Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Faillissement is geen oplossing voor schulden

1 juni 2021

Een faillissement is geen oplossing voor schulden. Het heeft grote gevolgen en de financiële problemen gaan er niet mee weg. Onderneem daarom tijdig actie als het niet goed gaat met uw onderneming.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

U bent zzp’er met een eenmanszaak en het gaat niet goed met de onderneming. Het wordt steeds lastiger om alle rekeningen te betalen. Als er twee of meer schuldeisers zijn, dan kunt u een faillissement aanvragen. Ook kan een van de schuldeisers dat doen.

Als de rechtbank het faillissement toekent, dan krijgt u een curator. Dat is iemand die door de rechtbank is aangesteld in het belang van de schuldeisers. Hij onderzoekt of een doorstart van uw bedrijf mogelijk is. Als dat niet zo is, dan onderzoekt hij hoe de schulden kunnen worden betaald. De curator is geen schuldhulpverlener of budgetbeheerder. Hij probeert zoveel mogelijk opbrengsten te verkrijgen voor de schuldeisers.

Faillissement is geen oplossing

Het is een misverstand dat je na het beëindigen van het faillissement van je schulden af bent. In veel gevallen is er onvoldoende geld om de schulden te betalen. Het faillissement stopt dan. De schulden blijven open staan en de schuldeisers willen geld zien. Daarom is een faillissement geen oplossing voor schulden.

U bent privé aansprakelijk voor de schulden van uw eenmanszaak. Ook bij een vof bent u privé (en hoofdelijk) aansprakelijk. Bij een bv kunt u in geval van wanbestuur privé aansprakelijk worden gesteld. Probeer daarom te voorkomen dat de onderneming failliet gaat.

Schuldsanering voor ondernemers

Een betere oplossing  is een schuldsanering voor ondernemers. Daarmee werkt u toe naar een schuldenvrije toekomst. Ook voor zzp’ers zijn er mogelijkheden. Er zijn bedrijven die schuldhulp bieden aan ondernemers. De consulent van Geldloket bespreekt de mogelijkheden graag met u en kan u informeren over de juiste route.

Zo’n bedrijf bekijkt allereerst of uw onderneming levensvatbaar is. Is dat zo, dan wordt bij de gemeente een verzoek gedaan voor een krediet om uw schulden te saneren. U betaalt het vanuit de onderneming in termijnen terug. Zo lost u de schulden op en blijft u ondernemen.

Het kan ook zijn dat na onderzoek blijkt dat uw onderneming niet levensvatbaar is. In dat geval staat u voor een keuze: heeft het zin om door te gaan of is het beter om te stoppen met ondernemen? Als u stopt, dan is het belangrijk om uw bedrijf op de juiste manier af te sluiten. Ook is het nodig om te onderzoeken hoe u privé uw vaste lasten blijft betalen. Een baan in loondienst is daarbij onmisbaar.

Geldloket, startpunt voor ondernemers

Ondernemer blijven of toch stoppen, u bent bij Geldloket aan het juiste adres. Onze consulenten denken graag met u mee!

Laatste update: 11 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort