Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Partneralimentatie ontvangen of betalen; plan uw financiën

11 februari 2021

Vanaf 1 januari 2020 is de maximale duur voor het recht op partneralimentatie (in de meeste gevallen) niet meer maximaal 12 jaar, maar maximaal 5 jaar. Daarom doet u er goed aan om, ook tijdens het huwelijk, na te denken over uw financiële toekomst, mocht u er toch ooit alleen voor komen te staan.

Hoe financieel zelfstandig bent u? Of zou u wellicht partneralimentatie moeten betalen? De aftrekbaarheid van deze partneralimentatie wordt in de komende jaren afgebouwd. Dit heeft gevolgen voor uw begroting.

Hoe zit dat?

Echtgenoten en geregistreerde partners zijn verplicht om (ook) financieel voor elkaar te zorgen . Deze plicht stopt niet bij het einde van een relatie. U hebt recht op partneralimentatie wanneer uw ex-partner meer inkomen heeft dan u.

Voor de ontvanger

Wanneer u na 1 januari 2020 start met een echtscheidingsprocedure heeft u te maken met de nieuwe regels. Hoofdregel is dat u recht heeft op partneralimentatie voor de helft van het aantal jaren dat uw huwelijk duurde tot maximaal 5 jaar.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de maximale termijn van 5 jaar:

  • Wanneer u jonge kinderen heeft, kan de partneralimentatie duren tot het jongste kind 12 jaar is geworden.
  • Wanneer u langer dan 15 jaar getrouwd bent geweest en de partner die alimentatie gaat ontvangen binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kan de partneralimentatie duren tot de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Wanneer u langer dan 15 jaar getrouwd bent geweest en de partner die alimentatie gaat ontvangen ouder is dan 50, kan de partneralimentatie een maximale termijn hebben van 10 jaar.
  • Ook is er een hardheidsclausule opgenomen. In schijnende gevallen kan de rechter bepalen dat er langer recht is op partneralimentatie.

Voor meer informatie over het ontvangen van partneralimentatie verwijs ik u graag naar onze blog over de financiële gevolgen van het ontvangen van partneralimentatie.

Voor de betaler

Moet u partneralimentatie gaan betalen of betaalt u dat op dit moment? Dan is het goed om te weten dat het belastingvoordeel van partneralimentatie in de komende jaren wordt afgebouwd (afhankelijk van de hoogte van uw inkomen). Van 46% aftrekbaar in 2020, naar 37,05% van de betaalde partneralimentatie in 2023. Partneralimentatie betalen wordt dus netto steeds duurder. Met een goede begroting houdt u grip op uw inkomsten en uitgaven en zorgt u dat u uw verplichting kunt blijven nakomen. Misschien past de vastgestelde partneralimentatie niet meer bij uw draagkracht. Dan kunt u de rechter vragen om een herziening.

 

Bent u gescheiden of gaat u (mogelijk) scheiden? Wilt u graag dat er iemand met u meekijkt in uw huidige en toekomstige financiële situatie? Maak een gratis afspraak met één van onze consulenten.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort