Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Ik ontvang alimentatie; wat voor financiële gevolgen heeft dit voor mij?

4 mei 2023

De scheiding is rond en de afspraken met jouw ex-partner zijn gemaakt; je krijgt voor jouw kinderen kinderalimentatie en voor jezelf partneralimentatie. Een fijne aanvulling op jouw eigen inkomsten. In deze blog neem ik je mee met de financiële consequenties van ontvangen alimentatie.

Kinderalimentatie

Voor de Belastingdienst moet er onderscheid gemaakt worden tussen ontvangen kinder- en partneralimentatie. Ontvangen kinderalimentatie voor kinderen is vrijgesteld van belasting. Dit hoef je dan ook niet op te geven bij de Belastingdienst.

Partneralimentatie

Tijdens de scheiding wordt er op basis van draagkracht en behoefte gekeken of je aanspraak kan maken op partneralimentatie. Krijg je dit, dan moet je de ontvangen partneralimentatie bij de Belastingdienst opgeven als inkomen. Daarbij is het bruto, dus er moet nog belasting en premie zorgverzekeringswet over worden afgedragen. Het bedrag aan alimentatie dat je op jouw rekening ontvangt, is daarmee niet hetgeen je ook daadwerkelijk uit kunt geven. Ongeveer 1/3 deel van de ontvangen partneralimentatie moet je reserveren voor de Belastingdienst. Je kan er ook voor kiezen om maandelijks een deel te betalen aan de Belastingdienst. Dit doet je door het invullen van een voorlopige aanslag. Je spreidt daardoor de betaling over twaalf maanden in plaats van het in een keer achteraf moet betalen aan de Belastingdienst.

Ex-partner betaalt niet?

Op het moment dat jouw ex-partner de door de rechter vastgestelde alimentatie niet, of niet volledig betaalt, dan heb je de mogelijkheid om het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in te schakelen. Het LBIO probeert de betaling dan, namens jou weer op gang te krijgen. Je moet het LBIO wel inschakelen binnen zes maanden nadat jouw ex-partner gestopt is met betalen. Mocht het niet lukken om de betaling weer aan de gang te krijgen, dan kan het LBIO de inning van de alimentatie overnemen. Zij rekenen dan opslagkosten welke jouw ex-partner bovenop het bedrag aan vastgestelde alimentatie moet gaan betalen.

Uitkering en alimentatie

Het kan zijn dat je een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangt. Dan is het belangrijk dat je de ontvangsten van alimentatie aan jouw klantmanager doorgeeft. Want zowel kinder- als partneralimentatie wordt door de gemeente gezien als inkomen en gekort op jouw uitkering. Als je geen alimentatie van jouw ex-partner ontvangt, omdat je dat niet wilde en je vraagt bijstand aan, dan kan de gemeente gaan onderzoeken of jouw ex-partner niet alsnog moet bijdragen aan jouw levensonderhoud.

Ontvang je een uitkering van het UWV, dan wordt ontvangen alimentatie niet gekort. Ontvang je daar bovenop echter een toeslag van het UWV omdat je anders onder het sociaal minimum komt, dan wordt voor dat deel de alimentatie wel meegerekend als inkomen.

 

Wil je dat we met je meekijken en inzichtelijk maken hoe jouw financiën er na de scheiding uitzien? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort