Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Wat als ik mijn rekeningen niet kan betalen?

30 december 2021

Maak je je zorgen of je alle rekeningen nog wel kan betalen? Volg deze 3 stappen om overzicht te krijgen en de gevolgen te beperken.

Maak een gratis afspraak

Drie stappen

 1. Breng je geldzaken in kaart met een begroting
 2. Controleer of je geen geld laat liggen
 3. Beperk de gevolgen met deze tips

Breng je geldzaken in kaart met een begroting

Overzicht is belangrijk als je grip wil houden op je geld. Om te zien hoe je ervoor staat, kun je een begroting maken. Dat is een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Vul bijvoorbeeld onze handige maandbegroting (Excel, 36,8 Kb) in. Daarna ga je kijken hoe je de balans in je begroting terug kan vinden.

Controleer of je geen geld laat liggen

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat je nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. De overheid heeft hiervoor een normbedrag opgesteld. Ieder halfjaar wordt het normbedrag aangepast. Jouw netto inkomen (het bedrag dat je op je rekening krijgt) moet minimaal gelijk zijn aan het sociaal minimum. Hoe hoog het sociaal minimum voor je is hangt af van je leeftijd of leefsituatie.

Is jouw netto inkomen lager dan het sociaal minimum? Ga na waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld WW-uitkering of de bijstand. Vraag dit zo snel mogelijk aan, want een bijstandsuitkering krijg je niet met terugwerkende kracht.

Daalt je inkomen? Controleer of je recht hebt op (extra) toeslagen. Het recht op toeslagen hangt namelijk af van de hoogte van je inkomen.

Als je inkomen daalt tot het sociaal minimum, dan kom je misschien in aanmerking voor landelijke regelingen of lokale regelingen.

Mogelijk heb je recht op energietoeslag. Bekijk informatie over de energietoeslag voor inwoners van de gemeente Amersfoort of de gemeente Leusden. Je kunt de toeslag hier direct aanvragen.

Beperk de gevolgen met deze tips

Is je inkomen op orde, maar kom je nog steeds niet rond? Maak dan een afspraak met het Geldloket. Beperk intussen de gevolgen met de volgende tips:

 • Blijf in contact met schuldeisers

  Neem contact op het bedrijf waar je een openstaande rekening hebt. Vraag begrip voor je situatie en probeer samen tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld uitstel van betaling of een betalingsregeling. Wacht niet af tot je een herinnering of aanmaning krijgt. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de afspraken die je maakt.
  Gebruik de voorbeeldbrieven van het Nibud om uitstel van betaling aan te vragen.

 • Geef vaste lasten voorrang

  Betaal eerst je vaste lasten. Begin met het betalen van de huur of hypotheek. Deze kosten zijn vaak hoog en daardoor moeilijker in te lopen wanneer je de rekening niet betaalt. Vervolgens betaal je je zorgverzekering, gas, water en elektriciteit en andere belangrijke rekeningen zoals je telefoonabonnement en internet. Pas daarna zijn andere rekeningen aan de beurt.

 • Voedselbank helpt

  Neem contact op Voedselbank Amersfoort of Voedselbank Leusden als je niet genoeg geld hebt voor boodschappen.

 • Neem je uitgaven onder de loep

  Kijk om te beginnen naar je verzekeringen. Het gebeurt vaak dat mensen 2x voor iets verzekerd zijn. Of misschien dekken je verzekeringen meer dan nodig is?
  Misschien wil je abonnementen en lidmaatschappen stopzetten. Daarbij hoor je (helaas) wel rekening te houden met de opzegtermijn.
  Heb je betalingsregelingen? Misschien kan het maandbedrag omlaag. Neem contact op met de schuldeiser en leg je situatie uit. Veel schuldeisers zijn bereid om met je mee te denken en oplossingen te zoeken.
  Kijk ook eens hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen. Stel jezelf hiervoor een budget en probeer eens of je hiermee uitkomt.

Persoonlijk advies

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt of wil dat we met je meedenken. Daar zijn wij voor!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort