Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Sparen voor je kind

6 januari 2022

Sparen voor uw kind, u kunt dat voor verschillende doelen doen. Misschien wil hij in de toekomst studeren, op kamers of zijn rijbewijs halen. Hoe leuk is het dan dat u alvast een bedrag heeft gespaard om hem hierbij te helpen? Maar u kunt ook sparen om een extra potje te hebben voor praktische zaken voor uw kind zoals kleding, een nieuwe fiets of een laptop voor school. Wat uw spaardoel ook is, het is goed om vooraf te bedenken hóe u gaat sparen.

Voor welke spaarvorm kiest u?

De meest bekende spaarvorm is ongetwijfeld de spaarrekening. Sparen op een spaarrekening is laagdrempelig. Er hoeft geen minimumbedrag te worden gestort en het spaargeld is vrij opneembaar. De hoogte van de spaarrente is niet afhankelijk van de hoogte van het spaargeld of van de periode dat het geld op de rekening staat. Houd er wel rekening mee dat de rente variabel en dus kan wijzigen.

Er zijn ook speciale kinderspaarrekeningen. Bij sommige banken krijgt u bij het afsluiten van een kinderspaarrekening een welkomstcadeau. De rente is vaak iets hoger dan op een gewone spaarrekening. Maar vaak geldt wel: hoe hoger de rente, hoe minder flexibiliteit u heeft voor het tussentijds opnemen en storten van spaargeld.

Nu de rente laag is, levert geld op een spaarrekening niet zoveel op. Het is daarom aantrekkelijk om ook andere spaarvormen te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan een deposito. Hiermee zet u een bepaald bedrag vast voor een bepaalde periode en tegen een bepaalde rente. Het is niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen en vaak geldt er een minimumbedrag dat moet worden ingelegd. Daar staat tegenover dat u meestal meer rente krijgt dan op een (kinder)spaarrekening. Omdat u gedurende de looptijd van het deposito niet over het geld kunt beschikken, is dit vooral geschikt voor geld dat u voor langere tijd kunt missen of voor extraatjes die uw kind van opa en oma krijgt.

Daarnaast zou u het spaargeld kunnen beleggen, maar daar zitten natuurlijk risico’s aan.

Tip: gebruik bij het maken van uw spaarplan de Geldplannen ‘Studie (klein)kinderen’ en ‘Sparen, aflossen of beleggen’.

Op welke naam wilt u sparen?

U heeft een spaarvorm gekozen. Een andere belangrijke keuze is, of u op naam van uw kind gaat sparen, of op uw eigen naam.

Het voordeel van sparen op uw eigen naam is dat u zeggenschap houdt over het geld. U kunt zelf bepalen waar het geld aan wordt besteed en u kunt bepalen of en wanneer uw kind over het spaargeld mag beschikken. Uw kind kan geen aanspraak maken op het geld en u kunt er dus ook nog voor kiezen om het geld aan iets anders te besteden dan aan uw kind. Dit kan handig zijn als het financieel even tegenzit.

Als u op naam van uw kind spaart, valt het geld op de rekening onder het vermogen van je kind. Als ouder bent u verantwoordelijk voor het vermogen van uw kind totdat hij 18 jaar is. Tot deze leeftijd kunt u bepalen of en waarvoor hij het geld mag gebruiken. Maar let op: het staat u niet vrij om het geld van de rekening op te nemen en voor andere doeleinden dan voor uw kind te gebruiken. Doet u dat wel dan kan uw kind een vordering tegen u instellen om de schade op u te verhalen. Vanaf 18 jaar kan uw kind zelf bepalen wat hij met het geld doet, u hebt daar dan geen invloed meer op.

Hoe zit het met de Belastingdienst?

Spaargeld van minderjarige kinderen wordt door de Belastingdienst toegerekend aan het vermogen van de ouders. Het maakt hierbij niet uit of de spaarrekening op naam van uw kind staat of op uw eigen naam. Over uw vermogen moet u vermogensbelasting betalen indien uw totale vermogen hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Voor 2022 is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op €50.650 als uw geen fiscale partner heeft en op €101.300 als u wel een fiscale partner heeft.

Als u spaart op naam van uw kind dan ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Voor 2022 is het bedrag dat u belastingvrij aan uw kind mag schenken vastgesteld op €5.677. Is het spaarbedrag hoger dan dit bedrag dan moet hier 10% schenkbelasting over worden betaald (voor schenkingen hoger dan€ 130.424 geldt een percentage van 20) . Hiervoor moet u een aangifte schenkbelasting invullen. Als de spaarrekening op uw eigen naam staat en u wilt het bedrag op een later moment schenken, dan moet u ook rekening houden met schenkbelasting. Het is in dat geval aan te raden om de schenking in delen te doen. Zo voorkomt u dat u schenkbelasting moet betalen. Met het oog op de schenkbelasting kan het dus praktischer en voordeliger om (deels) te sparen op naam van uw kind.

In dit kader is het nog wel goed om te weten dat u gebruik kunt maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling indien uw kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort