Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Reserveren, dat kun je leren!

28 januari 2021

Auto-onderhoud, kapotte wasmachine en uw telefoon laten vallen in één maand? Soms lijkt het net alsof alles tegelijk kapot gaat. Maar hoe gaat u dat betalen? Achteraf praten is altijd makkelijk, maar dit had u kunnen voorkomen door geld opzij te zetten, oftewel door te reserveren.

Onverwachte kosten zijn altijd vervelend. Bij veel apparaten is het moeilijk in te schatten wanneer ze kapot gaan. Maar het gebeurt altijd op een onhandig moment. Repareren of een vervangend artikel kopen kost helaas geld, maar ze zijn vaak noodzakelijk. Om te voorkomen dat u deze kosten niet kunt betalen, is het verstandig om hier elke maand geld voor te reserveren. Op deze manier bouwt u een reservepotje op voor onverwachte kosten.

Spaar maandelijks een vast bedrag voor grote uitgaven

Bij sommige apparaten tast u niet volledig in het duister bij het schatten van de levensduur. Vaak gaat een stofzuiger geen dertig jaar mee. Stelt u zich voor: u heeft een stofzuiger van €100,- gekocht. En u schat na onderzoek op het internet in dat deze ongeveer tien jaar meegaat. Dan moet u €0,83 reserveren per maand, dat valt toch wel mee?

U hoeft niet voor elk apparaat een precieze rekensom te maken, maar het is wel goed als u een schatting maakt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee u kunt uitrekenen hoeveel geld u apart kunt zetten. Zo krijgt u direct inzicht in wat u minimaal achter de hand moet houden.

Open een spaarrekening

U heeft bedacht hoeveel u gaat reserveren per maand, maar waar laat u dat geld? Laat u dit op uw betaalrekening staan of maakt u dit over naar uw spaarrekening? U kunt bijvoorbeeld een gewone spaarrekening openen. Laat maandelijks een vast bedrag overschrijven naar deze spaarrekening. Om er zeker van te zijn dat het gaat lukken, stelt u in dat het geld automatisch wordt overgeschreven. Op een gewone spaarrekening kunt u altijd bij het geld. Handig wanneer u een onverwachte uitgave moet doen.

Bang dat u uw geld makkelijk overmaakt naar uw betaalrekening? Open dan een spaarrekening bij een andere bank. Hierdoor wordt het minder makkelijk om geld over te maken naar uw betaalrekening. Deze rekening is er dan werkelijk voor de onverwachte noodzakelijke kosten.

Verwachte kosten

Naast de onverwachte kosten, is het natuurlijk ook van belang dat u de verwachte kosten inschat. Dit alles kunt u het beste doen in een jaarbegroting.

Lees meer over het maken van een jaarbegroting

 

Begint het u al te duizelen? Of hulp nodig bij het reserveren? Maak een afspraak bij Geldloket. Wij denken graag met u mee.

Laatste update 24 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort