Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe lang heb ik recht op een WW uitkering?

26 januari 2024

De WW is vanaf 1 januari 2016 verkort naar maximaal 24 maanden. Maar werkgevers en werknemers waren het hier niet mee eens. Daarom hebben zij besloten de maximale termijn voor een WW-uitkering terug te brengen naar 38 maanden. Dit geldt overigens alleen als je werkgever valt onder een CAO en deze is aangemeld bij de stichting PAWW.

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Maak direct een afspraak

WW-uitkering

Tot 1 januari 2016 bedroeg de WW uitkering maximaal 38 maanden. Dat is toen verkort naar maximaal 24 maanden.

Basisuitkering en verlengde uitkering

Er zijn 2 soorten uitkeringen: de basisuitkering en de verlengde uitkering. De basisuitkering van 3 maanden krijg je als je voor het moment van werkloosheid in 26 van de 36 weken gewerkt hebt. De verlengde uitkering krijg je als je in de 5 jaar voor het moment van werkloos worden ten minste 4 jaar hebt gewerkt.

Voor elk jaar tot maximaal 10 jaar dat je gewerkt hebt, krijg je 1 maand WW. Dus heb je 7 jaar gewerkt, dan krijg je 7 maanden WW. Als je meer dan 10 jaar gewerkt hebt, dan krijg je voor ieder jaar dat je gewerkt hebt vóór 2016 één maand WW. Voor elk jaar ná 2016 krijg je een halve maand WW tot een totaal van maximaal 24 maanden.

Buitenwettelijke regeling

Organisaties van werknemers en werkgevers waren het niet eens met de verkorting van de WW duur. Ze hebben besloten om de maximale termijn voor een WW-uitkering weer terug te brengen naar 38 maanden. De wettelijke afbouw komt dus niet te vervallen, maar gaat gecompenseerd worden.

Er is daarvoor een speciale stichting opgericht, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (stichting PAWW), die de aanvulling op de WW gaat betalen. Dit betekent dat je toch weer voor 38 maanden een WW krijgt. Deels betaald door het UWV. Deels door de stichting.

Stichting PAWW

Dit geldt overigens alleen als je werkgever valt onder een CAO én deze CAO is aangemeld bij de stichting PAWW. De regeling is van start gegaan per 1 maart 2018. Je kunt eenvoudig zien of jouw werkgever aangesloten is bij de stichting door op je salarisstrook te kijken. Als daar een inhouding op staat die heet: ‘Premie reparatie WW” of iets soortgelijks, dan weet je dat je werkgever bij de stichting is aangesloten. Je komt ook voor een aanvulling van deze stichting in aanmerking als je loongerelateerde WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) uitkering stopt.

Wil je alleen weten hoe lang je WW uitkering gaat duren? Het UWV heeft op haar site de manier van berekenen uitgebreid beschreven. Daar staan ook een aantal rekenvoorbeelden.

Ik begrijp dat het wat ingewikkeld is. Wil je hierover graag een keer sparren met mij of een van mijn collega’s, maak dan een afspraak. Je bent van harte welkom.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort