De transitievergoeding, ontslagvergoeding, gouden handdruk of hoe je het ook noemt, heb je op je rekening gekregen. Een fijn bedrag op je rekening. Daar ben je natuurlijk blij mee. Maar wat heel veel mensen vergeten, is dat zo’n vergoeding consequenties heeft op andere terreinen.

Gevolgen inkomstenbelastingen

In het jaar van uitbetaling wordt je belastbaar inkomen veel hoger door het uitbetalen van deze vergoeding. Het wordt namelijk als inkomen gezien door de belastingdienst.  Dit betekent dat je met je inkomen in de 2e  schijf van de belastingtarieven terecht kunt komen. En dan betaal je meer belasting. Hierdoor kan het gebeuren dat je een te betalen aanslag inkomstenbelasting krijgt over het jaar dat je de transitievergoeding hebt ontvangen. Dan krijgt zo’n vergoeding toch een naar staartje.

Oplossing voor dat vervelende staartje

Hier is gelukkig een oplossing voor. Je kunt namelijk aan de belastingdienst vragen om het eenmalige hogere inkomen uit te smeren over 3 jaar. Dit kan wel pas als er een definitieve aanslag ligt over de jaren die je wilt middelen.  Om het duidelijk te maken, hierbij een voorbeeld: stel je krijgt in 2022 een ontslagvergoeding van € 60.000. Daarnaast had je nog inkomen uit loon en WW ten bedrage van € 25.000.
Je totale belastbare inkomen over 2022 is dan € 85.000. Hierdoor kom je met inkomen in de 2e belastingschijf waardoor je meer belasting moet betalen. Je inkomen in 2021 en 2020 was € 30.000. Je telt dan de inkomens van deze 3 jaren bij elkaar op en deelt het door 3.
Dus € 145.000 : 3 = € 48.333 per jaar. Je inkomen valt dan over deze jaren onder het 1e tarief (1e schijf loopt van 0 tot € 73.032 in 2023). Dat scheelt in de kosten. Let wel: deze regeling vervalt per 1-1-2023. De laatste jaren waarover je nog kunt middelen, zijn 2022, 2023 en 2024.

Toeslagen

Waar een eenmalig hoger inkomen ook nadelig kan uitpakken, is bij toeslagen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld het recht op huurtoeslag over het hele jaar verliest, als je door de ontslagvergoeding boven de grens komt waarop je nog recht hebt op toeslag. Je kunt dit helaas niet met middeling (zie boven) voorkomen. Een gewijzigd belastbaar inkomen door middeling wordt niet in aanmerking genomen bij het bepalen van het recht op toeslag. Bij toeslagen wordt bij de vaststelling van het vermogen gekeken naar het vermogen op 1 januari van elk jaar. Heb je op 3 maart 2021 de ontslagvergoeding ontvangen, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor de toeslagen in 2022 als op 1 januari 2022 het vermogen boven de vermogensgrens ligt.

En wat als het jaar voorbij is? En je zet het op je spaarrekening? Dan krijg je wellicht te maken met vermogensbelasting. Al met al moet je soms best even rekenen om te kijken wat alle consequenties zijn van het ontvangen van een transitievergoeding. Wij kunnen met je samen je situatie doornemen om te kijken wat wijsheid is.

Maak een afspraak

Wil je over dit onderwerp nog eens doorpraten met een financieel deskundige? Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Maak een afspraak

Waarom werken loont

Lees meer

Wanneer mag ik wel en niet ontslagen worden?

Lees meer