Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Partneralimentatie ontvangen of betalen; plan jouw financiën

4 mei 2023

Vanaf 1 januari 2020 is de maximale duur voor het recht op partneralimentatie (in de meeste gevallen) niet meer maximaal 12 jaar, maar maximaal 5 jaar. Daarom doe je er goed aan om, ook tijdens het huwelijk, na te denken over jouw financiële toekomst, mocht je er toch ooit alleen voor komen te staan.

Hoe financieel zelfstandig ben je? Of zou je wellicht partneralimentatie moeten betalen? De aftrekbaarheid van deze partneralimentatie wordt in de komende jaren afgebouwd. Dit heeft gevolgen voor jouw begroting.

Hoe zit dat?

Echtgenoten en geregistreerde partners zijn verplicht om (ook) financieel voor elkaar te zorgen. Deze plicht stopt niet bij het einde van een relatie. Je hebt recht op partneralimentatie wanneer jouw ex-partner meer inkomen heeft dan jij.

Voor de ontvanger

Wanneer je na 1 januari 2020 start met een echtscheidingsprocedure heb je te maken met de nieuwe regels. Hoofdregel is dat je recht hebt op partneralimentatie voor de helft van het aantal jaren dat jouw huwelijk duurde tot maximaal 5 jaar.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de maximale termijn van 5 jaar:

  • Wanneer je jonge kinderen hebt, kan de partneralimentatie duren tot het jongste kind 12 jaar is geworden.
  • Wanneer je langer dan 15 jaar getrouwd bent geweest en de partner die alimentatie gaat ontvangen binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kan de partneralimentatie duren tot de pensioengerechtigde leeftijd van de ex-partner.
  • Wanneer je langer dan 15 jaar getrouwd bent geweest en de partner die alimentatie gaat ontvangen ouder is dan 50, kan de partneralimentatie een maximale termijn hebben van 10 jaar.
  • Ook is er een hardheidsclausule opgenomen. In schijnende gevallen kan de rechter bepalen dat er langer recht is op partneralimentatie.

Voor meer informatie over het ontvangen van partneralimentatie verwijs ik je graag naar onze blog over de financiële gevolgen van het ontvangen van partneralimentatie.

Voor de betaler

Moet je partneralimentatie gaan betalen of betaal je dat op dit moment? Dan is het goed om te weten dat het belastingvoordeel van partneralimentatie in de komende jaren wordt afgebouwd (afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen). Van 46% aftrekbaar in 2020, naar 37,05% van de betaalde partneralimentatie in 2023. Partneralimentatie betalen wordt dus netto steeds duurder. Met een goede begroting houd je grip op jouw inkomsten en uitgaven en zorg je dat jouw verplichting kunt blijven nakomen. Misschien past de vastgestelde partneralimentatie niet meer bij jouw draagkracht. Dan kan je de rechter vragen om een herziening.

 

Ben je gescheiden of ga je (mogelijk) scheiden? Wil je graag dat er iemand met je meekijkt in jouw huidige en toekomstige financiële situatie? Maak een gratis afspraak met één van onze consulenten.

Download PDF

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort