Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Nieuwe regels over verdeling van pensioen

29 augustus 2022

Sinds 1 juli 2022 heeft elke partner na de scheiding een eigen pensioenrecht. Daardoor kan ieder zelf keuzes maken over het pensioen, bijvoorbeeld wanneer het ingaat.

Maak een gratis afspraak

Hebben jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opgebouwd? Dan wordt dit bij de scheiding verdeeld. Het gaat hierbij om ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Ouderdomspensioen krijg je als je partner (die het opbouwde) met pensioen gaat. Nabestaandenpensioen krijg je als je partner (die het opbouwde) is overleden.

Oude regels

 • Alleen de partner die het pensioen had opgebouwd, kon keuzes maken over het pensioen.
 • Je moest binnen 2 jaar na de scheiding het pensioenfonds informeren. Deed je dit niet, dan betaalde het pensioenfonds het hele pensioen aan de partner die het pensioen had opgebouwd. Die moest dan zelf een deel doorbetalen aan de andere partner.
 • Je had als ex-partner recht op de helft van het nabestaandenpensioen. Ook over de periode dat jullie nog niet getrouwd waren (of geregistreerd partners).

Nieuwe wet

De nieuwe wet Pensioenverdeling bij scheiding is ingegaan op 1 juli 2022. Je krijgt ermee te maken als je scheiding vanaf die datum is ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Nieuwe regels

 • Na de scheiding krijgt ieder de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
 • Ieder krijgt een eigen pensioenrecht. Dit heet conversie. Daardoor kan je zelf beslissingen nemen over het pensioen. Je bent hiervoor niet meer afhankelijk van je ex-partner. Je ex-partner is niet meer van jou afhankelijk.
 • Jullie hoeven het pensioenfonds niet te informeren als jullie het eens zijn met deze verdeling.

Controleer of het nabestaandenpensioen op opbouwbasis of op risicobasis is. Dit maakt verschil:

 • Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis krijgt ieder na de scheiding de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
 • Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis zijn nabestaanden verzekerd van een pensioen. Na de scheiding heb je geen recht meer op het nabestaandenpensioen.

Andere afspraken maken?

Neem contact op met het pensioenfonds als jullie iets anders willen afspreken. Dit moet je binnen zes maanden na de inschrijving van de scheiding doorgeven aan het pensioenfonds.

Andere afspraken:

 • Jullie willen recht houden op het nabestaandenpensioen van de ex-partner
 • Jullie willen dat ieder de pensioenen houdt die hij zelf heeft opgebouwd
 • Jullie kiezen een andere verdeling dan ieder 50 procent
 • Jullie passen de periode aan waarover het pensioen wordt verdeeld. Bijvoorbeeld: Jullie verdelen ook het pensioen dat jullie opbouwden in de tijd voordat jullie getrouwd waren.

Persoonlijk advies

Heb je vragen over de verandering van de verdeling van het pensioen? Of andere vragen rondom je scheiding? Maak een gratis afspraak, we denken graag met je mee.

 

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Meryem El Mohib

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort