Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

De nieuwe KOR; voordelig of toch niet?!

20 april 2020

Bent u ondernemer voor de btw, dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). In deze blog vindt u meer informatie over deze regeling en ga ik in op de vraag wanneer de nieuwe KOR gunstig is en wanneer niet.  

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

Voorwaarden

  • U bent btw-plichtig als ondernemer
  • U bent in Nederland gevestigd als ondernemer
  • Uw omzet is niet hoger dan € 20.000 per jaar

Nieuw aan de regeling (vergeleken met de oude KOR) is dat alle rechtsvormen deel mogen nemen. Dus behalve eenmanszaken, vof ’s en maatschappen kunnen ook stichtingen, verenigingen en bv’s er gebruik van maken. Deelname is vrijwillig, maar kiest u ervoor dan is de deelname voor minimaal drie jaar.

Aanmelden voor de nieuwe KOR

Meldt u zich aan voor de nieuwe KOR, dan berekent u geen btw over uw omzet en op uw factuur vermeldt u dus ook geen btw. Daar staat tegenover dat u de betaalde btw over uw kosten niet meer mag aftrekken. U hoeft slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en u hoeft geen btw-aangifte te doen.

Niet aanmelden voor de KOR

U kunt er ook voor kiezen om u niet aan te melden bij de KOR. In dat geval blijft u btw rekenen en doet u elk kwartaal btw aangifte. Ook moet u hier, net als vroeger, een administratie voor bijhouden. De belastingvermindering, zoals deze in 2019 nog was als u minder dan € 1.883,- btw hoefde te betalen, is komen te vervallen.

Is de nieuwe KOR gunstig voor u?

Het verschilt per situatie of de nieuwe KOR gunstig voor u uitpakt. Een aantal situaties op een rij.

Casus 1: Groeiende onderneming -> geen deelname

Een boekhouder is ondernemer naast zijn baan in loondienst met het idee dit op termijn uit te breiden. Hij werkt vanuit huis. Zijn omzet is € 10.000 en zijn klanten zijn btw-plichtig. Zijn kosten zijn nu € 4.000 per jaar. Hij is van plan om begin volgend jaar te investeren in een professionele website en in de huur en inrichting van een kantoor buitenshuis. De extra kosten schat hij op € 10.000. De totale terug te vragen btw bedraagt dan € 2.940. De boekhouder besluit om niet deel te nemen aan de nieuwe btw-regeling. Hij zal weinig winst overhouden door de hogere kosten, en het bedrag van € 840 dat hij terugkrijgt voor de btw is dan erg welkom. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan hij zich op een later moment altijd nog aanmelden voor de nieuwe regeling.

Te betalen btw (over de omzet) € 2.100
Te ontvangen btw (over de kosten) € 2.940
Afdracht btw: te ontvangen € 840

Casus 2: Vooral particuliere klanten -> deelname

Een kapster huurt tegen een kleine vergoeding op rustige uren een stoel in de schoonheidssalon van een vriendin. Haar omzet is stabiel, € 7.500 per jaar. Ze ontvangt hierover 9% btw; € 675. Ze maakt weinig kosten en kan minder btw terugvragen dan ze ontvangt: gemiddeld € 252. Haar klanten zijn particulieren en ze heeft veel concurrentie van goedkope thuiskapsters. De kapster besluit om deel te nemen aan de nieuwe btw-regeling. Het scheelt haar € 423 en bovendien kan ze haar prijzen verlagen zodat ze de concurrentie beter te lijf kan.

Te betalen btw (over de omzet) € 675
Te ontvangen btw (over de kosten) € 252
Afdracht btw: te betalen € 423

Wat kiest u?

De nieuwe KOR kan voordelig voor u uitpakken, maar ook nadelig. Belangrijk om hier vooraf goed over na te denken. Kijk naar nu, maar ook naar wat u de komende jaren verwacht. Als u besluit uzelf aan te melden is dat namelijk voor minimaal drie jaar. Tussentijds stoppen kan niet.

Op de site van de Belastingdienst staat een aantal voorbeelden van ondernemers en de keuze die zij maken ten aanzien van de nieuwe KOR-regeling.

Ik hoop u als startende ondernemer op weg te hebben geholpen om een keuze te maken voor wat betreft de KOR.

Laatste update: 16 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort