Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Goede voornemens leveren geld op!

3 januari 2019

Happy New Year! De oliebollen zijn op en de kerstboom gaat weer richting zolder (of in de achtertuin). Een goed moment om na te denken over goede voornemens. In deze blog neem ik een aantal goede voornemens op het gebied van besparen en budgetteren met u door. Want het voornemen ‘beter met geld omgaan’ staat in veel huishoudens bovenaan het lijstje. Maar hoe doet u dit dan?

Bespaar op verzekeringen en abonnementen
Neem al uw verzekeringen en contracten eens onder de loep. Het kan vaak veel voordeliger.
Als nieuwe klant ontvang je vaak een aantrekkelijke korting, dus overstappen is vaak de moeite waard. Of neem eens contact op met de huidige aanbieder, want vaak is een korting ook geldig op lopende abonnementen. Dit kan je honderden euro’s schelen op jaarbasis.

Stel realistische spaardoelen
Die reis naar Zuid-Afrika is een mooi doel, maar in heel veel gevallen niet gemakkelijk te realiseren in een korte tijd. Sparen voor een nieuwe CV ketel of wasmachine is misschien minder leuk, maar wel nuttig. Zet elke maand een vast bedrag opzij en bij voorkeur in een apart (digitaal) spaarpotje. Banken bieden tegenwoordig doelsparen aan. Zo bereik je op een leuke manier je spaardoelen. Naast sparen voor een specifiek doel, is het ook aan te raden om een buffer op te bouwen voor onverwachte, (vaak) noodzakelijke uitgaven. Het Nibud heeft een tool ontwikkeld (bufferberekenaar) om te berekenen hoeveel buffer je nodig hebt, rekening houdend met je persoonlijke situatie.

Zeg uw roodstandmogelijkheid op
Rood staan is een dure vorm van lenen. Het kan handig zijn om een kortdurend te kort te overbruggen, maar het blijft een vorm van lenen waar u rente over betaalt (tussen 8-14%). Rood staan kost veel meer dan sparen u oplevert. Het is zonde van het geld om rood te staan, terwijl u ook spaart. Zorg dus eerst voor een positief saldo op uw bankrekening, voordat u gaat sparen. U kunt met de bank afspreken dat u niet rood kunt staan of dat u via sms bericht ontvangt als u in de min dreigt te komen.

Maak een realistische (maand)begroting
Een begroting geeft inzicht in uw persoonlijke financiën. Volgens het Nibud heeft meer dan 20% van de huishoudens onvoldoende overzicht over hun inkomsten en uitgaven. Een begroting kan helpen om het overzicht terug te krijgen. Ga uit van een gemiddelde maandbegroting en reken alle inkomsten en uitgaven om naar een bedrag per maand. Op die manier kunt u alvast reserveren voor (half)jaarlijkse uitgaven.

Check maandelijks uw uitgaven
Plan elke maand een vast moment om uw financiën en administratie door te nemen. Zelf bekijk ik elke eerste zondag van de maand de uitgaven van de afgelopen maand. Maar ook bekijk ik wekelijks via de mobiel bankieren app de afschrijvingen op mijn bankrekening. Komt het overeen met de begroting? Zijn alle vaste lasten afgeschreven? Een dergelijke check is vaak verhelderend en soms ook confronterend. Zo komt u minder snel voor verrassingen te staan.

Volg een budgetcursus
Moeite met het bijhouden van uw administratie of onvoldoende inzicht wat betreft uw inkomsten en uitgaven? Volg dan de budgetcursus ‘Grip op geld’ van Geldloket Amersfoort. In maart start er weer een cursus. Deze cursus is bedoeld voor inwoners van Amersfoort en Leusden en is kosteloos. Inschrijven kan via onze  website.

Wilt u hulp bij het realiseren van uw goede voornemen op het gebied van besparen en budgetteren? Wij helpen u graag. Maak een afspraak met een van de consulenten van het Geldloket.

Wij wensen u een mooi nieuw jaar toe.

Laatste update: 3 januari 2020
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort