Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zorgverzekering: overstappen ja of nee?

7 januari 2022

De decembermaand is weer aangebroken, de tijd van gezelligheid, warmte en versierde huizen. Maar, de tijd dat u weer kunt overstappen van uw zorgverzekering is ook weer aangebroken! Lekker vertrouwd bij uw eigen verzekering blijven klinkt aantrekkelijk, maar wist u dat ook bij uw huidige verzekering elk jaar de polis verandert?

Veel moeite dat overstappen? Nee, dat is in een paar klikken geregeld. Ik zal niet liegen, het uitzoeken van de verzekering kost meer tijd, maar hier kunt u veel geld mee besparen. In dit artikel geef ik wat tips waar u over na kunt denken bij het uitzoeken van uw nieuwe zorgverzekering.

Eigen risico
De overheid stelt het wettelijke verplichte eigen risico vast. Voor 2022 is het bedrag, net als de laatste jaren, vastgesteld op 385 euro. Het eigen risico is van toepassing op de meeste zorgkosten die door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan: medicijnen voorgeschreven door de huisarts, spoedeisend ambulancevervoer, specialistische zorg etc.

Hoe hoger uw eigen risico, hoe lager uw premie voor de basisverzekering. Dit kan heel aantrekkelijk zijn en hier kunt u veel geld mee besparen. Het maximale bedrag aan het vrijwillig eigen risico is 885 euro. Let wel, zorg dat u het bedrag aan eigen risico achter de hand heeft. Als u dan de rekening krijgt van uw eigen risico en er in één keer een bedrag betaald moet worden, dan kunt u het ook betalen.

Heeft u veel medicijnen nodig en weet u nu al dat u sowieso het wettelijk eigen risico dient te betalen, dan kunt u er ook voor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen. Op die manier hoeft u niet ineens een rekening van 385 euro te betalen. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekering.

Tandarts
Wel of geen tandartsverzekering? Reken eens na hoeveel geld de tandartsverzekering u kost in een jaar. Weegt dit op tegen de zorg die u schat nodig te hebben? Zo nee, dan kunt u er ook voor kiezen om geen tandartsverzekering af te sluiten en de rekeningen van de tandarts zelf te betalen. Zorg er dan wel voor dat u dit geld achter de hand heeft.

Kiest u wel voor een tandartsverzekering, houdt er rekening mee dat sommige verzekeringen maar 80% van de daadwerkelijke kosten vergoeden. Hier is niets mis mee, maar houd er rekening mee dat u toch nog een (kleine) tandartsrekening krijgt.

Aanvullende verzekering
U bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Kiest u hier wel voor dan is het verstandig om na te denken welke zorg u vergoed wilt hebben in uw aanvullende verzekering. Hierbij is ook de vraag belangrijk: welke zorg denkt u komend jaar nodig te hebben? Gaat u reizen en heeft u vaccinaties nodig? Sport u veel en maakt u gebruik van fysiotherapie? Heeft u de wens om een gezin te stichten en wilt u poliklinisch bevallen? Of heeft uw zoon of dochter in de toekomst een beugel nodig? Lees goed na in de polisvoorwaarden van de verzekering of de zorg wordt vergoed die u nodig heeft.

Collectieve verzekeringen
Heeft u een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u zich ook collectief verzekeren via de gemeente Amersfoort of Leusden (130% van de bijstandsnorm).

Ook is het mogelijk om u collectief te laten verzekeren via bijvoorbeeld uw werkgever. Reken ook in deze situatie uit of de collectieve verzekering in uw situatie voordelig is of dat u zich beter individueel kunt verzekeren. Een collectieve verzekering is namelijk niet altijd voordeliger.

De keuze maken voor een zorgverzekering is in principe: risico’s afwegen. Hoe meer risico u loopt, hoe lager de premie. Dit is een persoonlijke afweging. Verzekeren voor zorg die u niet nodig heeft is zonde van uw geld, maar niet verzekerd zijn voor zorg die u wel nodig heeft kan u weer veel geld kosten. Maak daarom de afweging zorgvuldig. Vul diverse vergelijkingssites in en zet de (financiële) voor- en nadelen op een rij.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Michelle Koelewijn

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort