Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Word je eigen financieel adviseur!

31 mei 2023

Financieel advies is hartstikke nuttig. Met een goed advies bespaar je zo honderden euro’s per jaar. Ga maar na: als je ergens maandelijks 50 euro op kunt besparen, tikt dat over een heel jaar meteen al flink aan. En het mooie is: je kunt je eigen financieel adviseur zijn! Maar waar te beginnen? Als je nadenkt over je uitgaven, zijn ze eigenlijk allemaal best verantwoord. Het is de vraag of er nog wel zoveel vanaf kan.

Laten we de proef op de som nemen met de ‘Latte factor’. Bedacht door David Bach, een financieel expert uit Amerika. Het idee is dat we stiekem toch meer uitgeven dan we denken. Het gaat als volgt:

Stap 1
Schrijf alles op dat je op een dag uitgeeft. Ja, alles. Klein, groot, noteren maar.

Stap 2
Pas je koopgedrag niet aan omdat je aan het opschrijven bent. Het gaat alleen maar om het opschrijven.

Stap 3
Na een week, of een maand, net hoe lang je het weet vol te houden, bekijk je je overzicht. Je ziet vanzelf waar het geld heen gaat dat niet nodig is om uit te geven. Dat is de Latte Factor, je kunt nu beginnen met besparen!

Stap 4
Schrijf nu ook op hoeveel je aan het besparen bent. Reken eens uit voor een week, een jaar, tien jaar, wow!

Hulp nodig bij het ontdekken van je Latte factor? Of wil je samen met een expert je uitgaven eens onder de loep nemen? Dat kan. Wij kijken graag met je mee. Maak zelf een afspraak op de website wanneer het jou uitkomt. We zijn er ook op donderdagavond.

Laatste update: 31 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort