Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Vakantiegeld slim besteden (6 tips)

26 juni 2020

Heeft u al uw vakantiegeld gehad? Of krijgt u het binnenkort? In deze blog geef ik 6 tips om slim met uw vakantiegeld om te gaan.

Maar eerst: hoe besteden andere mensen hun vakantiegeld? Volgens het Nibud werd vorig jaar bijna 60% van het vakantiegeld besteed aan de vakantie. Op de tweede plek stond sparen. Op nummer drie stond dat het op de grote hoop terecht kwam. Door de coronamaatregelen is dit jaar 65% van de consumenten van plan om het geld anders te besteden dan voorheen. Sparen staat op nummer 1.

 

6 tips voor slim omgaan met vakantiegeld:

1. Laat het in één keer (dus jaarlijks) uitbetalen

Als u de keuze heeft om het vakantiegeld maandelijks óf jaarlijks uit te laten betalen, kies dan voor het laatste. Als het vakantiegeld jaarlijks wordt uitbetaald, wordt het bewuster besteed. Een maandelijkse uitbetaling wordt al snel normaal en onderdeel van het loon. De kans is hierdoor kleiner dan u het deel vakantiegeld slim en bewust besteedt.

2. Zet uw vakantiegeld op een spaarrekening

Zo geeft u het minder makkelijk zomaar uit en bouwt u een financiële buffer op. Omdat sparen op een reguliere spaarrekening steeds minder oplevert vanwege de lage spaarrente, kunt u ook nadenken over deposito sparen. U zet dan uw spaargeld voor een bepaalde periode vast, met een vaste rente. Let wel op dat u het geld niet zonder (boete)kosten voor afloop van de looptijd op kan nemen als u het onverhoopt toch eerder nodig heeft.

3. Reserveer het vakantiegeld voor een grote uitgave

Verwacht u binnenkort een grote uitgave? Is bijvoorbeeld uw wasmachine al oud, verwacht u reparaties aan de auto of is uw woning toe aan onderhoud? Zet het dan hiervoor apart.

4. Maak een jaarbegroting

U kunt een jaarbegroting maken om zo zicht te krijgen op de ‘goedkope’ en ‘dure’ maanden. Denk hierbij aan het (gespreid) betalen van gemeentelijke belastingen en heffingen. Of bepaalde verzekeringen die u niet elke maand betaalt. Door uw vakantiegeld in te zetten voor het in één keer betalen van deze incidentele grotere uitgaven compenseert u kosten uit de duurdere maanden. Lees meer over het opstellen van een jaarbegroting op onze website.

5. Los schulden af, loop betalingsachterstanden in

Het Nibud ziet een toename in het gebruik van vakantiegeld voor het aflossen van schulden of inlopen van betalingsachterstanden. Dit kan voordelig zijn. Bijvoorbeeld wanneer u rood staat op uw bankrekening. U bespaart op de kosten aan rente door uw roodstand in te lopen met het vakantiegeld. Als u daarna de mogelijkheid tot roodstaan opheft, dan scheelt het u ook kosten in de toekomst.

6. Verduurzaam uw woning

U kunt het vakantiegeld ook gebruiken voor het verduurzamen van uw woning. Dit hoeft niet heel duur te zijn, denk aan tochtstrips, leidingisolatie en/of radiatorfolie. Uw investering betaalt zich terug in een lagere energierekening. Op de website van Vereniging Eigen Huis leest u meer over budgetverantwoord verduurzamen.

 

Wilt u advies over het maken van een (jaar)begroting of heeft u vragen over rondkomen? Maak dan een afspraak bij het Geldloket. U kan kiezen voor een telefonisch consult of een afspraak op het kantoor in Amersfoort of Leusden.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort