Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Denk hieraan als je je zorgverzekering kiest

30 mei 2023

Je kan weer overstappen. Wat zijn goede keuzes bij het overstappen naar een andere zorgverzekering? Dat hangt af van jouw situatie en van het risico dat je wil lopen.

Inhoud

Waarom overstappen

Mogelijk kan je geld besparen door over te stappen. Wil je liever niets veranderen? Ook als je dezelfde zorgverzekering houdt, verandert elk jaar de polis.

Verplicht eigen risico

Je bent verplicht om een basisverzekering te hebben. Voor een deel van de zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen risico. De Rijksoverheid stelt het wettelijk verplichte eigen risico vast. Voor 2023 is dit € 385. Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorg uit de basisverzekering. De kosten die boven dit bedrag uitkomen, worden vergoed door de zorgverzekering.

Het eigen risico geldt niet voor bepaalde zorg, waaronder de huisarts, verloskundige of kraamzorg. Ook betaal je voor kinderen tot 18 jaar geen eigen risico.

In termijnen

Je kan ervoor kiezen om het verplichte eigen risico gespreid te betalen. Dat is handig als je nu al weet dat je het eigen risico sowieso moet betalen. Bijvoorbeeld omdat je veel medicijnen nodig hebt. Op die manier hoef je niet ineens een rekening van € 385 te betalen.

In 10 maanden betaal je het verplichte eigen risico af. Maak je toch geen gebruik van het eigen risico? Dan krijg je dit geld weer terug.

Vrijwillig eigen risico

Je kan zelf kiezen om het eigen risico te verhogen tot maximaal € 885. Daardoor betaal je minder premie voor de basisverzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Doe dit alleen als je (bijna) geen zorgkosten maakt en het bedrag van het eigen risico makkelijk kunt betalen.

Aanvullende verzekering

Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering te nemen. Het is dus een persoonlijke keuze.

Bedenk je welke zorg je komend jaar verwacht nodig te hebben. Ga je reizen en heb je vaccinaties nodig? Ga je naar een fysiotherapeut? Heb je een kinderwens? Of heeft je kind een beugel nodig? Als je een verzekering op het oog hebt, controleer dan altijd de polisvoorwaarden. Zo weet je zeker of de verzekering de zorg vergoedt die je nodig hebt.

Tandartsverzekering

Reken eerst uit hoeveel de tandartsverzekering in een jaar kost. Verwacht je net zoveel geld aan mondzorg te betalen? Zo nee, dan kun je ervoor kiezen om geen tandartsverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je dit geld achter de hand hebt.

Als je wel een tandartsverzekering afsluit, denk er dan aan dat sommige verzekeringen maar 80% van de kosten vergoeden. Je kunt dus toch nog een (kleine) tandartsrekening krijgen.

Collectieve verzekeringen

Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectieve korting meer geven op de basisverzekering. Op de aanvullende verzekeringen mogen ze nog wel collectieve korting geven. Bijvoorbeeld via je werkgever. Reken altijd uit of de collectieve aanvullende verzekering in jouw situatie voordelig is, want dat is niet altijd zo.

Gemeentepolis

De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering die de gemeente kan aanbieden voor inwoners met een laag inkomen. Vanaf 2023 mogen de zorgverzekeraars ook op de gemeentepolis geen collectieve korting meer geven. Gemeentes mogen wel een premiebijdrage geven aan hun inwoners. Ook kunnen zorgverzekeraars een premiekorting geven op de aanvullende verzekering.

Als inwoner van Amersfoort kan je je collectief verzekeren via de gemeente Amersfoort als je inkomen lager is dan 120% van de bijstandsnorm. Woon je in de gemeente Leusden dan kan dit als je inkomen lager is dan 130% van de bijstandsnorm.

Denk na over de risico’s

Bij het kiezen voor een zorgverzekering gaat het erom dat je nadenkt over de risico’s. Welk risico wil je lopen? Hoe meer risico voor jou, hoe lager de premie. Bedenk je dat je gezondheid en inkomen kunnen veranderen. Verzekeren voor zorg die je niet nodig hebt is zonde van je geld. Niet verzekerd zijn voor zorg die je wel nodig hebt kan je veel geld kosten. Maak daarom een zorgvuldige keuze.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Michelle Koelewijn

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort