Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zakgeld geven en leren sparen: hoe doe je dat?!

16 februari 2021

‘Dan gaan we toch gewoon nog even pinnen?’ Ook wel eens gehoord van uw kind? Of kent het de waarde van geld al? Zakgeld is voor kinderen een goede manier om te oefenen voor later. Ze leren de waarde van geld kennen door zelf te beslissen over zakgeld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen die van hun ouders hebben geleerd goed met geld om te gaan minder vaak betalingsachterstanden hebben. Maar hoe pakt u dit aan als ouder?

Begin op tijd

Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen verschillende munten herkennen. Een mooie leeftijd om te starten met het geven van zakgeld. Het geven van zakgeld is onderdeel van de financiële opvoeding; net als leren sparen en omgaan met de verleiding van reclame.

Hoeveel zakgeld?

Het Nibud geeft richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld per leeftijd. De hoogte hangt daarnaast natuurlijk af van wat uw kind er van moet betalen, wat eventuele andere kinderen krijgen en uw eigen budget.

Maak afspraken

Het is belangrijk dat de afspraken van het zakgeld duidelijk zijn en dat jullie je hier allebei aan houden. Belangrijke afspraken:

  • Geef zakgeld altijd op hetzelfde tijdstip.
  • Wat moet er van het zakgeld betaald worden en waar mag zelf over beslist worden? Zet de uitgaven op een rijtje.
  • Wat mag er niet van het zakgeld gekocht worden?
  • Hoelang moet het kind met het zakgeld doen? Per week of per maand (wijk hier niet vanaf!).
  • Op= op. U wilt ze immers leren sparen en keuzes maken.
  • Maak eventueel afspraken over andere geldstromen (bijvoorbeeld de €10,- van opa en oma voor een rapport). Teveel andere geldstromen doorkruist het leerdoel van zakgeld.

Tip:  Stel een contract op met uw kind. Hartstikke leuk en duidelijk! Wanneer er een duidelijke einddatum is afgesproken weet het kind ook dat het niet zinvol is tussentijds te vragen om een verhoging. Klik hier voor een voorbeeld van een zakgeldcontract.

Bedenk dat fouten maken mag, beter nu dan later. Beloon of straf niet met zakgeld. En praat met uw kind over geld. Weet uw kind eigenlijk wel dat er ook voor warm water en de televisie betaald moet worden?

Sparen

Sparen is belangrijk, maar ook leuk! Een leuke spaarpot, een spaarrekening of het bepalen van een spaardoel kan uw kind helpen te sparen. Leg uit dat sparen tijd kost en stimuleer sparen door uw kind geld te laten verdienen met extra klusjes. Is het spaardoel bereikt? Maak van het uitgeven van het spaargeld een bijzondere gebeurtenis.

Tip: U kunt sparen ook leuker maken door het gebruik van apps. Bijvoorbeeld Otly of PinPin.

Internetbankieren

Voor jonge kinderen is digitaal zakgeld geven nog te abstract. Vanaf welke leeftijd kinderen mogen internetbankieren en mobiel bankieren verschilt per bank. Vanaf dat moment hebben ze inzicht in digitale geldstromen. Informeer bij uw bank wat de mogelijkheden zijn voor uw kind en op welke manier u hier zelf de regie in houdt.

Tip: Wilt u uw kind eerder digitaal zakgeld en een pinpas geven, dan internetbankieren voor uw kind mogelijk is? Laat ze regelmatig meekijken op de eigen rekening wanneer u zelf inlogt.

Belangrijk: Leer uw kind veilig online bankieren!

  • Een pincode is geheim.
  • Leen je pinpas nooit uit en bewaar deze op een veilige plek.
  • Laat anderen niet meekijken bij het pinnen (laat je niet afleiden!) en bewaar je pincode nooit bij je pinpas.
  • Leer uw kind wie te bellen bij verlies of diefstal van de pinpas.

 

Goed omgaan met geld is dus te leren en jong geleerd is oud gedaan! Heeft u nog vragen over de financiële opvoeding van uw kind, aarzel niet om contact op te nemen met één van onze consulenten.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort