Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Thuis deze zomer? 10 tips voor een heerlijke staycation

22 juni 2019

Steeds meer mensen kiezen voor een thuisblijfvakantie. Niet gek, want zo’n ‘staycation’ heeft veel voordelen. U kunt er flink wat geld mee besparen. Daarnaast heeft u niet de stress van het weggaan: het huis aan kant, koffers pakken, bij thuiskomst vele wassen draaien. Maar hoe maakt u er iets speciaals van?

Met deze tips haalt u het vakantiegevoel in huis!

1. Ontdek je plekje

Je eigen omgeving neem je vaak voor lief. Bekijk het historische stadscentrum van Amersfoort bijvoorbeeld eens door de ogen van een toerist. Wandel door de pittoreske straatjes, langs de oude stadsmuren, bekijk prachtige waterpoorten en de gezellige pleinen. Of wandel in Leusden over de Asschatterkeerkade, wandel langs de Grebbelinie of bezoek het Koetshuis van Kasteel Stoutenburg.

Kijk voor inspiratie op de website van de VVV Amersfoort of de VVV Leusden. Kijk voor gratis en low budget activiteiten in de low budget uit-agenda van het Geldloket. Elke maand verzamelen wij voor u gratis en low budget uitjes in de regio Amersfoort.

2. Avontuurlijk kamperen bij Staatsbosbeheer

Toegegeven: deze tip is alleen geschikt voor avonturiers. Maar wist u dat u bij Staatsbosbeheer gratis kunt Paalkamperen? Dit kan bijvoorbeeld nabij Austerlitz. U kampeert dan onder de sterrenhemel ergens op een stille plek in de natuur. Zonder buren, zonder douche en zonder toilet. Met fantastisch uitzicht en grote kans op een ontmoeting met een edelhert, ree, wild zwijn of bever. Proef de vrijheid die Paalkamperen zo bijzonder maakt.

3. Ruil een weekend van woning met uw vrienden

Een hele leuke manier voor als u toch graag weg wilt gaan! U kunt natuurlijk ook op het huis van vrienden passen die wel op vakantie zijn. Zij vinden het vast heel prettig dat iemand op de woning past en de planten water geeft.

4. Verzorg een huisdier

Als u zelf geen huisdier heeft, is het extra genieten om een paar weken voor een dier te zorgen. Pas bijvoorbeeld op de hond, poes, konijn of vogel van vrienden die op vakantie zijn. Of word in de vakantieperiode vrijwilliger bij de Dierenbescherming (minimaal 4 weken is de vereiste). Zo kunt u in de middag katten kroelen (13.30 tot 15.30 uur) of honden uitlaten (het uitlaten is gekoppeld aan het schoonmaken bij de honden en het kroelen is gekoppeld aan het schoonmaken bij de katten). Dat geeft een goed gevoel!

5. Boeken lezen of luisteren met een gratis app

De bibliotheek geeft u deze zomer een mooi cadeau: de VakantieBieb-app! Met deze app kunt u ruim 50 boeken gratis lezen. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief. Zowel voor jeugd als voor volwassenen. Liever luisteren? Download dan de gratis Luisterbieb-app, met een mooie selectie zomerboeken.

Of haal voor een paar euro een stapel boeken bij het Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Trouwens ook een leuke plek om te snuffelen en wat te drinken met een vriend of vriendin.

6. Sportzomer 2019

Op de website van de BuurtSportCoach kunt u zich inschrijven voor leuke sportactiviteiten deze zomer. Wat dacht u van suppen en kanoën bij kanovereniging Keistad, duiken in de Amerena, de voorrondes van het NK Stoepranden voor jong en oud, jeu de Boules voor volwassenen…? Alle activiteiten kosten maximaal € 5. Bekijk het Sportzomeraanbod van de BuurtSportCoach.

Voor gezinnen met kinderen hebben we nog wat extra tips:

7. ZomerPretPas, een kinderpaspoort vol zomerpret (voor Amersfoort)

De ZomerPretPas staat boordevol leuke Amersfoortse zomeractiviteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ga mee op reis langs de vijf planeten: Creatiefplaneet, Sportplaneet, Natuurplaneet, Ontdekplaneet en Smulplaneet. Op vertoon van de ZomerPretPas zijn deze activiteiten gratis of met korting te bezoeken.

Alle Amersfoortse basisschoolkinderen krijgen de ZomerPretPas van hun eigen juf of meester. Gaat uw kind niet in Amersfoort naar school? Stuur een bericht met uw adresgegevens naar info@zomerpretpas.nl, dan komt het paspoort eraan!

8. Maak samen met de kinderen een pot met ideeën

Versier samen met uw kind(eren) een leuke glazen pot. Stop in deze pot papiertjes met ideeën voor activiteiten. Elke dag trekt u een briefje uit de pot om inspiratie op te doen. Voorbeelden van leuke gratis activiteiten:

 • Kamperen in de eigen tuin, zet de tent op of bouw van lakens een tent.
 • Logeerpartijtje met vriendjes of bij opa en oma.
 • High tea: nodig een vriendje uit en maak samen lekkere hapjes, bijvoorbeeld tosti’s, wat zoets en fruit. Misschien kunnen jullie samen scones bakken?
 • Watergevecht met waterballonnen of pistolen (papa en mama doen ook mee!).
 • Waterfestijn: spelen in de tuin met tupperware en emmers met water.
 • Speurtocht, natuurlijk mét een schat die de kinderen moeten vinden.
 • Picknick: neem de lunch mee naar de speeltuin in de buurt.
 • Bramen plukken en zelf jam maken: download de Wildplukwijzer.
 • BBQ: gezellig samen met de kinderen voorbereiden (vergeet de marshmellows niet!)
 • Speeltuinen: ga op de fiets langs de speeltuinen bij jullie in de buurt.
 • Badmintonnen op straat, om het camping-gevoel te krijgen.

9. Slecht weer? Geen probleem!

Ook bij slecht weer hoeft u zich niet te vervelen. We hebben een paar tips voor leuke binnenactiviteiten:

 • Thuisbioscoop: koop voor een paar euro een paar leuke films bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en houd een filmmiddag. Compleet met popcorn natuurlijk.
 • Bakken: bak eens samen een brood (lekker kleien met het deeg), koekjes of maak van fruit zelf ijsjes.
 • Knutselen: haal dozen bij de supermarkt en maak hier samen een huisje van, compleet met deuren en ramen. Of knutsel een auto, natuurlijk met spiegels (aluminiumfolie), uitlaat (lege keukenrol) en een motorkap die open kan.
 • Kijkdoos maken: Van oude schoendozen maakt u samen een mooie kijkdoos.
 • Dagje gamen: als papa en mama ook mee doen, is dat voor de kids helemaal geweldig. Samen achter de Wii, of een ouderwets gezellig middagje bordspelletjes spelen.
 • Nieuw speelgoed doet wonderen! Nee, nu niet rennen naar de speelgoedwinkel. Ruil speelgoed met vrienden of koop voor weinig geld bij het Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden heel leuk tweedehands speelgoed.
 • Verkleden: tip, opa en oma hebben vaak leuke ouderwetse verkleedkleren.
 • Bibliotheek: haal een stapel nieuwe boeken of tijdschriften bij de bibliotheek.
 • Schoonheidssalon: gezellig samen nagels lakken, haren invlechten en misschien een yoghurtmaskertje?

10.  Het buitenland komt naar je toe deze zomer!

Vinden de kinderen het jammer dat jullie niet naar het buitenland gaan? Wij weten een leuke oplossing (zeker voor de jongere kinderen). Houd een Franse, Italiaanse of Griekse dag. Op die dag vertelt u over dat land (misschien heeft u wel foto’s van een vakantie van vroeger?) of u bekijkt filmpjes op internet. Bij de bibliotheek kunt kinderboeken lenen over het dagelijks leven in dat land. En u eet natuurlijk die dag het eten van dat land! Bij een Franse dag begint u de dag bijvoorbeeld met stokbrood en croissantjes. Op een Italiaanse dag maakt u samen met de kids pizza. En de Griekse dag is helemaal leuk: wat dacht u van samen tzatziki maken, stokbrood en Griekse salade, en dan samen een Griekse dans oefenen.

Vakantie, dus klusjes doen is verboden!

De verleiding is misschien groot om allerlei achterstallige klusjes te willen doen. U bent namelijk toch thuis. Onze tip? Neem voor uzelf rust. Haal een stapel boeken, ga lekker zitten in het park of in uw tuin. U heeft uw rust nodig om de batterij weer op te laden. Geniet ervan!

Geldloket wenst u een fijne vakantie!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Jaap-Jan Broer

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort