Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Reserveren, dat kun je leren!

7 juni 2023

Auto-onderhoud, kapotte wasmachine en jouw telefoon laten vallen in één maand? Soms lijkt het net alsof alles tegelijk kapot gaat. Maar hoe ga je dat betalen? Achteraf praten is altijd makkelijk, maar dit had je kunnen voorkomen door geld opzij te zetten, oftewel door te reserveren.

Onverwachte kosten zijn altijd vervelend. Bij veel apparaten is het moeilijk in te schatten wanneer ze kapot gaan. Maar het gebeurt altijd op een onhandig moment. Repareren of een vervangend artikel kopen kost helaas geld, maar ze zijn vaak noodzakelijk. Om te voorkomen dat je deze kosten niet kunt betalen, is het verstandig om hier elke maand geld voor te reserveren. Op deze manier bouw je een reservepotje op voor onverwachte kosten.

Spaar maandelijks een vast bedrag voor grote uitgaven

Bij sommige apparaten tast je niet volledig in het duister bij het schatten van de levensduur. Vaak gaat een stofzuiger geen dertig jaar mee. Stel je voor: je hebt een stofzuiger van €100,- gekocht. En je schat na onderzoek op het internet in dat deze ongeveer tien jaar meegaat. Dan moet je €0,83 reserveren per maand, dat valt toch wel mee?

Je hoeft niet voor elk apparaat een precieze rekensom te maken, maar het is wel goed als je een schatting maakt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee je kunt uitrekenen hoeveel geld je apart kunt zetten. Zo krijg je direct inzicht in wat je minimaal achter de hand moet houden.

Open een spaarrekening

Je hebt bedacht hoeveel je gaat reserveren per maand, maar waar laat je dat geld? Laat je dit op jouw betaalrekening staan of maak je dit over naar jouw spaarrekening? Je kunt bijvoorbeeld een gewone spaarrekening openen. Laat maandelijks een vast bedrag overschrijven naar deze spaarrekening. Om er zeker van te zijn dat het gaat lukken, stel je in dat het geld automatisch wordt overgeschreven. Op een gewone spaarrekening kun je altijd bij het geld. Handig wanneer je een onverwachte uitgave moet doen.

Bang dat je jouw geld makkelijk overmaakt naar jouw betaalrekening? Open dan een spaarrekening bij een andere bank. Hierdoor wordt het minder makkelijk om geld over te maken naar jouw betaalrekening. Deze rekening is er dan werkelijk voor de onverwachte noodzakelijke kosten.

Verwachte kosten

Naast de onverwachte kosten, is het natuurlijk ook van belang dat je de verwachte kosten inschat. Dit alles kun je het beste doen in een jaarbegroting.

Lees meer over het maken van een jaarbegroting

 

Begin je al te duizelen? Of hulp nodig bij het reserveren? Maak een afspraak bij Geldloket. Wij denken graag met jou mee.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort