Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Trouwen of samenwonen; hoe regel je samen de geldzaken?

30 mei 2023

Ga jij binnenkort trouwen of ben je druk aan het klussen omdat je gaat samenwonen? Gefeliciteerd! Belangrijk: bespreek van tevoren hoe je de financiële zaken gaat regelen. Want naast een romantische verbintenis ga je ook een financiële verbintenis met elkaar aan. 

Volgens het Nibud maakt bijna 90% van de stellen afspraken over geldzaken. Een verstandige keuze! Hoe doe je dit in de praktijk?

1. Zet samen je inkomsten en (gezamenlijke) uitgaven op een rij

Zo krijg je inzichtelijk wat je maandelijks te besteden hebt. Je kunt hiervoor een ‘ouderwets’ huishoudboekje gebruiken of onze digitale begroting.

De meeste mensen kiezen ervoor om de kosten te verdelen. Het meest eenvoudig is om alle inkomsten op in één pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Deze methode wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gebruikt.

2. Verdeel de kosten

Je kunt het beste alle uitgaven verdelen over drie categorieën; vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven. Vervolgens kun je kijken of het een persoonlijke uitgave of gezamenlijke uitgave betreft. De woonlasten en huishoudelijke uitgaven zijn vaak gezamenlijke uitgaven. Maak hierover goede afspraken met elkaar.
Er zijn verschillende manieren om de kosten te verdelen. Ik benoem hieronder de meest gangbare;

  • Naar verhouding van inkomen. Wie het meest verdient, betaalt het meest. Stel je hebt 60% van het gezamenlijke inkomen, dan betaal je ook 60% van de vaste lasten.
  • Ieder de helft. De partner met het laagste inkomen moet dan in ieder geval voldoende geld overhouden voor persoonlijke uitgaven. Deze methode is het meest eerlijk wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
  • Een vaste bijdrage in het huishouden. Deze methode wordt vaak gekozen wanneer jouw partner bij je intrekt of andersom. Er wordt dan een bijdrage voor zogenoemd kostgeld afgesproken.

2. Open een gezamenlijke rekening

En stort hier beide maandelijks een afgesproken bedrag op. Hiervan betaal je de (gezamenlijke) vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Je privérekening gebruik je voor persoonlijke uitgaven en reserveringen. Het is raadzaam om ook een vast bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven of voor die gewenste vakantie naar Azië.

3. Voorkom dubbele verzekeringen en abonnementen

Hiermee voorkom je dubbele kosten.

4. Let op de gevolgen voor toeslagen

Trouwen of samenwonen kan gevolgen hebben voor het recht op inkomensaanvullende regelingen zoals toeslagen. Wanneer je trouwt dan wordt je automatisch fiscaal partner en toeslagpartner. Dit is niet altijd het geval wanneer je gaat samenwonen. Gebruik hiervoor de rekenhulp op de website van de Belastingdienst 
Maak ook altijd een proefberekening op de website van de Belastingdienst om na te gaan wat de gevolgen zijn voor je toeslagen wanneer je gaat trouwen of samenwonen.
In geval van fiscaal partnerschap kun je aftrekposten verdelen en in sommige gevallen heb je recht op heffingskortingen. Laat je hier goed over informeren.

Persoonlijk advies

Ga je trouwen en/of samenwonen en wil je advies over het verstandig regelen van jouw geldzaken? Maak dan een gratis afspraak met een consulent van Geldloket Amersfoort.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort