Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Student, let op: je geeft meer geld uit dan je denkt

24 februari 2021

Als student zit je niet alleen in de schoolbanken, maar geniet je ook van het studentenleven. Op kamers gaan, feestjes vieren, lekker eten met studiegenoten… En terecht! Maar hou je wel je inkomsten en uitgaven in de gaten?

Studenten geven meer geld uit dat ze denken. Dat blijkt uit de Handreiking Student & Financiën, een onderzoek van het Nibud. Thuiswonende studenten schatten gemiddeld in maandelijks 353 euro te besteden, maar in de praktijk blijkt dat 577 euro te zijn. Bij uitwonende studenten is dat verschil zelfs nog groter: ze denken 825 euro uit te geven, maar in werkelijkheid ligt dat bedrag op 1.082 euro.

Student geeft 68% meer uit dan hij denkt

Een flinke onderschatting dus! Heel gek is dat niet, zegt het Nibud. Niet alle uitgaven komen maandelijks terug (neem de aanschaf van studieboeken) en kleinere uitgaven, zoals het kopen van lunch of koffie, worden vaak vergeten of onderschat.

Hoe voorkom je als student dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk had verwacht? Een begroting maken helpt je al een heel eind in de goede richting. Mits je je eraan houdt natuurlijk. Maar op een rij zetten wat er maandelijks binnenkomt én uitgaat, biedt in elk geval een goed overzicht van je financiën.

Inkomsten en uitgaven op een rij

Wat zijn je inkomsten? Denk hierbij aan een studentenlening (maximaal 897,56 euro), collegegeldkrediet (maximaal 173,58 euro per maand) en de verdiensten uit een bijbaan. Als je leent, vraag je dan wel af hoeveel noodzakelijk is. Je moet het immers allemaal weer terugbetalen.

Wat zijn je uitgaven? Begin met de grote, vaste uitgavenposten, zoals het wettelijk vastgestelde collegegeld (voltijd 2.143 euro per jaar) en de kamerhuur (als je uitwonend bent). Daar valt niet op te besparen, of je moet een goedkopere kamer zien te vinden, maar dat is lastig met het huidige aanbod.

Koop boeken tweedehands

De meeste winst is volgens het Nibud te ‘halen’ met een goedkoper telefoonabonnement (sim-only is voordeliger dan een abonnement met telefoon), door te kiezen voor goedkopere kleding- en voedingmerken en door studieboeken tweedehands te kopen. Vooral die laatste is echt een gouden tip. Sommige boeken zijn duur. Soms moet je ze nieuw hebben en ontkom je er niet aan, maar ga na welke je wél tweedehands kunt aanschaffen. De boeken die je niet meer nodig hebt, kun je natuurlijk weer doorverkopen. En ja, naar de kroeg gaan is natuurlijk heel gezellig, maar neem ook dat mee in je begroting.

Als je gaat studeren is dat een heel nieuwe fase in je leven. Er verandert veel en er komt veel op je af. Het is begrijpelijk dat je nog niet zoveel hebt nagedacht over geld. Maar als je het jezelf nu goed aanleert, dan heb je er in je verdere leven profijt van!

Wij helpen je erg graag bij

Dus maak snel een afspraak bij Geldloket. Dan helpen wij je met het maken van je begroting. Zodat je straks zorgeloos geniet van je studietijd, omdat je wéét dat je geldzaken goed geregeld zijn.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort