Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Ik ontvang alimentatie; wat voor financiële gevolgen heeft dit voor mij?

11 februari 2021

De scheiding is rond en de afspraken met uw ex-partner zijn gemaakt; u krijgt voor uw kinderen kinderalimentatie en voor uzelf partneralimentatie. Een fijne aanvulling op uw eigen inkomsten. In deze blog neem ik u mee met de financiële consequenties van ontvangen alimentatie.

Kinderalimentatie

Voor de Belastingdienst moet er onderscheid gemaakt worden tussen ontvangen kinder- en partneralimentatie. Ontvangen kinderalimentatie voor kinderen is vrijgesteld van belasting. Dit hoeft u dan ook niet op te geven bij de Belastingdienst.

Partneralimentatie

Tijdens de scheiding wordt er op basis van draagkracht en behoefte gekeken of u aanspraak kunt maken op partneralimentatie. Krijgt u dit, dan moet u de ontvangen partneralimentatie bij de Belastingdienst opgeven als inkomen. Daarbij is het bruto, dus er moet nog belasting en premie zorgverzekeringswet over worden afgedragen. Het bedrag aan alimentatie dat u op uw rekening ontvangt, is daarmee niet hetgeen u ook daadwerkelijk uit kunt geven. Ongeveer 1/3 deel van de ontvangen partneralimentatie moet u reserveren voor de Belastingdienst. U kunt er ook voor kiezen om maandelijks een deel te betalen aan de Belastingdienst. Dit doet u door het invullen van een voorlopige aanslag. U spreidt daardoor de betaling over twaalf maanden in plaats van het in een keer achteraf moet betalen aan de Belastingdienst.

Ex-partner betaalt niet?

Op het moment dat uw ex-partner de door de rechter vastgestelde alimentatie niet, of niet volledig betaalt, dan heeft u de mogelijkheid om het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in te schakelen. Het LBIO probeert de betaling dan, namens u weer op gang te krijgen. U moet het LBIO wel inschakelen binnen zes maanden nadat uw ex partner gestopt is met betalen. Mocht het niet lukken om de betaling weer aan de gang te krijgen, dan kan het LBIO de inning van de alimentatie overnemen.  Zij rekenen dan opslagkosten welke uw ex-partner bovenop het bedrag aan vastgestelde alimentatie moet gaan betalen.

Uitkering en alimentatie

Het kan zijn dat u een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangt. Dan is het belangrijk dat u de ontvangsten van alimentatie aan uw klantmanager doorgeeft. Want zowel kinder- als partneralimentatie wordt door de gemeente gezien als inkomen en gekort op uw uitkering. Als u geen alimentatie van uw ex-partner ontvangt, omdat u dat niet wilde en u vraagt bijstand aan, dan kan de gemeente gaan onderzoeken of uw ex-partner niet alsnog moet bijdragen aan uw levensonderhoud.

Ontvangt u een uitkering van het UWV, dan wordt ontvangen alimentatie niet gekort. Ontvangt u daar bovenop echter een toeslag van het UWV omdat u anders onder het sociaal minimum komt, dan wordt voor dat deel de alimentatie wel meegerekend als inkomen.

 

Wilt u dat we met u meekijken en inzichtelijk maken hoe uw financiën er na de scheiding uitzien? Maak dan vandaag nog een afspraak.

 

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort