Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Scheiden en schulden, hoe zit dat?

4 mei 2023

Bij een scheiding worden afspraken gemaakt over bezittingen. Maar wat als er schulden zijn? Wat moet je weten om hierover goede afspraken te kunnen maken? En wat gebeurt er als jouw ex-partner zijn of haar verplichtingen niet nakomt? In deze blog geef ik antwoord op de belangrijkste vragen over scheiden en schulden.

Van wie zijn de schulden?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen van wie de schulden zijn. Ben je voor 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan zijn alle schulden, ook van de periode voor het huwelijk, voor jullie beiden.

Ben je gehuwd op huwelijkse voorwaarden? Dan zijn de schulden in beginsel gescheiden, tenzij deze samen aangegaan zijn. Als er echter niet periodiek een verrekening plaats heeft gevonden, dan kan het alsnog zo zijn dat de huwelijkse voorwaarden hiermee komen te vervallen en jouw huwelijk gelijk is aan gemeenschap van goederen.

Sinds 2018 kan je trouwen in beperkte gemeenschap, waarmee alles wat gescheiden was, ook gescheiden blijft.

Tot wanneer samen aansprakelijk?

Na indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding is de gemeenschap beëindigd. Je bent dan niet langer aansprakelijk voor eventuele nieuwe schulden die jouw partner maakt. Tot die tijd blijf je bij gemeenschap van goederen beiden volledig aansprakelijk voor (nieuwe) verplichtingen.

Wie betaalt welke schuld?

Tijdens de scheiding maak je met jouw ex-partner ook afspraken wie welke schulden gaat betalen. Hoe je dit verdeelt, is aan jou en jouw ex-partner. Belangrijk om hierbij te melden is dat dit een afspraak is tussen jou en jouw ex partner. De schuldeiser staat hierbuiten, richting hem behoud je hoofdelijke aansprakelijkheid voor de gehele vordering. Stel namelijk dat jouw ex-partner een (deel) lening zou afbetalen, maar dit nalaat? In dat geval mag de schuldeiser de volledige vordering ook bij jou innen.

 

Voorbeeld: Ton en Ans

Ton en Ans gaan scheiden en hebben twee schulden van € 2.500,- en € 3.000,-. Aan beiden wordt € 150,- per maand betaalt. Tijdens de scheiding wordt afgesproken dat ze vanaf nu beiden € 75,- aan beide schuldeisers betalen. Na enkele jaren verliest Ton zijn baan en kan de aflossing niet meer betalen. De schuldeisers benaderen Ans en verzoeken haar vanaf nu de volledige € 150,- per schuld over te maken.

Wat als je meer betaalt dan afgesproken?

Als je onderling met jouw ex-partner hebt afgesproken beiden 50% te betalen, maar jouw ex doet dit niet, dan kan het zijn dat je ook zijn/ haar deel moet betalen. Is dit het geval, dan kan je voor het deel dat je meer betaalde, dit verhalen op jouw ex partner. Dit heet een regresvordering.

Maar dit kan andersom natuurlijk ook richting jou ontstaan, als je de aflossingen niet na kunt komen. Dit brengt dan ook altijd een risico met zich mee dat er later alsnog een schuld ontstaat. De ander kan dit zelf innen, of hier een incassobureau voor inschakelen. Om een regresvordering te voorkomen kan je ervoor kiezen om in het convenant te laten opnemen dat je beiden afziet van regresrecht.

 

Voorbeeld: Mehmet en Meryem

Mehmet en Meryem hebben een gezamenlijke schuld van € 10.000,-. Er is afgesproken dat Mehmet en Meryem beiden de helft betalen, dus € 5.000,-. Meryem heeft € 3.000,- betaalt, maar verliest haar baan en kan het restant niet meer betalen. Het restant van de vordering is dan nog € 7.000,-. Stel: Mehmet betaalt de resterende € 7.000,-. Dat is € 2.000,00 meer dan in het echtscheidingsconvenant is afgesproken. Dan kan Mehmet dit terugvragen bij Meryem. Hierdoor krijgt Meryem een nieuwe schuld van € 2.000,-.

Heb je hier in jouw situatie vragen over? Of speel je bijvoorbeeld met de vraag hoe je straks na jouw scheiding moet rondkomen? Maak dan vandaag nog een gratis afspraak bij het Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort