Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe kom ik rond van een WW-uitkering?

4 februari 2021

Wanneer u werkloos wordt, voelt u dat direct in uw portemonnee. Uw inkomen daalt flink, ook wanneer u recht heeft op een WW-uitkering. Naast uw zoektocht naar een nieuwe baan, heeft u er een tweede uitdaging bij: hoe kom ik rond van mijn WW-uitkering? In deze blog geef ik u tips.

Om te beginnen: als u zojuist uw baan bent kwijtgeraakt, dan bent u niet de enige. Door de financiële crisis vanwege de corona-uitbraak verliezen steeds meer mensen hun baan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat in het derde kwartaal van 2020 4,5% van de beroepsbevolking werkloos was.

Uitkering tijdig aanvragen

Wanneer uw werkgever zegt dat uw contract wordt beëindigd, dan kan dit voor veel stress zorgen. Het is natuurlijk het mooist wanneer u snel een nieuwe baan vindt die direct aansluit op de vorige. Maar als dat niet lukt, dan moet u op tijd een WW-uitkering aanvragen. Een belangrijke voorwaarde om recht te hebben op een WW-uitkering is dat u van de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid, minimaal 26 weken gewerkt moet hebben. Overige voorwaarden leest u op de website van het UWV.

Het aanvragen van een WW-uitkering kan vanaf één week voor de eerste werkloosheidsdag. De aanvraag moet digitaal, met DigiD code ingediend worden op de website van het UWV. Als u de uitkering pas aanvraagt na de eerste werkloosheidsdag, dan sluit de ingangsdatum niet aan op het einde van uw arbeidscontract. Een WW-uitkering wordt nooit met terugwerkende kracht toegekend. Heel belangrijk dus om de uitkering op tijd aan te vragen.

Uw inkomen daalt

Hoe u het ook wendt of keert, uw inkomen daalt wanneer u een WW-uitkering ontvangt. De eerste 2 maanden heeft u recht op 75% van uw dagloon, daarna op 70%. Wanneer er (nog) geen zicht is op een nieuwe baan, is het raadzaam om te berekenen of u recht heeft op inkomensaanvullende regelingen.

Om het recht op toeslagen (bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag) te berekenen moet u een schatting maken van uw bruto jaarinkomen. Stel dat uw arbeidscontract in september eindigt, dan moet u rekening houden met 8 maanden bruto inkomsten uit loondienst en de resterende maanden een schatting maken van uw bruto WW-uitkering. Met deze inkomsten samen, inclusief vakantietoeslag, maakt u een schatting van het bruto jaarinkomen. Op de website van het UWV kunt u de hoogte van uw WW-uitkering berekenen.

Ontvangt u al toeslagen, dan heeft u mogelijk recht op een hoger bedrag wanneer uw inkomen daalt. Geef de wijziging op tijd door via www.toeslagen.nl, want het kan even duren voordat u de juiste bedragen ontvangt.

Is uw inkomen gelijk of tot 120% van de voor u geldende bijstandsnorm, dan ontstaat er naast toeslagen misschien ook recht op andere regelingen en voorzieningen. Denk hierbij aan kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, een vergoeding vanuit het Jeugdfonds Sport- en Cultuur of stichting Leergeld. Woont u in Amersfoort, kijk dan eens op www.geldcheck033.nl. Woont u in Leusden, kijk dan op de website over rondkomen van Sociaal Plein Leusden.

Maandbegroting

Als het recht op inkomen in kaart gebracht is, dan is het zinvol om te kijken naar uw uitgaven. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar uw uitgaven en te besparen op uitgaven die niet (meer) nodig zijn. Op onze website kunt u een maandbegroting downloaden om uw inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken.

Is uw inkomen op orde en houdt u onvoldoende geld over voor boodschappen en persoonlijke verzorging? U komt waarschijnlijk (tijdelijk) in aanmerking voor een voedselpakket van de Voedselbank. Zo’n pakket kan u net helpen om door een financieel lastige tijd te komen. Op de website van Voedselbank Amersfoort en Voedselbank Leusden leest u meer informatie over de voorwaarden.

Blijf niet zitten met uw geldzorgen en maak een gratis afspraak bij het Geldloket om uw situatie te bespreken. Wij denken graag met u mee en doorlopen met u de mogelijkheden om uw inkomen en uitgaven in balans te krijgen en houden. Zo loopt u in ieder geval geen regelingen mis! Maak vandaag nog uw gratis afspraak.

Leestip: eerder schreven wij de blog Waar moet ik aan denken als ik mijn baan verlies.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort