Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Thuis deze zomer? 9 tips voor een heerlijke staycation

22 juni 2018

Steeds meer mensen kiezen voor een thuisblijfvakantie. Niet gek, want zo’n ‘staycation’ heeft veel voordelen. U kunt er flink wat geld mee besparen. Daarnaast heeft u niet de stress van het weggaan: het huis aan kant, koffers pakken, bij thuiskomst vele wassen draaien. Maar hoe maakt u er iets speciaals van?

Met deze tips haalt u het vakantiegevoel in huis!

1. Ontdek je plekje

Je eigen omgeving neem je vaak voor lief. Bekijk het historische stadscentrum van Amersfoort bijvoorbeeld eens door de ogen van een toerist. Wandel met de kinderen door de pittoreske straatjes, langs de oude stadsmuren, bekijk prachtige waterpoorten en de gezellige pleinen. Laat ze de Dieventoren zien, het geboortehuis van Piet Mondriaan, het kadastrale middelpunt van Nederland in de Lieve Vrouwetoren, wijs ze op het ontbrekende Mariabeeldje in de Krankeledenstraat en vertel ze bij de kei in de Utrechtsestraat het verhaal van de keientrekkers.

Of wandel in Leusden over de Asschatterkeerkade, breng een bezoek aan de Museumbunker, beide aan Grebbelinie met zijn vele Kazematten. Het oudste torentje van Nederland bevindt zich in Leusden, loop of fiets eens over de Hamersveldseweg waaraan vele monumenten staan zoals De Til, de smid, St. Jozefkerk en nog veel meer, de Duiventil, het tuinmanshuis, tolhuis en het Koetshuis staan allemaal aan de Heiligerbergerweg of bezoek de St. Jozefkerk in Achterveld of het koetshuis en kasteel Stoutenburg.

Kijk voor meer inspiratie op de website van de VVV Amersfoort of de VVV Leusden.

2. Gratis en low budget activiteiten in de regio

Elke maand verzamelt Geldloket Amersfoort voor u de leukste gratis en low budget activiteiten in de regio. In onze low budget uit-agenda vindt u bijvoorbeeld de Open Dag van de brandweer, het beachfestijn op Emiclaer, een mooie fietsexcursie in Soesterberg,  open boerderijdagen, gratis concerten en festivals en nog veel meer. Voor elk wat wils!

3. ZomerPretPas, een kinderpaspoort vol zomerpret (voor Amersfoort)

De ZomerPretPas staat boordevol leuke Amersfoortse zomeractiviteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ga mee op reis langs de vijf eilanden: Creatief-eiland, Sport-eiland, Natuur-eiland, Ontdek-eiland en Smul-eiland. Op vertoon van de ZomerPretPas zijn deze activiteiten gratis of met korting te bezoeken.

Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar die in de wijken Soesterkwartier & Isselt, Liendert & Rustenburg, Randenbroek & Schuilenburg, Kruiskamp- Binnenstad en De Koppel wonen krijgen de ZomerPretPas via school (in de week van 9 t/m 13 juli 2018). Woont u in een andere wijk? Geen probleem. Stuur een berichtje naar info@zomerpretpas.nl, dan komt het paspoort eraan!

4. Maak samen met de kinderen een pot met ideeën

Versier samen met uw kind(eren) een leuke glazen pot. Stop in deze pot papiertjes met ideeën voor activiteiten. Elke dag trekt u een briefje uit de pot om inspiratie op te doen. Voorbeelden van leuke gratis activiteiten:

 • Kamperen in de eigen tuin, zet de tent op of bouw van lakens een tent.
 • Logeerpartijtje met vriendjes of bij opa en oma.
 • High tea: nodig een vriendje uit en maak samen lekkere hapjes, bijvoorbeeld tosti’s, wat zoets en fruit. Misschien kunnen jullie samen scones bakken?
 • Watergevecht met waterballonnen of pistolen (papa en mama doen ook mee!).
 • Waterfestijn: spelen in de tuin met tupperware en emmers met water.
 • Speurtocht, natuurlijk mét een schat die de kinderen moeten vinden.
 • Picknick: neem de lunch mee naar de speeltuin in de buurt.
 • Bramen plukken en zelf jam maken: download de Wildplukwijzer.
 • BBQ: gezellig samen met de kinderen voorbereiden (vergeet de marshmellows niet!)
 • Speeltuinen: ga op de fiets langs de speeltuinen bij jullie in de buurt.
 • Badmintonnen op straat, om het camping-gevoel te krijgen.

5. Slecht weer? Geen probleem!

Ook bij slecht weer hoeft u zich niet te vervelen. We hebben een paar tips voor leuke binnenactiviteiten:

 • Thuisbioscoop: koop voor een paar euro een paar leuke films bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en houd een filmmiddag. Compleet met popcorn natuurlijk.
 • Bakken: bak eens samen een brood (lekker kleien met het deeg), koekjes of maak van fruit zelf ijsjes.
 • Knutselen: haal dozen bij de supermarkt en maak hier samen een huisje van, compleet met deuren en ramen. Of knutsel een auto, natuurlijk met spiegels (aluminiumfolie), uitlaat (lege keukenrol) en een motorkap die open kan.
 • Kijkdoos maken: Van oude schoendozen maakt u samen een mooie kijkdoos.
 • Dagje gamen: als papa en mama ook mee doen, is dat voor de kids helemaal geweldig. Samen achter de WII, of een ouderwets gezellig middagje bordspelletjes spelen.
 • Nieuw speelgoed doet wonderen! Nee, nu niet rennen naar de speelgoedwinkel. Ruil speelgoed met vrienden of koop voor weinig geld bij het Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden heel leuk tweedehands speelgoed.
 • Verkleden: tip, opa en oma hebben vaak leuke ouderwetse verkleedkleren.
 • Bibliotheek: haal een stapel nieuwe boeken of tijdschriften bij de bibliotheek.
 • Schoonheidssalon: gezellig samen nagels lakken, haren invlechten en misschien een yoghurtmaskertje?

6. Ruil een weekend van woning met uw vrienden

Een hele leuke manier voor als u toch graag weg wilt gaan! U kunt natuurlijk ook op het huis van vrienden passen die wel op vakantie zijn. Zij vinden het vast heel prettig dat iemand op de woning past en de planten water geeft.

7. Verzorg een huisdier

Als u zelf geen huisdier heeft, is het extra genieten om een paar weken voor een dier te zorgen. Pas bijvoorbeeld op de hond, poes, konijn of vogel van vrienden die op vakantie zijn. Geen vrienden met huisdieren? Het is ook mogelijk om een korte periode te helpen met de verzorging van honden, katten, konijnen of knaagdieren bij de Dierenbescherming (minimaal 4 weken is de vereiste). Zo kunt u in de middag katten kroelen (13:30 tot 15:30 uur) of honden uitlaten (het uitlaten is gekoppeld aan het schoonmaken bij de honden en het kroelen is gekoppeld aan het schoonmaken bij de katten). Dat geeft een goed gevoel!

8.  Het buitenland komt naar je toe deze zomer!

Vinden de kinderen het jammer dat jullie niet naar het buitenland gaan? Wij weten een leuke oplossing (zeker voor de jongere kinderen). Houd een Franse, Italiaanse of Griekse dag. Op die dag vertelt u over dat land (misschien heeft u wel foto’s van een vakantie van vroeger?) of u bekijkt filmpjes op internet. Bij de bibliotheek kunt kinderboeken lenen over het dagelijks leven in dat land. En u eet natuurlijk die dag het eten van dat land! Bij een Franse dag begint u de dag bijvoorbeeld met stokbrood en croissantjes. Op een Italiaanse dag maakt u samen met de kids pizza. En de Griekse dag is helemaal leuk: wat dacht u van samen tzatziki maken, stokbroodjes en Griekse salade, en dan samen een Griekse dans oefenen?

9. Vakantie, dus klusjes doen is verboden!

De verleiding is misschien groot om allerlei achterstallige klusjes te willen doen. U bent namelijk toch thuis. Onze tip? Neem voor uzelf rust. Haal een stapel boeken, ga lekker zitten in het park of in uw tuin. U heeft uw rust nodig om de batterij weer op te laden. Geniet ervan!

Geldloket wenst u een fijne vakantie!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Jaap-Jan Broer

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort