Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Budgetverantwoord de feestdagen in

16 december 2018

Overal om ons heen zien we de voorbereidingen voor de aanstaande feestdagen. De pepernoten liggen al enige weken in de schappen, de kerstmarkt in het tuincentrum is al open voor publiek, en de reclames over speelgoed en gadgets vliegen je om de oren. Maar hoe houd je de feestdagen financieel gezien leuk? Zeker als u kinderen heeft is de kans dat er al wensenlijstjes geschreven worden groot. En daar staan vaak geen cadeautjes van een paar euro op.

December is een dure maand en kan ongemerkt een flinke aanslag zijn op uw budget. Om financiële verrassingen te voorkomen, is het zinvol om tijdig na te denken over uw uitgaven voor de feestdagen. Het is aan te raden om eerder alvast geld opzij te zetten voor uitgaven voor cadeautjes en extra boodschappen. Begin dus op tijd!

Budgettips

1. Cadeautjes
Kijk in november al in folders en winkels voor leuke aanbiedingen. Vaak kan u in de uitverkoop koopjes op de kop tikken die met de feestdagen goed gebruikt kunnen worden. Zo verspreidt u de uitgaven en hoeft u de cadeautjes straks alleen nog maar in te pakken.
Neem eens een kijkje op Marktplaats, het kringloopcentrum of koopjesgroepen op social media. Daar worden vaak cadeautjes, kerstversieringen of kunstbomen aangeboden. Als u daar pas op het laatste moment naar op zoek gaat, vist u vaak naast het net. Hoe meer vraag, hoe duurder een product.
Vraag zelf cadeaus die u goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld een nieuwe agenda voor 2019. Op die manier hoeft u deze zelf niet aan te schaffen.

2. Kleding
Op zoek naar een leuke outfit voor uzelf of de kinderen? Feestkleding wordt meestal niet vaak gedragen en is om die reden interessant om tweedehands aan te schaffen. Trek eens een jurkje van drie jaar geleden uit de kast en gebruik andere accessoires.  Of ruil met een vriendin of buurvrouw. Succes gegarandeerd!

3. Boodschappen
Denkt u al na over het kerstmenu? Vraag uw gasten allemaal zelf iets te maken en mee te nemen. Zo staat er straks een gevarieerd menu op tafel, dat vaak verrassend goed bij elkaar past. Ook is het trekken van lootjes met de gasten leuk, spannend én financieel aantrekkelijk omdat je op die manier niet zelf alle kosten hoeft te dragen. Door lootjes te trekken kan de bereiding van de verschillende gerechten verdelen over de gasten.

4. Uitjes
Twee weken kerstvakantie vraagt ook om een creatieve voorbereiding om het financieel leuk te houden. Op Marktplaats of social media bieden mensen vaak kortingsbonnen aan voor uitstapjes naar een dierentuin, pretpark of sauna. Slim om dat nu al aan te schaffen voor een leuk uitje in de kerstvakantie. Kijk op onze website voor meer betaalbare activiteiten of abonneer u op de Amersfoort Bespaart.

5. Uitverkoop
Zijn de feestdagen weer voorbij, ga dan naar tuincentra en schaf alvast voor volgend jaar accessoires aan voor in huis en in de kerstboom. Vaak lopen de kortingen na de feestdagen op tot soms wel 50-70%!

 

Heeft u vragen over rondkomen of besparen? Maak dan een afspraak voor ons spreekuur of stel uw vraag op werkdagen via onze chat.

Laatste update november 2019
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort