Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Wat is wijsheid: kopen of huren?

6 januari 2022

‘Huur jij?! Waarom? Kopen is toch veel beter, dan bouw je tenminste vermogen op!’ Dat kan zeker zo zijn. Toch is een huis kopen lang niet altijd de beste optie.

Het is verstandig eerst voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Want naast financiële verschillen, zijn er ook praktische afwegingen die meewegen. Weet je al in welke woonplaats en wijk je wilt wonen? Verwacht je de komende jaren wijzigingen in je leefsituatie of inkomsten?

In deze blog zet ik voor jou de kosten van kopen en huren op een rij:

Startkosten/ eenmalige kosten

Kopen: Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de koopwoning financieren. Alle bijkomende aankoopkosten als notariskosten, taxatiekosten (totaal gemiddeld 6%) moet je uit eigen zak kunnen betalen. Deze mag je overigens wel als aftrekpost opvoeren wanneer je aangifte doet bij de Belastingdienst.

Huren: Ook bij huren komen startkosten kijken, namelijk inschrijfgeld of administratiekosten. Vaak vraagt de verhuurder om een maand borg te betalen. Houd er rekening mee dat daarnaast ook al de eerste maand huur voldaan moet worden. In je portemonnee voelt dit alsof u dubbele huur moet betalen!

Onderhoudskosten/ jaarlijkse kosten

Kopen: Vaak worden de onderhoudskosten vergeten. Bij kopen zijn deze volledig voor eigen rekening. Houd jaarlijks rekening met zo’n 1% kosten van de aankoop van de woning.

Verder heb je een opstalverzekering nodig, die schade vergoedt door o.a. brand, inbraak en extreem weer. Verder betaal je jaarlijks meestal enkele honderden euro’s OZB (onroerendzaakbelasting) over de geschatte waarde van de woning. Bekijk dit filmpje met uitleg over de OZB in Amersfoort.

Huren: Groot voordeel van huren is dat het onderhoud voor rekening van de verhuurder is. Dus gaat de CV kapot, dan moet de verhuurder dit oplossen. Kleine reparaties zijn wel voor eigen rekening. Verder is het bij huren niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten en hoef je geen OZB te betalen bij de gemeentelijke belastingen.

Maandelijkse lasten

Kopen: De meeste mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Daarbij zet je voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10 jaar, de rente vast en betaal je maandelijks een bepaald bedrag. Hier zit een beperkte stijging in. Maar na die vaste periode kan het zijn dat de rente fors is gestegen, waardoor je vanaf dat moment een veel hogere maandlast hebt. Aan de andere kant kun je bij de Belastingdienst hypotheekrenteaftrek aanvragen, waardoor je netto maandlast lager wordt.

Huren: Ook bij huren kunnen de woonlasten stijgen. De verhuurder mag elke 12 maanden de huur verhogen. Daarbij moet echter rekening gehouden worden met het inkomen van de huurder. Daarnaast mag de huurprijs van een sociale huurwoning door de verhoging niet boven de liberalisatiegrens uitkomen. Dit is de grens die bepaalt of een woning in de sociale of vrije sector valt. In 2022 ligt deze grens op € 808,06 per maand.

Haken en ogen bij huren of kopen

Kopen: De regels voor kopen zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Je hebt eigen vermogen nodig en de aankoopsom is beperkt als je wilt lenen met nationale hypotheek garantie (NHG). Daarnaast vraagt de hypotheekverstrekker veel zekerheden rondom inkomen. Ben je ZZP’er of heb je geen vast contract, dan is het moeilijk een hypotheek te krijgen. In het laatste geval kan een intentieverklaring door de werkgever hier soms in helpen. Ook zijn er veel mensen op zoek naar een woning tot pakweg € 200.000,- waardoor prijzen stijgen en het lastig is je droomhuis te bemachtigen.

Huren: Ook huren is niet altijd eenvoudig. Kom je qua inkomen in aanmerking voor sociale huurwoningen (max. € 44.035 voor alleenwonenden en maximaal € 48.625 voor een meerpersoonshuishouden, in 2023), dan is het vaak nog maar de vraag of het lukt een woning te bemachtigen. Veelal moet je zo’n 7 jaar als woningzoekende ingeschreven staan om kans te maken op een woning. Als dit lukt is het meestal mogelijk om via de Belastingdienst huurtoeslag aan te vragen. Dit is een bijdrage om de huurkosten te kunnen betalen. Is je inkomen hoger en kijk je naar vrije sector woningen, dan lopen de huren al snel op naar zo’n € 900,- per maand. Komt de huur boven de norm voor huurtoeslag, dan zul je dit bedrag volledig uit uw eigen inkomsten moeten voldoen.

Het is dus belangrijk goed na te gaan wat in jouw situatie de beste keuze is. Wellicht vind je het prettig dat een deskundig iemand hierin met u meedenkt? Dat doen we graag. Een afspraak bij Geldloket Amersfoort is gratis.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort