Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Boedelscheiding hoeft geen knelpunt te zijn

4 mei 2023

Boedelscheiding. Het klinkt simpel. Mensen denken vaak: dat regelen we even. Maar meestal is het een van de grootste knelpunten binnen een scheiding. Wees je daarvan bewust, bereid je goed voor en blijf vooral pragmatisch.

Acda & De Munnik zongen het al: ‘cd van jou, cd van mij. cd van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder, van mijn moeder dus van mij’. Al lijkt een boedelscheiding van tevoren misschien geen moeilijke opgave, het komt regelmatig voor dat het daar wel op uitdraait.

Aansprakelijk voor schulden

Het probleem schuilt vaak in de verdeling van de schulden. Onbegrip is snel gekweekt. Een denkfout die veel scheidende mensen maken, is dat ze na de boedelscheiding maar voor vijftig procent verantwoordelijk zijn voor de gezamenlijke schulden. Schulden 50/50 verdelen is iets wat je onderling uitmaakt. De schuldeiser heeft hier echter geen boodschap aan. Wanneer één van beide zijn of haar deel niet betaalt, zal de schuldeiser de ander aansprakelijk stellen. Voor het huwelijk en geregistreerd partnerschap aangegaan vanaf 1 januari 2018 geldt dat dit betrekking heeft op schulden die tijdens het huwelijk of partnerschap zijn ontstaan. En dat kan rauw op je dak vallen, als niet jij maar jouw partner die schulden veroorzaakt heeft…

Verzoek tot echtscheiding

Pas na het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank vervalt de ‘gemeenschap van goederen’ die is ingegaan bij het voltrekken van het huwelijk. Tip: zorg ervoor dat dit verzoek zo snel mogelijk bij de rechtbank ligt. Dat is een soort nulmeting. Alles wat daarna gebeurt valt buiten de ‘gemeenschap’, ook de eventuele schulden die gemaakt worden.

Neemt niet weg dat in het stadium daarvoor ook goede afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van de boedel. Dat gaat niet alleen, zoals veel mensen denken, om het verdelen van spaargeld en meubels. Wat te doen met de schulden, verzekeringen, pensioen of de onder- of overwaarde van de woning? Ook dat laatste hoort bij de boedel en moet dus verrekend worden.

Pragmatisch

Het is raadzaam om zo pragmatisch mogelijk te blijven. Doe niet alles halsoverkop. Probeer er samen uit te komen door materiële zaken, maar ook de schulden, onderling uit te ruilen. Steeds meer mensen scheiden zonder tussenkomst van een advocaat. Ze bereiden zich in een vroeg stadium voor en weten: elk uurtje advocatuur kost geld.

Eén op de drie stellen scheiden

Eén op de drie stellen scheiden. En dat aantal neemt alleen maar toe. Ik zou ervoor pleiten om echtscheiding nog meer uit de taboesfeer te halen. Het klinkt misschien gek, maar getrouwde stellen kunnen er het beste op voorbereid zijn dat ze vroeg of laat uit elkaar gaan. Het kan, zeker in het geval van de boedelscheiding, een hoop problemen voorkomen.

 

Wanneer u gaat scheiden, is er veel waar u aan moet denken en wat u moet regelen. Behoefte om te sparren? Maak een afspraak met Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort