Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Meer grip op geld met een eigen jaarbegroting

7 juni 2023

Met een jaarbegroting krijg je meer grip op de financiën en kom je beter toe aan sparen. Probeer het eens met deze handige tips.

Misschien merk je dat het geld er de ene maand harder uit vliegt dan de andere maand. Als juist in een ‘dure’ maand de wasmachine kapot gaat, heb je stress. Want hoe ga je de reparatie betalen? Je zat al krap en kon dit er eigenlijk niet bij hebben.

Of je merkt dat je te weinig toekomt aan sparen, terwijl je toch een prima inkomen hebt.

Jaarbegroting

Een jaarbegroting kan je helpen: die biedt structuur, houvast en grip op de financiën. Daarmee ben je van bewust wat er binnenkomt én uitgaat. 79 procent van de Nederlandse huishoudens maakt al een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Een jaarbegroting maken hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Je kunt dit stappenplan van het Nibud als leidraad gebruiken:

Stap 1

Maak een overzicht van al jouw inkomsten: netto salaris of uitkering, vakantiegeld, 13e maand, kinderbijslag, kindgebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, voorlopige aanslag Belastingdienst, alimentatie, kostgeld;

Stap 2

Maak een overzicht van jouw vaste lasten: huur of hypotheek, energie, gas, water, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, kinderopvang, Netflix, ANWB-contributie, telefoon of internet, sportschool etc.;

Stap 3

Maak een overzicht van jouw reserveringsuitgaven: eigen risico, andere niet-vergoede ziektekosten, vakantie, onderhoud huis en tuin, kleding en schoenen, meubilair en apparatuur etc. Reserveer hier elke maand een bedrag voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer over reserveren

Stap 4

Maak een overzicht van jouw huishoudelijke uitgaven: dagelijkse boodschappen, luiers, make-up, kapper, cadeautjes, schoonmaakmiddelen, huisdieren, roken, openbaar vervoer, brandstof etc.;

Stap 5

Beoordeel jouw jaarbegroting: geld over, sparen? Besparingen nodig? Vergelijk dure en goedkope maanden;

Stap 6

Houd jouw jaarbegroting bij. Neem veranderingen mee zoals verhuizen, gezinsuitbreiding, uit elkaar gaan, andere baan etc.

Stap 7

Werp ook een blik op loonstrookjes en bankafschriften van vorig jaar. Zo kun je ook van lastiger te bepalen uitgaven, zoals cadeautjes en kleding, toch een goede schatting maken.

Wees eerlijk over jouw uitgaven, houd jezelf niet voor de gek!

Nog een advies: wees eerlijk en reëel tegenover jezelf. Rook je? Calculeer dat dan wel in. Ga je graag uit eten? Neem dat mee, houd jezelf niet voor de gek. Het is een persoonlijke begroting, dus de wereld krijgt het niet te weten. Doe het voor jezelf.

Je zult zien dat je met een jaarbegroting minder voor onaangename, financiële verrassingen komt te staan!

 

Maak een afspraak als je hulp nodig heeft bij het maken van uw jaarbegroting. Of download hier een maandbegroting op onze website.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort