Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Scheiden via advocaat of toch mediation?

10 mei 2023

Een mediator, een online echtscheidingsmakelaar of een advocaat kunnen je helpen om een scheiding aan te vragen. De kosten verschillen net als de hulp die je krijgt. Of je afspraken kan maken met je ex-partner, bepaalt wat het beste is in jouw geval. 

Maak een gratis afspraak

Scheiding aanvragen

Als je getrouwd bent of geregistreerd partners en je wil uit elkaar, dan moet je de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Je kan dat samen doen of alleen. Een advocaat stuurt het verzoek voor je naar de rechtbank.

Mogelijkheden:

Samen 1 advocaat

Als je goed afspraken kan maken met elkaar, dan kan je samen 1 advocaat nemen. Jij en je partner maken samen afspraken over de scheiding. De advocaat stuurt daarna het echtscheidingsverzoek voor jullie naar de rechtbank.

Hulp van een mediator

Je kan er ook voor kiezen om hulp te vragen aan een mediator. De mediator helpt jullie om samen een oplossing te vinden. Hij begeleidt het gesprek en zorgt ervoor dat alle belangrijke zaken besproken worden. De mediator denkt aan jouw belangen en aan die van je partner.

zijn jullie het met elkaar eens, dan stuurt de advocaat het echtscheidingsverzoek voor jullie naar de rechtbank.

Allebei een eigen advocaat

Als het overleg mislukt, ook met de hulp van de mediator, dan kan je nog maar 1 ding doen: allebei een eigen advocaat nemen. Je eigen advocaat denkt alleen aan jouw belangen.

Online scheiden

Dit is vergelijkbaar aan scheiden via 1 advocaat. Je maakt samen alle afspraken en via de online advocaat wordt het verzoek naar de rechtbank gestuurd.

Als je minderjarige kinderen hebt, dan raden deze bureaus het online scheiden vaak af. Er moet dan een ouderschapsplan worden opgesteld en partner- en kinderalimentatie worden vastgesteld. Het is dan beter om precies te kijken wat goed past.

Kosten:

Kosten advocaat

Maak via het Juridisch Loket een afspraak met een advocaat. Zij weten welke advocaten in Amersfoort zich bezighouden met echtscheidingen. Je krijgt dan meestal een korting op je eigen bijdrage voor de advocaatkosten. Deze korting bedraagt € 59,-.

Normaal gesproken kost een advocaat rond de € 200 netto per uur. Maar als je een laag inkomen hebt, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding voor de rechtsbijstand (‘gesubsidieerde bijstand’). De advocaat stuurt hiervoor een verzoek naar de Raad voor Rechtsbijstand.

Bij echtscheidingen kijkt de Raad voor de Rechtsbijstand alleen naar jouw eigen inkomen en vermogen (bezit). Voor jullie allebei wordt dus apart bekeken of je recht hebt op een vergoeding voor de rechtsbijstand met allebei een eigen bijdrage.

Voor de bijdrage over 2024 wordt er gekeken naar het verzamelinkomen over 2021. Dit vind je op je definitieve aanslag van 2022.

Voorbeeld 1:

Je woont nog samen met je ex-partner en minderjarige kinderen in één woning. Je persoonlijk inkomen wordt dan getoetst aan de norm van eenoudergezin.

De laagste eigen bijdrage (norm eenoudergezin) is € 394,-. Deze geldt bij een inkomen tot en met € 30.700,- bruto op jaarbasis. Als het inkomen hoger wordt, dan wordt ook de eigen bijdrage hoger.

Voorbeeld 2:

Je verlaat de woning en je ex-partner blijft achter met de kinderen in de woning. Voor jou geldt de norm voor een alleenstaande, voor je partner geldt de norm van een alleenstaande ouder.

De laagste eigen bijdrage (norm alleenstaande) is € 394,-. Deze geldt bij een inkomen tot en met € 22.100.- Als het inkomen hoger wordt, dan wordt ook de eigen bijdrage hoger.

Kosten mediation

Gemiddeld kost een mediator € 150 per uur. Controleer altijd of je een rechtsbijstandsverzekering hebt die de kosten van de mediaton vergoedt. Als je een laag inkomen hebt, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding voor de rechtsbijstand.

Griffierecht

Verder moet je nog griffierecht betalen. Dit is € 320,- (2024) als je een gezamenlijk verzoek indient bij de rechtbank. In de regel betalen jij en je ex partner daar allebei de helft van. Deze eigen bijdrage wordt verlaagd naar € 87,- per persoon als je recht heeft op vergoede rechtsbijstand.

Persoonlijk advies

Je kunt bij ons terecht als je behoefte hebt aan een persoonlijk advies. Maak een gratis afspraak, we denken graag met je mee.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort