Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Vijf tips om te besparen op uw huidige hypotheek

12 februari 2021

Op het moment dat u uw woning kocht, heeft u veel beslissingen genomen. Over de hypotheekvorm die het beste past en de looptijd van de rente bijvoorbeeld. Inmiddels woont u al een aantal jaren met tevredenheid in uw woning. U heeft geen verhuisplannen. Maar het zou wel prettig zijn als u kunt besparen op de maandlasten van uw eigen woning. Tijd voor een grondige besparingscheck. Deze vijf tips helpen u daarbij.

1. Check de risico-opslag en verlaag zo uw hypotheekrente

De hypotheekrente die u betaalt, bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Dat betekent dat u meer rente betaalt als de hypotheek relatief hoog is ten opzichte van de waarde van de woning. Als u sinds de aankoop van de woning heeft afgelost, of als de waarde van de woning is gestegen, kan de risico-opslag misschien wegvallen of omlaag worden gebracht. Dat is niet altijd afhankelijk van de looptijd van de rentevaste periode. U kunt hiermee duizenden euro’s besparen. U kunt in de hypotheekofferte opzoeken of de risico-opslag hierin vermeld staat. Zo niet, neem dan contact op met de hypotheekverstrekker of uw tussenpersoon om te vragen wat de basisrente is en wat u aan risico-opslag betaalt. Als u een woning heeft met Nationale Hypotheek Garantie, dan is er geen risico-opslag opgenomen in het rentepercentage.
Uw hypotheekverstrekker of tussenpersoon kan u informeren over de mogelijkheden en voorwaarden om dit te laten aanpassen.

2. Check of u uw hypotheek kunt oversluiten

Een aantal jaren geleden was de hypotheekrente hoger dan nu. Hier liggen mogelijkheden om te besparen. Ook als u niet gaat verhuizen, kunt u de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. U betaalt dan weliswaar kosten voor een nieuwe hypotheek (reken op zo’n € 3.000 en op een eventuele boete als de rentevast periode nog niet is verstreken), maar zelfs met deze extra kosten kan het u veel geld besparen om over te stappen. Hoeveel u kunt besparen is onder andere afhankelijk van de hypotheekvorm.
Soms kunt u ook de hypotheek oversluiten bij uw eigen bank. De kosten zijn dan lager en ook dit kan u voordeel opleveren. Goed om eens na te vragen.

3. Check of u voor rentemiddeling in aanmerking komt

In plaats van oversluiten kan het soms lonend zijn om rentemiddeling aan te vragen. Rentemiddeling kan gunstig zijn als uw rentevaste periode nog enkele jaren loopt en de rente aanzienlijk hoger is dan de huidige rente. Want dan kunt u wellicht profiteren van de huidige lage rente. Vraag bij uw bank of tussenpersoon naar de voorwaarden. Want de mogelijkheden zijn erg afhankelijk van de hypotheekvorm die u heeft en de voorwaarden van de hypotheek.

4. Bespaar door extra af te lossen

Als er voldoende spaargeld op uw rekening staat, dat u niet nodig heeft, kunt u het geld gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek. Het spaargeld levert op een spaarrekening nauwelijks rente op, terwijl u wel maandelijks rente betaalt over de hypotheek.
Ieder jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Meestal tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom.
U kunt bijvoorbeeld zoveel aflossen dat u in een lagere risicocategorie komt (zie tip 1) en daarmee bespaart u op uw maandlasten.
De voordelen van extra aflossen verschillen per hypotheekvorm. Zo is aflossen op een aflosvrije hypotheek meestal gemakkelijk en voordelig.
Heeft u een spaarhypotheek, dan kan het soms handig zijn extra inleg te storten op de spaarpolis. Win vooraf wel goed advies hierover in. Er zijn vaak voorwaarden aan verbonden.

5. Vergeet niet de verzekeringen die bij de hypotheek zijn afgesloten

En denk tenslotte ook aan de verzekeringen die u heeft afgesloten bij de aankoop van uw eigen woning. Zo zijn de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering de laatste jaren behoorlijk verlaagd. Het kan lonend zijn om hiervoor een nieuwe verzekering af te sluiten.

Kortom, het is zeker de moeite waard om na een aantal jaren te checken of de hypotheek nog optimaal is en of u kunt besparen op uw maandlasten. Maak een afspraak met de financieel adviseur om u goed te laten informeren.

Of kom langs bij het Geldloket. Wij kunnen het gesprek met de financieel adviseur helpen voorbereiden door mee te kijken naar uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ook kunnen we met u de huidige hypotheek doornemen, zodat u weet welke hypotheekvormen u op dit moment heeft. U komt dan goed voorbereid op gesprek en dat scheelt u in de kosten voor uw hypotheekadviseur.

Laatste update: 24 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort