Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Trouwen of samenwonen; hoe regel je samen de geldzaken?

19 februari 2021

Gaat u binnenkort trouwen of bent u druk aan het klussen omdat u gaat samenwonen? Gefeliciteerd! Belangrijk: bespreek van tevoren hoe u de financiële zaken gaat regelen. Want naast een romantische verbintenis gaat u ook een financiële verbintenis met elkaar aan. 

Volgens het Nibud maakt bijna 90% van de stellen afspraken over geldzaken. Een verstandige keuze! Hoe doet u dit in de praktijk?

1. Zet samen uw inkomsten en (gezamenlijke)uitgaven op een rij

Zo krijgt u inzichtelijk wat u maandelijks te besteden heeft. U kunt hiervoor een ‘ouderwets’ huishoudboekje gebruiken of onze digitale begroting.

De meeste mensen kiezen ervoor om de kosten te verdelen. Het meest eenvoudig is om alle inkomsten op in één pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Deze methode wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gebruikt.

2. Verdeel de kosten

U kunt het beste alle uitgaven verdelen over drie categorieën; vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven. Vervolgens kunt u kijken of het een persoonlijke uitgave of gezamenlijke uitgave betreft. De woonlasten en huishoudelijke uitgaven zijn vaak gezamenlijke uitgaven. Maak hierover goede afspraken met elkaar.
Er zijn verschillende manieren om de kosten te verdelen. Ik benoem hieronder de meest gangbare;

  • Naar verhouding van inkomen. Wie het meest verdient, betaalt het meest. Stel u heeft 60% van het gezamenlijke inkomen, dan betaalt u ook 60% van de vaste lasten.
  • Ieder de helft. De partner met het laagste inkomen moet dan in ieder geval voldoende geld overhouden voor persoonlijke uitgaven. Deze methode is het meest eerlijk wanneer u en uw partner ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
  • Een vaste bijdrage in het huishouden. Deze methode wordt vaak gekozen wanneer uw partner bij u intrekt of andersom. Er wordt dan een bijdrage voor zogenoemd kostgeld afgesproken.

2. Open een gezamenlijke rekening

En stort hier beide maandelijks een afgesproken bedrag op. Hiervan betaalt u de (gezamenlijke)vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Uw privérekening gebruikt u voor persoonlijke uitgaven en reserveringen. Het is raadzaam om ook een vast bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven of voor die gewenste vakantie naar Azië.

3. Voorkom dubbele verzekeringen en abonnementen

Hiermee voorkomt u dubbele kosten.

4. Let op de gevolgen voor toeslagen

Trouwen of samenwonen kan gevolgen hebben voor het recht op inkomensaanvullende regelingen zoals toeslagen. Wanneer u trouwt dan wordt u automatisch fiscaal partner en toeslagpartner. Dit is niet altijd het geval wanneer u gaat samenwonen. Gebruik hiervoor de rekenhulp op de website van de Belastingdienst 
Maak ook altijd een proefberekening op de website van de Belastingdienst om na te gaan wat de gevolgen zijn voor uw toeslagen wanneer u gaat trouwen of samenwonen.
In geval van fiscaal partnerschap kunt u aftrekposten verdelen en in sommige gevallen heeft u recht op heffingskortingen. Laat u zich hier goed over informeren.

En de juridische aspecten?

Met ingang van 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.  Lees meer hierover in deze blog.

Gaat u trouwen en/of samenwonen en wilt u advies over het verstandig regelen van uw geldzaken? Maak dan een gratis afspraak met een consulent van Geldloket Amersfoort.

Laatste update: 24 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort