Thema: Uit elkaar
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Scheiden via een advocaat of toch met behulp van mediation?

25 juni 2019

Wie gaat u helpen met de scheidingsprocedure? Kiest u voor een online scheidingsmakelaar, een advocaat of toch een mediator? Mogelijkheden genoeg! Daarom is het goed om de verschillen te weten en ook welke kosten dit met zich meebrengt. In deze blog vertel ik u er meer over.

Als u gehuwd of geregistreerd partners bent en u wilt uit elkaar, dan moet u een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om te kunnen scheiden. U kunt dat samen doen, maar ook alleen. Een advocaat dient dit verzoek voor u in. Kunt u samen met uw ex-partner afspraken maken, dan kunt u samen één advocaat nemen.

U kunt ook de hulp inschakelen van een mediator. In dat geval werkt u samen met uw ex-partner aan een overeenkomst. U krijgt daarbij de hulp van een onafhankelijke deskundige, een mediator. Vaak is het voor beide partijen gunstig om een mediator in te schakelen. De belangen van beide partners worden door één persoon behartigd. En de mediator zorgt ervoor dat alle belangrijke zaken aan bod komen. Daardoor komt u niet achteraf voor verassingen te staan.

Lukt onderling overleg niet, dan moet u beide een eigen advocaat nemen. Overigens kunt u ook dan een mediator inschakelen die u ondersteunt om er alsnog samen uit te komen.

In het kort de verschillen op een rij:

Samen één advocaat

  • U maakt met uw ex partner onderling afspraken rondom de scheiding
  • Uw advocaat dient alleen het scheidingsverzoek in bij de rechtbank

Mediator

  • U wilt samen in gesprek om oplossingen te zoeken, maar wilt of heeft hierbij hulp van een derde nodig
  • Soms vergoedt een rechtsbijstandsverzekering de kosten van een mediator
  • Uiteindelijk moet een advocaat het verzoek alsnog indienen bij de rechtbank.

Beide een advocaat

  • Komt u er samen niet uit, dan neemt u beide een eigen advocaat. Alleen uw eigen belangen worden behartigd.

Online scheiden

  • Tegenwoordig is online scheiden ook populair. Dit is vergelijkbaar aan scheiden via een advocaat. U maakt onderling alle afspraken en via de online advocaat wordt het ingediend. Wanneer u echter minderjarige kinderen heeft, dan raden deze online scheiden bureaus het online scheiden vaak af. Dit omdat het complexer is en er bijvoorbeeld een ouderschapsplan opgesteld moet worden en partner- en kinderalimentatie worden vastgesteld. Dit vraagt om meer maatwerk.

Kosten advocaat

Mijn advies is om via het Juridisch Loket (te bereiken via telefoonnummer: 0900-8020) een afspraak te maken met een advocaat. Zij weten welke advocaten in Amersfoort zich bezighouden met echtscheidingen. En als u het via het Juridisch Loket regelt, krijgt u meestal ook een korting op uw eigen bijdrage voor de advocaatkosten. Deze korting bedraagt € 55,-.

Normaal gesproken kost een advocaat rond de € 200,- netto per uur. Als u echter een laag inkomen hebt, dan kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De advocaat zal hiertoe een verzoek indienen bij de Raad voor rechtsbijstand.

De laagste eigen bijdrage is € 353,- (voor 2 personen). Deze geldt bij een gezamenlijk inkomen van € 27.500,- bruto op jaarbasis of minder. Als het inkomen hoger wordt, dan wordt ook de eigen bijdrage hoger. Er wordt gekeken naar het belastbaar inkomen over 2018 (voor de bijdrage over 2020).

Het Juridisch Loket bevindt zich op de Van Asch van Wijckstraat 2 in Amersfoort.

Kosten mediation

Om er samen toch uit te komen, kan mediation uitkomst bieden. Gemiddeld kost een mediator € 150,- per uur. Kiest u voor mediation, check dan eerst of u een rechtsbijstandsverzekering heeft. In sommige gevallen vergoeden zij namelijk de kosten van dit traject. Ook bij mediation is het mogelijk in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, wanneer u een laag inkomen hebt.

Griffierecht

Verder moet u nog griffierecht te betalen. Deze bedragen € 304,- als u een gezamenlijk verzoek indient bij de rechtbank. In de regel betalen u en uw ex partner daar beide de helft van. Als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, wordt deze eigen bijdrage verlaagd naar € 41,50 p.p.

Bij scheiden komt veel kijken, want ook na de scheiding wilt u grip houden op uw financiën. Zoekt u iemand die met u mee kan kijken of u gebruik maakt van alle lokale en landelijke regelingen? Wij kijken graag met u mee. Maak vandaag nog een gratis afspraak bij het Geldloket.

laatste update: 16 januari 2020
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort