Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe kom ik rond van een WW-uitkering?

26 januari 2024

Wanneer je werkloos wordt, voel je dat direct in je portemonnee. Je inkomen daalt flink, ook wanneer je recht hebt op een WW-uitkering. Naast de zoektocht naar een nieuwe baan, krijg je er een tweede uitdaging bij: hoe kom ik rond van mijn WW-uitkering? In deze blog geef ik je tips.

Uitkering tijdig aanvragen

Wanneer je werkgever zegt dat je contract wordt beëindigd, dan kan dit voor veel stress zorgen. Het is natuurlijk het mooist wanneer je snel een nieuwe baan vindt, die direct aansluit op de vorige. Maar als dat niet lukt, dan moet je op tijd een WW-uitkering aanvragen. Een belangrijke voorwaarde om recht te hebben op een WW-uitkering is dat je van de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid, minimaal 26 weken gewerkt moet hebben. Overige voorwaarden lees je op de website van het UWV.

Het aanvragen van een WW-uitkering kan vanaf één week voor de eerste werkloosheidsdag. De aanvraag moet digitaal, met DigID code ingediend worden op de website van het UWV. Als je de uitkering pas aanvraagt na de eerste werkloosheid dag, dan sluit de ingangsdatum niet aan op het einde van je arbeidscontract. Een WW-uitkering wordt nooit met terugwerkende kracht toegekend. Heel belangrijk dus om de uitkering op tijd aan te vragen.

Je inkomen daalt

Hoe je het ook wendt of keert, je inkomen daalt wanneer je een WW-uitkering ontvangt. De eerste 2 maanden heb je recht op 75% van je dagloon, daarna op 70%. Wanneer er (nog) geen zicht is op een nieuwe baan, is het raadzaam om te berekenen of je recht hebt op inkomensaanvullende regelingen.

Om het recht op toeslagen (bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag) te berekenen moet je een schatting maken van je bruto jaarinkomen. Stel dat je arbeidscontract in september eindigt, dan moet je rekening houden met 8 maanden bruto inkomsten uit loondienst en de resterende maanden een schatting maken van je bruto WW-uitkering. Met deze inkomsten samen, inclusief vakantietoeslag, maak je een schatting van het bruto jaarinkomen. Op de website van het UWV kun je de hoogte van je WW-uitkering berekenen.

Ontvang je al toeslagen, dan heb je mogelijk recht op een hoger bedrag wanneer je inkomen daalt. Geef de wijziging op tijd door via de website van de dienst toeslagen, want het kan even duren voordat je de juiste bedragen ontvangt.

Is je inkomen gelijk of tot 120% van de voor jou geldende bijstandsnorm, dan ontstaat er naast toeslagen misschien ook recht op andere regelingen en voorzieningen. Denk hierbij aan kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en heffingen, een vergoeding vanuit het Jeugdfonds of stichting Leergeld. Woon je in Amersfoort, kijk dan eens op geldcheck033.nl. Woon je in Leusden, kijk dan op de website over rondkomen van Sociaal Plein Leusden.

Maandbegroting

Als het recht op inkomen in kaart is gebracht, dan is het zinvol om te kijken naar je uitgaven. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar je uitgaven en te besparen op uitgaven die niet (meer) nodig zijn. Op onze website kun je een maandbegroting downloaden om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken.

Is je inkomen op orde en hou je onvoldoende geld over voor boodschappen en persoonlijke verzorging? Je komt waarschijnlijk (tijdelijk) in aanmerking voor een voedselpakket van de Voedselbank. Zo’n pakket kan je net helpen om door een financieel lastige tijd te komen. Op de website van Voedselbank Amersfoort en Voedselbank Leusden lees je meer informatie over de voorwaarden.

Blijf niet zitten met je geldzorgen en maak een gratis afspraak bij het Geldloket om je situatie te bespreken. Wij denken graag met je mee en doorlopen samen de mogelijkheden om je inkomen en uitgaven in balans te krijgen en houden. Zo loop je in ieder geval geen regelingen mis! Maak vandaag nog een gratis afspraak.

Lees tip: eerder schreven wij de blog Waar moet ik aan denken als ik mijn baan verlies.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort