Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Uitstel van betaling in Coronatijd

9 februari 2021

Veel mensen hebben het momenteel financieel zwaar door het wegvallen van inkomsten. Krijgt u daardoor problemen met het betalen van uw hypotheeklasten? Met uw premies voor uw ziektekostenverzekering? Het aflossen van schulden? Wellicht biedt het verkrijgen van uitstel van betaling een mogelijkheid om uw begroting deze maanden op orde te houden. Elke schuldeiser biedt hierin andere mogelijkheden.

Hypotheeklasten verlagen

U kunt aan uw hypotheekverstrekker vragen of er een betaalpauze ingelast kan worden. U  hoeft dan gedurende enkele maanden geen aflossing en rente te betalen. Bij de meeste banken is de betaalpauze 3 tot 6 maanden. De achterstand moet u echter wel inhalen! Dit kan uiterlijk tot de einddatum van de resterende looptijd, mits uw betaalpauze 6 maanden of minder is. U kunt een betaalpauze aanvragen tot en met 30 juni 2021. Op de website van de Belastingdienst leest u wat de fiscale gevolgen hiervan kunnen zijn.

Lagere aftrek belastingen en mogelijke aanpassing voorlopige teruggave

Doordat u in minder hypotheekrente betaalt aan de bank, wordt ook het totaalbedrag aan betaalde hypotheekrente over het lopende jaar lager. U kunt dus minder aftrekken bij uw aangifte. De teruggave van de Belastingdienst gaat dan dus lager uitpakken. Krijgt u een voorlopige teruggave i.v.m. betaalde hypotheekrente in 2021 dan is het verstandig om deze aan te passen. Anders wordt u straks in 2022 verrast met een vordering van de Belastingdienst, omdat u teveel terug gekregen heeft in 2021.

Negatieve BKR melding

Houd er rekening mee dat als u een betaalpauze van 3 maanden of langer krijgt, de bank verplicht is uw achterstand te melden bij het Bureau Krediet Registratie. U krijgt dan een negatieve aantekening. Die aantekening blijft 5 jaar staan. Dit kan gevolgen hebben voor als u in de toekomst een lening of een andere hypotheek wilt afsluiten. Die aanvraag kan dan afgewezen worden.

Overige vaste lasten

Veel ziektekostenverzekeraars bieden de mogelijkheid om bepaalde gemiste termijnen in delen achteraf te betalen. Ook kunt u schuiven met de datum van afschrijving. U moet altijd wel contact opnemen met het bedrijf om iets af te spreken over hoe en wanneer u de termijnen die u mist dan wel kunt betalen.

Leningen en schulden

Verstrekkers van leningen bieden ook de mogelijkheid van een betaalpauze. Er is hiervoor geen eenduidig beleid. Sommige kredietverstrekkers hanteren de mogelijkheid om een betaalpauze van drie maanden in te lassen. Andere verstrekkers kijken per aanvraag wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u een betalingsregeling, maar kunt u deze door minder inkomen niet meer voldoen? Neem dan contact op met uw schuldeiser en bespreek de mogelijkheden.

Let wel, uitstel is geen afstel. Houd er altijd rekening mee dat u de bedragen na de betaalpauze alsnog moet betalen.

Vindt u het prettig om uw persoonlijke situatie door te spreken? Maak dan vandaag nog een gratis afspraak met het Geldloket.

Download PDF

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort