Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Jullie kleine wonder is op komst!  

6 januari 2022

Een kindje krijgen is het mooiste wat er is. Het is letterlijk en figuurlijk een klein wonder. Het is ook een spannende tijd. Zeker als jullie voor het eerst in verwachting zijn. Jullie dragen straks de verantwoordelijkheid voor de zorg van een zoon of dochter. Dan is het fijn als jullie er financieel goed op voorbereid zijn. Maar hoe zorgen jullie daarvoor?

Wat gaat er straks veel veranderen! Jullie moeten keuzes maken over de zorg en opvoeding. Hoeveel dagen blijven jullie straks werken? Gaat het kindje naar de kinderopvang? Wat moeten jullie allemaal kopen voor jullie zoon of dochter? Wat kost dit? Komen jullie straks nog wel rond?

Stuk voor stuk belangrijke vragen. Want een kindje krijgen kost nu eenmaal geld. En dus is het zaak om in beeld te krijgen hoe jullie er straks financieel voor staan. Met wat voor kosten krijgen jullie te maken? Maar ook: wat gaat er veranderen aan jullie inkomsten? Het is belangrijk om hier tijdig grip op te krijgen.

Eenmalige kosten

Het Nibud geeft aan dat jullie rekening moeten houden met een bedrag van € 688,10 voor de eerste noodzakelijke kosten. Veel mensen schaffen echter meer zaken aan, zoals een babyfoon, box en dergelijke. Dit is hierin niet meegenomen. Op de site van het Nibud is hierover een uitgebreide lijst te vinden, met bijbehorende kosten.

Vaste uitgaven

Naast de eenmalige kosten stijgen de vaste uitgaven. Zo worden de boodschappen duurder. Denk daarbij aan de poedermelk en de luiers die er dagelijks doorheen gaan (volgens het Nibud kosten luiers maar liefst € 36,50 per maand). Ook het energie- en waterverbruik neemt toe. En vergeet ook niet de kosten van de kinderopvang mee te nemen.

Inkomsten

Aan de andere kant: wat worden jullie inkomsten? Vooral als jullie besluiten minder te gaan werken, is het goed om te weten wat jullie straks netto aan loon gaan krijgen. Vraag dit na bij jullie werkgever.

Verder hebben jullie als ouders straks recht op kinderbijslag en mogelijk recht op kindgebonden budget van de Belastingdienst. In principe wordt dit automatisch in gang gezet als het kindje geboren is, maar jullie kunnen zelf al berekenen wat jullie straks gaan krijgen. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de SVB en bedraagt per januari 2022 € 230,69 per kwartaal.

Of en hoeveel recht jullie straks hebben op kindgebonden budget, hangt af van de hoogte van jullie inkomen. Kiezen jullie er verder voor om het kindje naar kinderopvang te brengen, dan kunnen jullie mogelijk kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst krijgen. Voor beide kunnen jullie via de site van de Belastingdienst proefberekeningen maken.

Financiële zorgen voorkomen

Als bovenstaande in kaart is gebracht, dan weten jullie hoe de inkomsten en uitgaven eruit zien als jullie kindje er is. Zet dit tegen elkaar af. Houden jullie geld over, of komen jullie niet uit? Is het laatste het geval, loop dan alle uitgaven langs en kijk naar bespaarmogelijkheden. Zorg dat jullie financieel geen zorgen over de komst van jullie kindje hebben. Dan kunnen jullie straks onbekommerd genieten van deze mooie periode.

Vinden jullie het fijn als wij met jullie meekijken? Met vragen kunnen jullie altijd terecht bij Geldloket Amersfoort. Maak een gratis afspraak.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort