Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Wanneer mag ik wel en niet ontslagen worden?

26 januari 2024

Onzekerheid over je  baan is nooit leuk. Maar wat zijn eigenlijk geldige redenen voor ontslag? En wat zijn je rechten? Consulent Loes Meijs zet voor je op een rij wat je moet weten als je ontslagen dreigt te worden.

Op een dag wordt je gevraagd om bij je leidinggevende te komen. Je bent verbaasd. Dat is jou nog nooit gevraagd in de 8 jaar dat je nu bij dit bedrijf werkt. Als je eenmaal bij hem zit, valt hij met de deur in huis: hij wil dat je vertrekt.  Je krijgt te horen dat je nog loon krijgt tot de eerste van de volgende maand en dat je daarna niet meer terug hoeft te komen. Je contract wordt beëindigd.

Verbijsterd loop je zijn kantoortje uit. Hoe is dit mogelijk? Je snapt er niks van. Je hebt nooit gehoord dat je je werk slecht zou doen en dan dit? Als je van de eerste schrik bekomen bent, vraag je je af of dit zomaar kan. Je hebt toch ook rechten? Hoe zit het eigenlijk?

Welke geldige redenen voor ontslag zijn er?

Ik hoef je niet te vertellen dat als je dronken op je werk verschijnt of als je wordt betrapt op diefstal, de werkgever het recht heeft je op staande voet te ontslaan. Maar er zijn meerdere gronden voor ontslag die niet zo voor de hand liggen.

Zo lopen veel arbeidsovereenkomsten van rechtswege af bij het bereiken van de AOW leeftijd. Echter, in de arbeidsovereenkomst of cao kan ook een andere leeftijd zijn afgesproken.

Tijdens een proeftijd kun je ontslagen worden zonder opgaaf van reden.

Verder kun je ontslagen worden na 2 jaar ziekte of als je ongeschikt bent geraakt voor het werk dat je doet. Dit moet wel goed gedocumenteerd en gemotiveerd worden door je werkgever.

De meest voorkomende reden van ontslag is echter als het niet goed gaat met het bedrijf. Dit noemen ze ook wel ontslag om bedrijfseconomische redenen. Het bedrijf krijgt te weinig inkomsten binnen en moet gaan bezuinigen om nog in leven te blijven.

Welke opzegtermijnen moeten in aanmerking genomen worden?

De opzegtermijn hangt af van de duur van het dienstverband. Als iemand een vast contract heeft, dan geldt:

  • korter dan 5 jaar: 1 maand
  • tussen de 5 en 10 jaar: 2 maanden
  • tussen de 10 en 15 jaar: 3 maanden
  • 15 jaar of langer: 4 maanden.

Bij een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Het contract eindigt op de voorgestelde einddatum.

Aanvragen ontslagvergunning

De werkgever moet altijd een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of de kantonrechter, behalve in de volgende situaties:

  • als de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag. Dit noemen ze: ontslag met wederzijds goedvinden. Vaak wordt dan een vaststellingsovereenkomst getekend.
  • bij ontslag in de proeftijd
  • bij ontslag op staande voet
  • bij ontslag vanwege de AOW leeftijd

In het voorbeeld zoals hierboven genoemd, gaat het mis. Iemand mag niet zomaar ontslagen worden. Er is geen geldige reden genoemd, er is geen ontslagvergunning aanwezig. Meneer kan dus gewoon aan het werk blijven. In dit geval is het natuurlijk het beste dat hij dit zo snel mogelijk laat weten aan zijn meerdere. Het liefst persoonlijk, maar als dit niet kan, dan schriftelijk.

 

Heeft je net gehoord dat je ontslagen wordt? En heb je vragen over het ontslag of over rondkomen van een WW-uitkering? Maak een afspraak bij Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort