Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Wanneer mag ik wel en niet ontslagen worden?

6 februari 2021

Onzekerheid over uw baan is nooit leuk. Maar wat zijn eigenlijk geldige redenen voor ontslag? En wat zijn uw rechten? Consulent Loes Meijs zet voor u op een rij wat u moet weten als u ontslagen dreigt te worden.

Op een dag wordt u gevraagd om bij uw leidinggevende te komen. U bent verbaasd. Dat is u nog nooit gevraagd in de 8 jaar dat u nu bij dit bedrijf werkt. Als u eenmaal bij hem zit, valt hij met de deur in huis: hij wil dat u vertrekt.  U krijgt te horen dat u nog loon krijgt tot de eerste van de volgende maand en dat u daarna niet meer terug hoeft te komen. Uw contract wordt beëindigd.

Verbijsterd loopt u zijn kantoortje uit. Hoe is dit mogelijk? U snapt er niks van. U heeft nooit gehoord dat u uw werk slecht zou doen en dan dit? Als u van de eerste schrik bekomen bent, gaat u zich afvragen of dit zomaar kan. U heeft toch ook rechten? Hoe zit het eigenlijk?

Welke geldige redenen voor ontslag zijn er?

Ik hoef u niet te vertellen dat als u dronken op uw werk verschijnt of als u wordt betrapt op diefstal, de werkgever het recht heeft u op staande voet te ontslaan. Maar er zijn meerdere gronden voor ontslag die niet zo voor de hand liggen.

Zo lopen veel arbeidsovereenkomsten van rechtswege af bij het bereiken van de AOW leeftijd. Echter, in de arbeidsovereenkomst of cao kan ook een andere leeftijd zijn afgesproken.

Tijdens een proeftijd kunt u ontslagen worden zonder opgaaf van reden.

Verder kunt u ontslagen worden na 2 jaar ziekte of als u ongeschikt bent geraakt voor het werk dat u doet. Dit moet wel goed gedocumenteerd en gemotiveerd worden door uw werkgever.

De meest voorkomende reden van ontslag is echter als het niet goed gaat met het bedrijf. Dit noemen ze ook wel ontslag om bedrijfseconomische redenen. Het bedrijf krijgt te weinig inkomsten binnen en moet gaan bezuinigen om nog in leven te blijven.

Welke opzegtermijnen moeten in aanmerking genomen worden?

De opzegtermijn hangt af van de duur van het dienstverband. Als iemand een vast contract heeft, dan geldt:

  • korter dan 5 jaar: 1 maand
  • tussen de 5 en 10 jaar: 2 maanden
  • tussen de 10 en 15 jaar: 3 maanden
  • 15 jaar of langer: 4 maanden.

Bij een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Het contract eindigt op de voorgestelde einddatum.

Aanvragen ontslagvergunning

De werkgever moet altijd een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of de kantonrechter, behalve in de volgende situaties:

  • als de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag. Dit noemen ze: ontslag met wederzijds goedvinden. Vaak wordt dan een vaststellingsovereenkomst getekend.
  • bij ontslag in de proeftijd
  • bij ontslag op staande voet
  • bij ontslag vanwege de AOW leeftijd

In het voorbeeld zoals hierboven genoemd, gaat het mis. Iemand mag niet zomaar ontslagen worden. Er is geen geldige reden genoemd, er is geen ontslagvergunning aanwezig. Meneer kan dus gewoon aan het werk blijven. In dit geval is het natuurlijk het beste dat hij dit zo snel mogelijk laat weten aan zijn meerdere. Het liefst persoonlijk, maar als dit niet kan, dan schriftelijk.

 

Heeft u net gehoord dat u ontslagen wordt? En heeft u vragen over het ontslag of over rondkomen van een WW-uitkering? Maak een afspraak bij Geldloket.

Laatste update: 6 februari 2021
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort