Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Jullie kleine wonder is op komst!  

29 januari 2024

Een kindje krijgen is het mooiste wat er is. Het is ook een grote verandering, zeker als jullie voor het eerst in verwachting zijn. Jullie dragen straks de verantwoordelijkheid voor de zorg voor jullie kleine wonder. Hoe bereid je je daar financieel op voor?

Inhoud

Eenmalige kosten

Het Nibud zegt dat jullie rekening moeten houden met een bedrag van € 834 voor de eerste noodzakelijke kosten. Veel mensen kopen meer spullen voor hun baby, zoals een babyfoon, box en dergelijke. Dat zit hier niet bij. Op de website van het Nibud vind je een uitgebreide lijst.

Woon je in Amersfoort en kan je wat hulp gebruiken om alle benodigde spulletjes te verzamelen, omdat je bijvoorbeeld een laag inkomen hebt? Je kan via Geldloket een babystartpakket van Stichting Babyspullen aanvragen. Maak een afspraak, dan kijkt onze consulent met je of je in aanmerking komt voor zo’n pakket.

Vaste uitgaven

Je vaste maandelijkse uitgaven stijgen ook. Zo worden de boodschappen duurder. Denk bijvoorbeeld  aan de luiers die er dagelijks doorheen gaan. Volgens het Nibud kosten luiers maar liefst € 49,55 per maand.

Ook het energie- en waterverbruik neemt toe. En vergeet ook niet de kosten van de kinderopvang mee te nemen.

Om je een idee te geven waar je rekening mee kunt houden: voor een tweeoudergezin kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen (je inkomen min belasting en premies, plus toeslagen en uitkeringen). Dat berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent.

Heb je een laag inkomen en woon je in de gemeente Leusden, dan kan je € 24 per maand krijgen voor de kosten van luiers.

Ook zijn er particuliere fondsen waarop je een beroep kan doen, bijvoorbeeld Kinderhulp en Kinderzorg Utrecht. Via het Geldloket kan je een aanvraag doen. Maak een afspraak, dan kijkt onze consulent met je of je in aanmerking komt voor zo’n pakket.

Inkomsten

Weten jullie al hoeveel dagen jullie blijven werken en of het kindje naar de kinderopvang gaat? Vooral als jullie besluiten minder te gaan werken, is het goed om te weten wat jullie straks netto aan loon krijgen. Dit kan je navragen bij jullie werkgever.

Een aanrader is de handige WerkZorgBerekenaar van het Nibud. Je vult een aantal gegevens in, bijvoorbeeld over je inkomen en het aantal uren dat je werkt. Daarna kan je bekijken hoe het financieel uitpakt als een van jullie meer / minder gaat werken. Zo kan je een bewuste keuze maken over de verdeling van werk en zorg.

Als ouders hebben jullie straks recht op kinderbijslag. Mogelijk hebben jullie ook recht op kindgebonden budget. Dit wordt meestal automatisch in gang gezet als het kindje geboren is. Jullie kunnen zelf al berekenen wat jullie straks gaan krijgen.

Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en is vanaf januari 2024 € 279,49 per kwartaal voor een kind tot en met 5 jaar. Bekijk de bedragen per leeftijd op de website van de SVB. Of jullie kindgebonden budget krijgen en hoeveel, hangt af van de hoogte van jullie inkomen.

Gaat het kindje straks naar kinderopvang, denk dan aan het aanvragen van kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Maak een proefberekening via de website van de Belastingdienst om te kijken of jullie recht hebben op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Financiële zorgen voorkomen

Als jullie eenmaal op een rij hebben wat jullie inkomsten en uitgaven zijn met jullie kindje, dan weten jullie ook of jullie geld overhouden. Komen jullie niet uit? Bekijk dan of je mogelijkheden ziet om te besparen. Door jullie nu goed voor te bereiden, kunnen jullie straks zonder zorgen van deze bijzondere periode genieten!

Persoonlijk advies

Vinden jullie het fijn als wij met jullie meekijken? Maak een gratis afspraak. Wij denken graag met jullie mee over alle financiële veranderingen door de komst van de baby.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort