Thema: Uit elkaar
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Niet vergeten bij scheiden: uw pensioen

23 augustus 2018

Pensioen is waarschijnlijk niet het eerste waaraan u denkt bij scheiden. Het is een hectische, moeilijke periode waarin u veel moet regelen. U maakt afspraken over de kinderen, het huis, de inboedel en financiën. Pensioen heeft in deze situatie niet direct invloed op uw financiën en wordt daarom nog weleens vergeten. Toch is het, zeker met het ook op de langere termijn, belangrijk om dit wél mee te nemen als u en uw echtgenoot uit elkaar gaan. Waar moet u op letten? Ik licht het toe in deze blog.

Soorten pensioen

Om te beginnen: de verschillende pensioenen. Er zijn twee soorten: ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. De eerste variant bouwt degene die werkt op en de andere is voor de partner, als eerstgenoemde komt te overlijden.

Bij scheiding is het zaak om naar het tot dan toe opgebouwde pensioen te kijken. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat u gehuwd bent geweest (of geregistreerd partnerschap). Als u heeft samengewoond, kunt u geen aanspraak maken op elkaars pensioen.

Waarop kan ik dan precies aanspraak op maken?

Het is mogelijk om onderling afspraken te maken over de opgebouwde pensioenrechten. Doet u dit niet, dan geldt de wettelijke regeling. Die stelt dat u recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen van uw partner dat is opgebouwd in de periode van het huwelijk. Daarnaast heeft u recht op het nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Werkt u zelf ook, dan geldt andersom uiteraard hetzelfde. Wilt u van de wettelijke regeling afwijken, dan is dat in overleg mogelijk. Daarbij kunt u denken aan een verdeling van 60-40. Ook kunt u de periode die u samenwoonde meenemen in de verdeling.

Overigens valt de AOW (Algemene Ouderdomswet) niet onder de verdeling. Die blijft persoonlijk toegekend worden op het moment dat iemand met pensioen gaat. De SVB beoordeelt op het moment van pensioen op hoeveel AOW u recht heeft.

Voorbeeld

Meneer Smit en mevrouw Jansen zijn 8 jaar getrouwd als ze besluiten te scheiden. Tijdens het huwelijk heeft meneer zes jaar gewerkt en ouderdomspensioen opgebouwd, geen nabestaandenpensioen. Ze waren gehuwd in gemeenschap van goederen. Mevrouw Jansen heeft geen pensioenaanspraken opgebouwd. Ze kiezen voor de standaard verdeling. Daardoor krijgt mevrouw Jansen, als meneer Smit met pensioen gaat, de helft van het ouderdomspensioen dat meneer Smit tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Meneer Smit krijgt de andere helft plus het volledige pensioen dat hij na scheiding opbouwt. Daar kan mevrouw geen aanspraak meer op maken, omdat ze gescheiden zijn.

Hoe kan ik hiervan gebruik maken?

Om aanspraak te maken op (een deel van) de pensioenrechten van uw partner, is het van belang dat het pensioenfonds van uw scheiding op de hoogte is. U moet het pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding hierover informeren. Als u niet binnen twee jaar de aanspraak op het pensioen heeft doorgegeven, houdt u het recht op de aanspraak, maar dan wordt het niet rechtstreeks via de pensioenuitvoerder uitbetaald. Dan moet u dit rechtstreeks met u ex partner afstemmen en moet hij of zij dit naar u overmaken.

Als u kiest voor de standaardverdeling, dan is het voldoende als een van beiden het formulier ondertekend opstuurt.

Meekijken in uw situatie?

Wilt u weten wat er in uw persoonlijke situatie geldt? Of en hoe u aanspraak kunt maken op het pensioen van uw ex-partner? Kom dan langs bij het Geldloket voor een afspraak. Wij geven dan persoonlijk advies en kunnen u op weg helpen bij uw aanvraag.

laatste update: 16 januari 2020

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort