Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Goede voornemens leveren geld op!

7 december 2021

Happy New Year! Een goed moment om na te denken over goede voornemens. In deze blog neem ik een aantal goede voornemens op het gebied van besparen en budgetteren met je door. Want het voornemen ‘beter met geld omgaan’ staat in veel huishoudens bovenaan het lijstje. Maar hoe doe je dit dan?

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met jou mee!

Maak direct een afspraak

Bespaar op verzekeringen en abonnementen

Neem al je verzekeringen en contracten eens onder de loep. Het kan vaak veel voordeliger. Als nieuwe klant ontvang je vaak een aantrekkelijke korting. Overstappen is dan de moeite waard. Of neem eens contact op met de huidige aanbieder en vraag of de korting ook geldt voor lopende abonnementen. Dit kan je honderden euro’s schelen op jaarbasis.

Stel realistische spaardoelen

Die reis naar Zuid-Afrika is een mooi doel, maar in heel veel gevallen niet makkelijk te realiseren in een korte tijd. Sparen voor een nieuwe CV ketel of wasmachine is misschien minder leuk, maar wel nuttig. Zet elke maand een vast bedrag opzij en bij voorkeur in een apart (digitaal) spaarpotje. Banken bieden tegenwoordig doelsparen aan. Zo bereik je op een leuke manier je spaardoelen. Naast sparen voor een specifiek doel, is het ook aan te raden om een buffer op te bouwen voor onverwachte, noodzakelijke uitgaven. Met de Bufferberekenaar van het Nibud kun je anoniem berekenen hoeveel buffer je nodig hebt. Dit hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af en verschilt dus per persoon.

Zeg uw roodstandmogelijkheid op

Rood staan is een dure vorm van lenen. Het kan handig zijn om een kortdurend tekort te overbruggen, maar het blijft een vorm van lenen waar je rente over betaalt (tussen 8-14%). Rood staan kost veel meer dan sparen je oplevert. Het is zonde van het geld om rood te staan, terwijl je ook spaart. Zorg dus eerst voor een positief saldo op je bankrekening, voordat je gaat sparen. Je kan met de bank afspreken dat je niet rood kunt staan of dat je via bericht ontvangt als je in de min dreigt te komen.

Maak een realistische (maand)begroting

Een begroting geeft inzicht in je persoonlijke financiën. Volgens het Nibud heeft meer dan 20% van de huishoudens onvoldoende overzicht over hun inkomsten en uitgaven. Een begroting kan helpen om het overzicht terug te krijgen. Ga uit van een gemiddelde maandbegroting en reken alle inkomsten en uitgaven om naar een bedrag per maand. Op die manier kan je alvast reserveren voor (half)jaarlijkse uitgaven.  Op onze website kan je een handige maandbegroting (Excel, 36,8 Kb downloaden zodat je direct met dit goede voornemen kunt starten. Of lees eerst hoe je stap voor stap een begroting maakt.

Check maandelijks uw uitgaven

Plan elke maand een vast moment om je financiën en administratie door te nemen. Zelf bekijk ik elke eerste zondag van de maand de uitgaven van de afgelopen maand. Maar ook bekijk ik wekelijks via de mobiel bankieren app de afschrijvingen op mijn bankrekening. Komt het overeen met de begroting? Zijn alle vaste lasten afgeschreven? Een dergelijke check is vaak verhelderend en soms ook confronterend. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Wil jij hulp bij het uitvoeren van jouw goede voornemens op het gebied van besparen en budgetteren? Wij helpen je graag.

Wij wensen je een mooi en gezond 2022 toe.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort