Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Wat als ik tijdelijk mijn rekeningen niet kan betalen?

30 december 2021

Maakt u zich zorgen of u alle rekeningen wel op tijd kunt betalen? Volg deze 3 stappen om overzicht te krijgen en de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

Inhoud

  1. Krijg overzicht met een begroting
  2. Controleer of uw inkomen op orde is
  3. Beperk de gevolgen als u niet kunt rondkomen

Krijg overzicht met een begroting

Overzicht hebben is belangrijk als u grip wilt houden op uw financiën. Maak daarom eerst een begroting om te zien hoe u ervoor staat. Maak het uzelf makkelijk met onze handige maandbegroting (Excel, 36,8 Kb) die u kunt downloaden en invullen.

Wat komt er op dit moment aan inkomsten binnen? En hoe groot is het verschil met de huidige uitgaven? Daarna gaat u kijken wat u kunt doen om de balans in uw begroting terug te vinden.

Controleer of uw inkomen op orde is

Uw netto inkomen moet minimaal gelijk zijn aan het sociaal minimum. Dat is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven. Het hangt af van uw leeftijd en uw leefsituatie hoe hoog het sociaal minimum voor u is. Voor een alleenstaande (ouder) is dit bedrag per 1 januari 2022 € 1.037,12 netto per maand (exclusief vakantiegeld).

Is uw netto inkomen lager dan het sociaal minimum? Ga na welke vangnetregeling op u van toepassing is. Dit noemen we een voorliggende voorziening. Bijvoorbeeld WW-uitkering of de bijstand. Vraag de voorliggende voorziening zo snel mogelijk aan. Want een bijstandsuitkering krijgt u niet met terugwerkende kracht.

Daalt uw inkomen? Controleer of u recht heeft op (extra) toeslagen. Het recht op toeslagen hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Als uw inkomen daalt tot het sociaal minimum, dan komt u misschien in aanmerking voor landelijke of lokale (kind)regelingen.

Beperk de gevolgen als u niet kunt rondkomen

Oké, uw inkomen is op orde, maar u kunt nog altijd niet rondkomen. Bijvoorbeeld omdat uw vaste lasten hoger zijn dan uw inkomen. Wat nu? Oplossingen zijn er helaas niet altijd. Maar met onderstaande tips beperkt u de gevolgen.

Blijf in contact met schuldeisers

Neem altijd contact op het bedrijf waar u een openstaande rekening heeft. Vraag begrip voor uw situatie en probeer samen tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld uitstel van betaling of een betalingsregeling. Wacht niet af tot u een herinnering of aanmaning ontvangt.

Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de afspraken die u maakt. Gebruik de voorbeeldbrieven van het Nibud om uitstel van betaling aan te vragen.

Geef vaste lasten voorrang

Betaal altijd eerst de vaste lasten. Begin met het betalen van de huur of hypotheek. Deze kosten zijn vaak hoog en daardoor moeilijker in te lopen wanneer u de rekening niet betaalt. Vervolgens betaalt u uw zorgverzekering, gas, water en stroom en andere belangrijke rekeningen zoals uw telefoonabonnement en internet. Pas daarna zijn andere rekeningen aan de beurt.

Voedselbank helpt!

Heeft u niet voldoende geld voor boodschappen? Neem dan contact op Voedselbank Amersfoort of Voedselbank Leusden.

Neem uw uitgaven onder de loep

Kijk om te beginnen naar uw verzekeringen. Het gebeurt vaak dat mensen twee keer voor iets verzekerd zijn. Of dekken uw verzekeringen meer dan nodig is?

U kunt besluiten om abonnementen en lidmaatschappen stop te zetten. Daarbij hoort u wel rekening te houden met de afgesproken opzegtermijn.

Heeft u betalingsregelingen lopen? Neem contact op met deze schuldeiser, leg uw situatie uit en vraag om uitstel. Veel schuldeisers willen met u meedenken en oplossingen zoeken.

Kijk ook eens hoeveel geld uitgeeft aan boodschappen. Zou dat wat minder kunnen? Stel uzelf hiervoor een budget en kijk of u hiermee uitkomt.

Wij helpen graag

Maak gerust een afspraak als u vragen heeft of wilt dat een consulent van het Geldloket met u meekijkt. Daar zijn wij voor! Wij kunnen u telefonisch helpen of bij ons op kantoor.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort