Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hulp bij hoge energierekening

28 maart 2024

Hoewel de gasprijzen dalen, blijft voor veel mensen de energierekening lastig te betalen. Dat komt doordat veel maatregelen zijn vervallen: de Btw-verlaging op de energiebelasting, het prijsplafond en de energietoeslag. En de belasting op aardgas is juist gestegen. Welke hulp bij hoge energierekening is er nog wel?

Energietoeslag 2023 (nog steeds aan te vragen!)

Heb je nog geen energietoeslag over 2023 ontvangen? Tot 30 juni 2024 kan je nog steeds energietoeslag aanvragen aanvragen. Als jouw gemiddelde inkomen van oktober tot en met december 2023 lager was dan 120% van de bijstandsnorm, kom je mogelijk in aanmerking.

Ook als ondernemer met een laag inkomen kan je aanspraak maken op de energietoeslag. Je kan het beste even met de gemeente overleggen wat je precies moet aanleveren.

Vraag energietoeslag aan bij gemeente Amersfoort.

Voor hulp bij het aanvragen van de energietoeslag kan je terecht bij de informatiewinkels van Indebuurt033.

FIXbrigade

De FIXbrigade is een landelijk initiatief dat nu ook in heel Amersfoort beschikbaar is. Een FIXteam bezoekt je thuis om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren. Ook geeft het team advies over energiebesparing. Mensen met een laag inkomen hoeven niet te betalen voor de materialen en hulp.

Doe een aanvraag bij de FIXbrigade

Energiebox

De gemeente Amersfoort biedt tot 31 december 2024 energiecoaches aan die gratis met je meedenken over hoe je energie kan besparen. Je komt in aanmerking als je in 2023 de energietoeslag hebt ontvangen. Heb je vorig jaar geen energietoeslag ontvangen, maar wel moeite met het betalen van je energierekening? In overleg kan je misschien toch hulp krijgen.

Meld je aan voor een afspraak met een energiecoach

Hulp bij isolatie van je koopwoning

Je kan subsidie van de gemeente Amersfoort krijgen bij het isoleren van je koophuis (geen appartement). Welke subsidie je krijgt, hangt af van je inkomen en de WOZ-waarde van je huis op 1 januari 2022. Bijvoorbeeld:

  • Is je inkomen lager is dan 150% van de bijstandsnorm en de WOZ-waarde van je koophuis € 441.000 of lager? Dan krijg je gratis isolatiehulp. De gemeente betaalt en regelt voor jou de isolatie van maximaal 2 slecht geïsoleerde bouwdelen van je huis, bijvoorbeeld je dak, vloer of muur.
  • Is je inkomen hoger dan 150% van de bijstandsnorm en de WOZ-waarde van je huis € 441.000 of lager? Dan betaalt de gemeente € 1.000 mee aan het isoleren van je huis. Maar alleen als je minimaal 2 slecht geïsoleerde bouwdelen hebt, bijvoorbeeld je dak, vloer of muur.

Controleer waar je recht op hebt en meld je aan bij gemeente Amersfoort.

Verduurzamen in Amersfoort

Bekijk nog veel meer mogelijkheden om ondersteuning te krijgen bij het verduurzamen bij Amersfoort Duurzaam.

Persoonlijk advies

Heb je vragen over het betalen van je energierekening? Of heb je andere vragen over geld? Tijdens kantooruren kan je je vragen stellen via de chat op deze website. Of neem op een andere manier contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

 

Download PDF

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort