Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Terug in loondienst, terug in je kracht

7 juli 2022

Bent u een zzp’er die met moeite het hoofd boven water houdt? Die blijft doorploeteren, misschien wel tegen beter weten in? Dan is het wellicht tijd om terug in uw kracht te gaan. En misschien was dat wel in loondienst.

Maak direct een afspraak

Nederland telde in 2021 1,1 miljoen zzp’ers. Amersfoort telde er in 2021 een kleine negenduizend. Sommige van hen zijn tijdens de coronacrisis min of meer gedwongen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Door reorganisaties raakten ze hun baan kwijt, maar hun voormalige werkgever kon ze vervolgens wel weer inhuren als zzp’er. In zo’n situatie is er vaak sprake van schijnzelfstandigheid: iemand zou eigenlijk in loondienst moeten zijn.

Ondernemen versus loondienst

Eigen baas zijn. Het klinkt ideaal. En ondernemerschap kan u veel brengen, maar heeft ook zeker nadelen. Kan het zijn dat loondienst toch beter bij u en uw leven past?

Maar in loondienst lever ik mijn vrijheid in! Ik hoor het u denken. Maar die vrijheid als zzp’er is betrekkelijk.

Inderdaad, u heeft geen baas boven zich. U kunt, tot op zekere hoogte, uw eigen tijd indelen. Maar u moet wel telkens weer opdrachtgevers vinden. Telkens weer de administratie bijhouden, die er misschien niet zo rooskleurig uitzet. En telkens weer kwaliteit leveren, óók in piektijden. U alleen. U kunt niet even zeggen: ik verbind u even door.

Reflecteer

Overdenk het eens: past het ondernemerschap echt wel zo goed bij u? En was het eigenlijk wel zo slecht om voor een baas te werken? In loondienst wordt uw salaris netjes doorbetaald, bent u verzekerd tegen ziekte en bouwt u in de meeste gevallen pensioen op. Zaken die u als zzp’er zelf moet regelen.

Los daarvan: u kunt zich weer echt op een specialisme richten, op een vakgebied. Uw kracht benutten. En de rest laat u aan uw werkgever over. Dat klinkt ook wel weer fijn, toch?

Persoonlijk advies

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een van onze consulenten. Omdat wij werken met subsidie van de gemeente, is onze dienstverlening voor u gratis. Wij denken graag met u mee.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort