Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Sparen voor je kind

1 februari 2024

Hoe wil je sparen voor je kind: op een spaarrekening, een kinderspaarrekening, kies je voor deposito-sparen of beleggen? Spaar je op naam van je kind of juist op je eigen naam? Dit moet je weten voor je een keuze maakt.

Inhoud

 

Spaarrekening

Sparen op een spaarrekening is makkelijk. Je hoeft geen minimumbedrag te storten en je kan het geld opnemen wanneer je wil. Voor de hoogte van de rente maakt het niet uit hoeveel geld er op de rekening staat of hoe lang het geld op de rekening blijft staan. Houd er wel rekening mee dat kan veranderen.

Kinderspaarrekening

Je kan ook sparen op een speciale kinderspaarrekening. Bij sommige banken krijg je een cadeau als je een kinderspaarrekening afsluit. De rente is vaak iets hoger dan op een gewone spaarrekening. Maar let op: bij een hogere rente kan je vaak minder makkelijk geld opnemen of storten op de kinderspaarrekening.

Deposito-sparen

Bij deposito-sparen zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde periode en tegen een bepaalde rente. Het is niet mogelijk om in de tussentijd geld op te nemen. Vaak moet er een minimumbedrag worden ingelegd. Daar staat tegenover dat je meestal meer rente krijgt dan op een (kinder)spaarrekening. Omdat je tijdens de looptijd van het deposito niet over het geld kunt beschikken, is dit vooral geschikt voor geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Beleggen

Daarnaast zou je het spaargeld kunnen beleggen, maar daar zitten natuurlijk risico’s aan. Je kunt de inleg verliezen, of een deel ervan.

Gebruik het geldplan Studie (klein)kinderen of Sparen, aflossen of beleggen en kom erachter welke spaarvorm bij jou past.

Sparen op je eigen naam

Je kan de spaarrekening op de naam van je kind zetten of op je eigen naam. Het voordeel van sparen op je eigen naam is dat je zelf over het spaargeld kan beslissen. Je bepaalt zelf waaraan het geld wordt besteed. En of en wanneer jouw kind het spaargeld mag hebben. Je kind heeft geen recht op het geld. Je kan er dus alsnog voor kiezen om het geld aan iets anders te besteden dan aan je kind. Dat is handig als het financieel even tegen zit.

Sparen op naam van je kind

Spaar je op naam van je kind, dan is het geld van je kind. Als ouder ben je verantwoordelijk voor het vermogen van je kind tot het 18 jaar is. Tot deze leeftijd kan je bepalen of en waarvoor hij het geld mag gebruiken. Let op: je mag geen geld opnemen van de spaarrekening van je kind om het voor iets anders dan voor je kind te gebruiken.

Gebruik je toch geld van de rekening van je kind, dan kan je kind de schade op je verhalen. Vanaf 18 jaar bepaalt het zelf wat het met het geld doet. Je hebt daar dan geen invloed meer op.

Vermogensbelasting

De Belastingdienst rekent spaargeld van minderjarige kinderen bij het vermogen van de ouders. Het maakt daarvoor niet uit of de spaarrekening op jouw naam of op de naam van het kind staat. Over je vermogen moet je vermogensbelasting betalen als jouw totale vermogen hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Voor 2024 is het heffingsvrij vermogen € 57.000 als je geen fiscale partner hebt en op € 114.000 als je wel een fiscale partner hebt.

Schenkbelasting

Als je spaart op naam van je kind dan ziet de Belastingdienst dit als een cadeau aan je kind. In 2024 mag je € 6.633 belastingvrij aan je kind geven. Als jij en de andere ouder allebei geld geven, dan geldt dit bedrag van € 6.633 voor jullie samen. Is het bedrag dat jullie samen in een jaar sparen voor je kind hoger, dan moet je kind hier schenkbelasting over betalen.

Als de spaarrekening op je eigen naam staat en je wil het bedrag op een later moment schenken, dan moet je ook rekening houden met schenkbelasting. Door het geld in delen aan je kind te geven, voorkom je dat er schenkbelasting betaald moet worden.

Vanwege de schenkbelasting kan het dus handiger en voordeliger zijn om te sparen op naam van je kind.

Je kan gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling op de schenkbelasting. Dit kan als je kind tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft in die leeftijd.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort