Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Salaris per week of wisselend inkomen? Zo kom je rond

15 september 2023

Rondkomen kan extra lastig zijn als je per week betaald wordt of een wisselend inkomen hebt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om bijvoorbeeld je huur, energie zorgverzekering en te betalen?

Een handige manier kan zijn dat je wekelijks geld opzij legt. Zo kan je ervoor zorgen dat je altijd genoeg geld hebt om de vaste lasten te betalen. In 7 stappen bereik je financiële stabiliteit: rust in je geldzaken!

De 7 stappen

  1. Breng de vaste lasten in kaart
  2. Reken uit hoeveel geld je per maand nodig hebt
  3. Verdeel de maandelijkse kosten naar weken
  4. Voeg een buffer toe
  5. Blijf flexibel en controleer regelmatig
  6. Controleer je toeslagen
  7. Leer van je ervaringen

1. Breng de vaste lasten in kaart

Voordat je begint te rekenen hoeveel geld je elke week moet sparen, is het handig om te weten welke kosten je elke maand hebt. Schrijf alle rekeningen en alles waarvoor je nog meer geld moet betalen op een lijst. Bijvoorbeeld de huur of hypotheek, kosten voor energie en water, verzekeringen, telefoon en internet, vervoer naar je werk en alle andere dingen waarvoor je elke maand geld moet betalen.

2. Reken uit hoeveel geld je per maand nodig hebt

Nadat je een overzicht hebt van je vaste lasten, tel je deze bedragen op. Nu weet je je maandelijkse totale kosten. Dit is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om aan je verplichtingen na te komen.

3. Verdeel de maandelijkse kosten naar weken

Nu je je maandelijkse totale kosten kent, is het tijd om dit bedrag te verdelen over de weken van de maand. Een makkelijke manier is door het maandelijkse totaal te delen door het aantal weken van die maand. Let op: sommige maanden hebben 4 weken, andere maanden hebben er 5.

4. Voeg een buffer toe

Het verdelen van je vaste lasten over de weken van de maand is een goed begin. Daarnaast is het slim om geld opzij te zetten voor onverwachte kosten (een ‘buffer’). Het leven is onvoorspelbaar en er kunnen onverwachte uitgaven nodig zijn, zoals medische kosten, reparaties of andere noodgevallen. Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) adviseert om 10 procent van je maandelijkse inkomen toe te voegen als buffer voor onvoorziene kosten.

5. Blijf flexibel en controleer regelmatig

Na het instellen van je spaarstrategie is het belangrijk om flexibel te blijven. Pas je spaarbedrag aan als je merkt dat je meer of minder geld nodig hebt dan je had bedacht. Kijk regelmatig hoe het gaat en of het nodig is om je budget en spaardoelen aan te passen.

6. Controleer je toeslagen

Een probleem waar mensen met een flexibel inkomen vaak tegenaan lopen, is dat zij toeslagen krijgen op basis van hun vaste inkomen. Maar als iemand meer verdient, bijvoorbeeld door onregelmatige diensten of extra uren, dan kan het zijn dat diegene toeslagen moet terugbetalen.

Geef een betere schatting van jouw inkomen door als je weet dat er iets veranderd is. Bijvoorbeeld na een loonsverhoging. Als zzp’er kan je dit doen bij elke btw-aangifte. De Belastingdienst weet namelijk niet hoeveel je dit jaar gaat verdienen. Pas daarom je verwachte inkomen aan in Mijn Toeslagen.

Tip: geef een iets hoger inkomen door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je toeslagen moet terugbetalen. Want voor de toeslagen geldt: hoe lager jouw inkomen, hoe hoger jouw toeslag.

Je hoeft niet bang te zijn om toeslag mis te lopen, want na afloop van het jaar weet de Belastingdienst wat jouw inkomen is en komt de definitieve berekening. Het is dan fijner om toeslag erbij te krijgen dan terug te moeten betalen.

Op de website van de Belastingdienst kan je je toetsingsinkomen berekenen.

7. Leer van je ervaringen

Houd goed bij hoeveel geld je krijgt en hoeveel je uitgeeft. Zo begrijp je beter hoe je je geld besteedt. Daardoor kan je slimmere beslissingen nemen over geld, gebaseerd op wat je al eerder hebt meegemaakt.

Bij het omgaan met een wisselend (week) inkomen draait het allemaal om planning, flexibiliteit en discipline. Stel een haalbaar plan op, bouw een buffer op en regel je uitgaven zorgvuldig. Zo pak je de uitdagingen van een wisselend inkomen succesvol aan en bereik je financiële stabiliteit. Heel veel succes!

Persoonlijk advies

Misschien kan je met deze tips al zelf aan de slag. Als je het fijn vindt om hier hulp bij te krijgen, maak dan een gratis afspraak. Wij zijn er voor je!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort