderhoud huis en tuin, kleding en schoenen, meubilair en apparatuur etc. Reserveer hier elke maand een bedrag voor, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer over reserveren

Stap 4
Maak een overzicht van uw huishoudelijke uitgaven: dagelijkse boodschappen, luiers, make-up, kapper, cadeautjes, schoonmaakmiddelen, huisdieren, roken, openbaar vervoer, brandstof etc.;

Stap 5
Beoordeel uw jaarbegroting: geld over, sparen? Besparingen nodig? Vergelijk dure en goedkope maanden;

Stap 6
Houd uw jaarbegroting bij. Neem veranderingen mee zoals verhuizen, gezinsuitbreiding, uit elkaar gaan, andere baan etc.

Stap 7
Werp ook een blik op loonstrookjes en bankafschriften van vorig jaar. Zo kunt u ook van lastiger te bepalen uitgaven, zoals cadeautjes en kleding, toch een goede schatting maken.

Wees eerlijk over uw uitgaven, houd uzelf niet voor de gek!

Nog een advies: wees eerlijk en reëel tegenover uzelf. Rookt u? Calculeer dat dan wel in. Gaat u graag uit eten? Neem dat mee, houd uzelf niet voor de gek. Het is een persoonlijke begroting, dus de wereld krijgt het niet te weten. Doe het voor uzelf.

U zult zien dat u met een jaarbegroting minder voor onaangename, financiële verrassingen komt te staan!

 

Hulp nodig bij het maken van een jaarbegroting? Maak een afspraak bij het Geldloket.

Download hier een maandbegroting op onze website.

Laatste update: 11 februari 2020
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort