Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Toeslagen terugbetalen: zo pak je dat aan!

7 juni 2023

Veel huishoudens moeten toeslagen terugbetalen. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat bijna de helft van de onderzochte huishoudens hiermee te maken kreeg. Je bent dus zeker niet de enige als je toeslagen moet terugbetalen.

Heb je een brief ontvangen dat je toeslag moet terugbetalen? Je mag natuurlijk in één keer het hele bedrag terugbetalen. Dit zijn de mogelijkheden als dat niet lukt:

1.            Je laat het bedrag verrekenen met jouw lopende toeslagen

Soms kun je ervoor kiezen om het bedrag te laten verrekenen met jouw lopende toeslagen. Of dit mogelijk is, staat op de brief die je hebt ontvangen.

2.            Je maakt gebruik van de (standaard) betalingsregeling

De Belastingdienst biedt jou de mogelijkheid om het verschuldigde bedrag in maximaal 24 maanden af te lossen. Je lost dan minimaal € 20,- per maand af.

Je hoeft deze betalingsregeling niet aan te vragen. Deze mogelijkheid staat al genoemd in de brief die je hebt ontvangen. Er staat welk bedrag je per maand moet betalen en wanneer je uiterlijk betaald moet hebben.

3.            Je verzoekt om een persoonlijke betalingsregeling

Je kunt ook vragen om een persoonlijke betalingsregeling. Je vult hiervoor het formulier Verzoek persoonlijke betalingsregeling in. De Belastingdienst kijkt dan op basis van jouw persoonlijke en financiële omstandigheden of je in aanmerking komt voor een lager maandbedrag.

Dit zijn de voorwaarden:

  • Jouw auto mag niet meer dan €2.269 waard zijn;
  • Jouw inboedel en bezittingen mogen niet meer dan €2.269 waard zijn;
  • Je mag geen overwaarde in uw huis hebben;
  • De terugbetaling mag niet het gevolg zijn van schuld of grove opzet.

Goed om te weten: Sinds 1 januari 2023 is de rente bij de Belastingdienst 2%. Op 1 juli 2023 wordt de rente verhoogd naar 3%.  Vanaf 1 januari 204 wordt de rente 4%. De rente is al meegenomen in de betalingsregeling.

En als je niets doet?

Reageer je niet op de brief van de Belastingdienst? In dat geval kan de Belastingdienst het gehele bedrag aan toeslagen voor het lopende jaar in één keer verrekenen met het bedrag dat je moet terugbetalen. Het is daarom beter om wél op de brief te reageren.

Komt jouw inkomen hierdoor onder het bestaansminimum? Dan kun je Belastingdienst vragen om rekening te houden met de beslagvrije voet. Vul hiervoor het formulier Verzoek berekening van de beslagvrije voet in. De beslagvrije voet is het deel van jouw inkomen dat je mag houden om te voorzien in jouw levensonderhoud.

Terugbetalen? Maak een begroting!

Om zeker te weten dat je de betaalafspraak kunt nakomen, is het handig om een begroting te maken. Dit is een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. De begroting geeft je inzicht in jouw financiële situatie en de ruimte die je hebt om terug te betalen.

Reserveer ook maandelijks een bedrag voor onvoorziene uitgaven. Op die manier voorkom je dat je de betaalafspraak met de Belastingdienst niet meer kunt nakomen door een onverwachte rekening.

Voor het maken van de begroting kun je gebruik maken van onze maandbegroting. Vind je het prettig om hier hulp bij te krijgen? Maak dan een gratis afspraak bij het Geldloket.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe voorkom je dat je in de toekomst nog eens toeslag moet terugbetalen? Er zijn twee dingen die u kunt doen:

1.            Controleer of bij de Belastingdienst het juiste inkomen bekend is

Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van jouw inkomen. De toeslagen worden namelijk uitbetaald op basis van een geschat inkomen. Als het jaar voorbij is, wordt op basis van het definitieve inkomen van dat jaar berekend of de juiste bedragen zijn uitbetaald. Als er een te laag inkomen is geschat, moet je toeslagen terugbetalen. Daarom is het verstandig om jouw inkomen voor de zekerheid wat naar boven af te ronden.

De Belastingdienst gaat uit van het toetsingsinkomen. Dit is jouw bruto jaarinkomen waar aftrekbare kosten nog vanaf gaan. Deze aftrek gebeurt bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Je vindt jouw toetsingsinkomen terug in jouw belastingaangifte.

2.            Geef wijzigingen in jouw persoonlijke situatie zo snel mogelijk door

Denk bijvoorbeeld aan wijzigingen met betrekking tot jouw inkomen, gezin, kinderen of wonen. Het kan zijn dat je door de wijzigingen minder of zelfs helemaal geen recht meer hebt op toeslagen.

Lees ook onze blog Veelgemaakte fouten bij kinderopvangtoeslag voor meer tips om een terugvordering van toeslagen te voorkomen.

Persoonlijk advies nodig?

Moet je toeslagen terugbetalen en vindt je het prettig dat er iemand met jou meedenkt? Dat doen we graag. Neem contact op met onze consulent of maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort