Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Spullen leasen of toch beter kopen?

16 september 2021

Leasen is op de lange termijn altijd duurder dan kopen. Toch zijn er goede redenen om een product te leasen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk iets nodig hebt. Maar er zijn ook redenen om het niet te doen. Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt dus af van je situatie.

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Maak direct een afspraak

Zo werkt leasen

Je kunt leasen vergelijken met het huren van een product. Elke maand betaal je een vast bedrag voor het gebruik van het product. Na afloop van het leasecontract geef je het product meestal terug aan het leasebedrijf. Soms kun je het na de leaseperiode kopen van het leasebedrijf. De duur van een leasecontract is meestal minimaal een jaar. Drie of zes jaar is ook gebruikelijk.

Steeds meer spullen kun je leasen. Waar vroeger alleen auto’s en cv-ketels werden geleased, kun je nu ook goedkopere producten leasen. Bijvoorbeeld een wasmachine, koelkast, elektrische fiets, bankstel, laptop of de babyuitzet. Een spijkerbroek lease je al voor € 5 per maand.

Voordelen

Leasen kan een hoop zorgen wegnemen. Als je geleasede wasmachine stuk gaat, dan komt de leverancier hem gratis repareren of vervangen. Je betaalt een maandelijks bedrag en je hoeft je geen zorgen te maken over hoge onverwachte kosten.

Ook hoef je geen spaargeld te hebben om een duur product te leasen. Dit maakt het voor bijvoorbeeld studenten aantrekkelijk om een koelkast, wasmachine of bankstel te leasen. Bovendien is het makkelijk om de maandelijkse kosten met elkaar te delen.

Verder kan leasen een oplossing zijn als je tijdelijk iets nodig hebt. Je kunt dan een leasecontract afsluiten voor een jaar. Daarna kies je of je het product wilt houden. Een handige oplossing als je ergens tijdelijk woont.

Leasen kan ook een goede keuze zijn als een product snel in waarde daalt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt, dan wordt de auto snel minder waard. Ben je van plan om de auto weer te verkopen, dan krijg je er veel minder voor terug.

Ten slotte kun je het kopen van een duur product uitstellen door te leasen. Dat is handig als je wacht op betere technologie. De elektrische auto is hiervan een goed voorbeeld.

Nadelen

Een groot nadeel is dat leasen eigenlijk altijd duurder is dan kopen. Vergelijk de aanschafprijs van het product maar eens met de optelsom van de maandelijkse betalingen. Daar komt nog bij dat je op de lange termijn niets overhoudt aan je investering, terwijl het bij koop of gespreid betalen wel je eigendom wordt.

Ook kan leasen je verleiden om teveel financiële verplichtingen aan te gaan. Reken daarom vooraf uit of je de maandelijkse kosten kunt betalen. Je kunt dit doen door een begroting te maken.

Leasen kan slecht uitpakken als je financiële situatie onzeker is. Een leasecontract kun je namelijk niet zomaar opzeggen zonder extra (hoge) kosten. Bekijk daarom wat het kost als je het contract tussentijds wilt opzeggen.

Als je achterloopt met betalen dan kan het bedrijf gemakkelijk het product terughalen. Maar daarmee ben je nog niet van je leasecontract af.

Ten slotte kan leasen ook gevolgen hebben voor je maximale hypotheek. Je leasecontract wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bedrijven kunnen hierdoor van te voren nagaan of je een nieuwe lening wel kunt betalen. Dit kan gevolgen hebben wanneer je later bijvoorbeeld een hypotheek af wilt sluiten. Je kan dan minder lenen.

Wij helpen graag

Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt dus af van je situatie. Kom je er niet uit, maak dan een gratis afspraak bij Geldloket. Wij kunnen bijvoorbeeld een begroting voor je maken, zodat je weet of je de kosten van het leasecontract kunt betalen.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort