Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Scheiden via advocaat of toch mediation?

22 september 2021

Een mediator, een online echtscheidingsmakelaar of een advocaat kunnen u helpen om een scheiding aan te vragen. De kosten verschillen net als de hulp die u krijgt. Of u afspraken kunt maken met uw ex-partner, bepaalt wat het beste is in uw geval. 

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

 

Scheiding aanvragen

Als u gehuwd bent of geregistreerd partners en u wilt uit elkaar, dan moet u de scheiding aanvragen bij de rechtbank. U kunt dat samen doen of alleen. Een advocaat stuurt het verzoek voor u naar de rechtbank.

Mogelijkheden:

Samen 1 advocaat

Als u goed afspraken kunt maken met elkaar, dan kunt u samen 1 advocaat nemen. U en uw partner maken samen afspraken over de scheiding. De advocaat stuurt daarna het echtscheidingsverzoek voor u naar de rechtbank.

Hulp van een mediator

U kunt er ook voor kiezen om hulp te vragen aan een mediator. De mediator helpt u en uw ex-partner om samen een oplossing te vinden. Hij begeleidt het gesprek en zorgt ervoor dat alle belangrijke zaken besproken worden. De mediator denkt aan uw belangen en aan die van uw partner.

Bent u het met elkaar eens, dan stuurt de advocaat daarna het echtscheidingsverzoek voor u naar de rechtbank.

Allebei een eigen advocaat

Als het overleg mislukt, ook met de hulp van de mediator, dan kunt u nog maar 1 ding doen: allebei een eigen advocaat nemen. Uw eigen advocaat denkt alleen aan uw belangen.

Online scheiden

Dit is vergelijkbaar aan scheiden via een advocaat. U maakt samen alle afspraken en via de online advocaat wordt het verzoek naar de rechtbank gestuurd.

Als u minderjarige kinderen heeft, dan raden deze bureaus het online scheiden vaak af. Er moet dan een ouderschapsplan worden opgesteld en partner- en kinderalimentatie worden vastgesteld. Het is dan beter om precies te kijken wat goed past.

Kosten:

Kosten advocaat

Maak via het Juridisch Loket een afspraak met een advocaat. Zij weten welke advocaten in Amersfoort zich bezighouden met echtscheidingen. U krijgt dan meestal een korting op uw eigen bijdrage voor de advocaatkosten. Deze korting bedraagt € 56

Normaal gesproken kost een advocaat rond de € 200 netto per uur. Maar als u een laag inkomen heeft, dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding voor de rechtsbijstand (‘gesubsidieerde bijstand’). De advocaat stuurt hiervoor een verzoek naar de Raad voor Rechtsbijstand.

Bij echtscheidingen kijkt de Raad voor de Rechtsbijstand alleen naar uw eigen inkomen en vermogen (bezit). Voor allebei de partners wordt dus apart bekeken of zij recht hebben op een vergoeding voor de rechtsbijstand met allebei een eigen bijdrage.

Voor de bijdrage over 2021 wordt er gekeken naar het verzamelinkomen over 2019. Dit vindt u op uw definitieve aanslag van 2019.

Voorbeeld 1:

U woont nog samen met uw ex-partner en minderjarige kinderen in één woning. Uw persoonlijk inkomen wordt dan getoetst aan de norm van eenoudergezin.

De laagste eigen bijdrage (norm eenoudergezin) is € 362. Deze geldt bij een inkomen tot en met € 28.200 bruto op jaarbasis. Als het inkomen hoger wordt, dan wordt ook de eigen bijdrage hoger.

Voorbeeld 2:

U verlaat de woning en uw ex-partner blijft achter met de kinderen in de woning. Voor u geldt de norm voor een alleenstaande, voor uw partner geldt de norm van een alleenstaande ouder.

De laagste eigen bijdrage (norm alleenstaande) is € 362. Deze geldt bij een inkomen tot en met € 20.300. Als het inkomen hoger wordt, dan wordt ook de eigen bijdrage hoger.

Kosten mediation

Gemiddeld kost een mediator € 150 per uur. Controleer altijd of u een rechtsbijstandsverzekering heeft die de kosten van de mediaton vergoedt. Als u een laag inkomen heeft, dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding voor de rechtsbijstand.

Griffierecht

Verder moet u nog griffierecht te betalen. Dit is € 304 als u een gezamenlijk verzoek indient bij de rechtbank. In de regel betalen u en uw ex partner daar beide de helft van. Deze eigen bijdrage wordt verlaagd naar € 41,50 per persoon als u recht heeft op vergoede rechtsbijstand.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort