Thema: Gezin
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Sparen voor je kind

25 juli 2019

Sparen voor je kind kan je voor verschillende doelen doen. Misschien wil hij in de toekomst studeren, op kamers, zijn rijbewijs halen of een mooie reis maken. Hoe leuk is het dan dat je alvast een bedrag hebt gespaard om hem hierbij te helpen? Je kan ook sparen om een extra potje te hebben voor praktische zaken voor je kind zoals kleding, een nieuwe fiets of een laptop voor school. Wat je spaardoel ook is, het is goed om vooraf te bedenken hóe je gaat sparen.

Voor welke spaarvorm kies je?

De meest bekende spaarvorm is ongetwijfeld de spaarrekening. Sparen op een spaarrekening is laagdrempelig. Er hoeft geen minimumbedrag te worden gestort en het spaargeld is vrij opneembaar. De hoogte van de spaarrente is niet afhankelijk van de hoogte van het spaargeld of van de periode dat het geld op de rekening staat. Houdt er wel rekening mee dat de rente variabel en dus kan wijzigen.

Er zijn ook speciale kinderspaarrekeningen. Bij sommige banken krijg je bij het afsluiten van een kinderspaarrekening een welkomstcadeau. De rente is vaak iets hoger dan op een gewone spaarrekening maar vaak geldt wel hoe hoger de rente, hoe minder flexibiliteit je hebt voor het tussentijds opnemen en storten van spaargeld.

Nu de rente laag is, levert geld op een spaarrekening niet zoveel op. Het is daarom aantrekkelijk om ook andere spaarvormen te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan een deposito. Hiermee zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde periode en tegen een bepaalde rente. Het is niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen en vaak geldt er een minimumbedrag dat moet worden ingelegd. Daar staat tegenover dat je meestal meer rente krijgt dan op een (kinder)spaarrekening. Omdat je gedurende de looptijd van het deposito niet over het geld kan beschikken, is dit vooral geschikt voor geld dat je voor langere tijd kan missen of voor extraatjes die je kind van opa en oma krijgt.

Daarnaast zou je het spaargeld kunnen beleggen maar daar zitten natuurlijk risico’s aan.

Voor hulp bij jouw spaarplan kan je gebruik maken van de Geldplannen ‘Studie (klein)kinderen’ en ‘Sparen, aflossen of beleggen’ die op de website van het Geldloket staan.

Op welke naam wil je sparen?

Je hebt een spaarvorm gekozen. Een andere belangrijke keuze is, of je op naam van je kind gaat sparen, of op je eigen naam.

Het voordeel van sparen op je eigen naam is dat je zeggenschap houdt over het geld. Je kan zelf bepalen waar het geld aan wordt besteed en je kan bepalen of en wanneer je kind over het spaargeld mag beschikken. Je kind kan geen aanspraak maken op het geld en je kan er dus ook nog voor kunnen kiezen om het geld aan iets anders te besteden dan aan je kind. Dit kan handig zijn als het financieel even tegen zit.

Als je op naam van je kind spaart, valt het geld op de rekening onder het vermogen van je kind. Als ouder ben je verantwoordelijk voor het vermogen van je kind totdat hij 18 jaar is. Tot deze leeftijd kan jij bepalen of en waarvoor hij het geld mag gebruiken. Maar let op: het staat je niet vrij om het geld van de rekening op te nemen en voor andere doeleinden dan voor je kind te gebruiken. Doe je dat wel dan kan je kind een vordering tegen je instellen om de schade op je te verhalen. Vanaf 18 jaar kan je kind zelf bepalen wat hij met het geld doet, je hebt daar dan geen invloed meer op.

Hoe zit het met de Belastingdienst?

Spaargeld van minderjarige kinderen wordt door de Belastingdienst toegerekend aan het vermogen van de ouders. Het maakt hierbij niet uit of de spaarrekening op naam van je kind staat of op je eigen naam. Over je vermogen moet je vermogensbelasting betalen indien je totale vermogen hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Voor 2019 is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op €30.360 als je geen fiscale partner hebt en op €60.720 als je wel een fiscale partner hebt.

Als je spaart op naam van je kind dan ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Voor 2019 is het bedrag dat je belastingvrij aan je kind mag schenken vastgesteld op €5.428. Is het spaarbedrag hoger dan dit bedrag dan moet hier 10% schenkbelasting over worden betaald. Hiervoor moet je een aangifte schenkbelasting invullen. Als de spaarrekening op je eigen naam staat en je wil het bedrag op een later moment schenken, dan moet je ook rekening houden met schenkbelasting. Het is in dat geval aan te raden om de schenking in delen te doen, om te voorkomen dat je schenkbelasting moet betalen. Met het oog op de schenkbelasting is het dus praktischer en voordeliger om (deels) te sparen op naam van je kind.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Marieke Zandsteeg

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort