Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Scheiden, maar hoe zit dat met de Belastingdienst?

11 februari 2021

Het hoge woord is eruit. Jullie gaan uit elkaar. Maar hoe moet het nu verder? U moet over zoveel zaken nadenken, keuzes maken en zorgen dat het geregeld is. Waar ga ik wonen? Hoe kom ik straks rond? Waar heb ik recht op? Waar moet ik beginnen? Ik ga daarover graag met u in gesprek, om hier inzicht in te krijgen. In deze blog vertel ik u alvast hoe het zit met uw belastingaangifte als u gaat scheiden.

Wanneer bent u geen fiscaal partners meer?

Bent u getrouwd of geregistreerd partners en gaat u uit elkaar? Dan eindigt uw fiscaal partnerschap als u een verzoek tot echtscheiding, tot ontbinding geregistreerd partnerschap of scheiding van tafel en bed heeft ingediend bij de rechtbank. Als geregistreerd partners zonder minderjarige kinderen is er ook een mogelijkheid om buiten de rechtbank om te scheiden. In dat geval moet de overeenkomst tot beëindiging door u beide ondertekend zijn.

Naast het scheidingsverzoek is de tweede voorwaarde dat u niet meer op hetzelfde adres als uw partner bij de gemeente staat ingeschreven. Voldoet u niet aan beide voorwaarden, dan blijft u voor de Belastingdienst fiscaal partners van elkaar.

Als u samenwoonde en u was toen fiscaal partners, dan eindigt dit als u niet meer op hetzelfde adres bij de gemeente staat ingeschreven.

Samen of alleen belastingaangifte doen?

Een scheiding vindt meestal niet precies in het begin of einde van het jaar plaats. Daarom heeft u (als u voorheen fiscaal partners van elkaar was) in het jaar dat u gaat scheiden de keuze om samen of alleen belastingaangifte te doen. Samen aangifte doen heeft als grote voordeel dat u de inkomsten en aftrekposten onderling gunstig mag verdelen.

Kiest u ervoor om beide apart aangifte te doen, dan kunt u alleen uw eigen inkomsten en aftrekposten opgeven. Daarnaast is het belangrijk te controleren hoe u uw gezamenlijke koopwoning op moet voeren. De mate waarin u (hypotheek)rente kunt aftrekken en eigenwoningforfait moet bijtellen, is afhankelijk van de manier waarop het eigendom en de schuld verdeeld is tussen u en uw ex-partner. In de meeste gevallen is dit 50% de ene partner en 50% de ander. Helpt u uw ex-partner met het betalen van zijn/haar deel van de (hypotheek)rente? Dat kunt u in aftrek brengen als betaalde partneralimentatie bij uw aangifte. U vindt meer informatie over koopwoning, scheiding en belastingaangifte op de website van Belastingdienst.

Voorlopige aanslag controleren

Krijgt u een voorlopige aanslag van de Belastingdienst? Dan is het belangrijk deze tijdig te controleren en zo nodig aan te passen. Op de achterkant van de aanslag staan de gegevens waarop de aanslag is gebaseerd. Mijn advies is om altijd de voorlopige aanslag opnieuw in te vullen via mijnbelastingdienst.nl.

U ziet dan direct de uitkomst en u weet zo zeker of u de voorlopige aanslag moet aanpassen of niet. Volg dit stappenplan om uw voorlopige aanslag te wijzigen. En vergeet niet: als u de voorlopige aanslag niet wijzigt, dan wordt het jaar erop weer dezelfde voorlopige aanslag opgelegd!

Recht op toeslagen

Door wijziging van uw inkomenssituatie krijgt u mogelijk recht op toeslagen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, een toeslag die u kan helpen uw zorgverzekering te blijven betalen, huurtoeslag voor de huur en kindgebonden budget voor als u minderjarige kinderen heeft. Per toeslag verschillen de voorwaarden. U kunt dit zelf nakijken via www.toeslagen.nl. Ook kunt u hier een proefberekening van maken.

Het is belangrijk tijdig wijzigingen aan de Belastingdienst door te geven. Dit voorkomt dat u achteraf (een deel) moet terugbetalen.

Duizelt het u al? Ik kan mij goed voorstellen dat u meer vragen over scheiden heeft. Want u moet ook nadenken over andere financiële vraagstukken. Zoals: ‘hoe kom ik straks rond?’ en ‘Wat voor gevolgen zijn er voor mijn pensioen?’. Vindt u het prettig als ik hierin mee denk? En met u doorneem wat er mogelijk is? Maak dan vandaag nog een gratis afspraak.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort