Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Meer mensen recht op huurtoeslag

28 november 2019

Goed nieuws, meer mensen komen in 2020 in aanmerking voor huurtoeslag! Dit komt doordat de maximale inkomensgrenzen worden losgelaten. Ongeveer 100.000 mensen hebben straks recht op huurtoeslag, terwijl ze dat eerder niet hadden. Geldt dit ook voor u?

Maximale inkomensgrens huurtoeslag

Vanaf de invoering van de huurtoeslag was het wettelijk zo geregeld dat als je inkomen boven een bepaalde grens kwam, je geen recht meer had op huurtoeslag. Er was dus geen sprake van een glijdende schaal. Je zou verwachten: hoe hoger je inkomen, hoe lager de toeslag, maar bij de huurtoeslag was dit niet zo geregeld.

Als je belastbaar inkomen in 2019 meer was dan € 22.700,- (alleenstaande) of
€ 30.825,- (meerpersoonshuishouden, alle inkomens bij elkaar opgeteld), dan had je geen recht meer op huurtoeslag.  Dus was achteraf je belastbaar inkomen € 22.710,- i.p.v. de door jou verwachte € 22.500,- dan had je geen recht op huurtoeslag en kon je alles terugbetalen wat je had ontvangen over dat jaar.

Aanpassing wet op de huurtoeslag

Deze harde grens wordt nu losgelaten. Natuurlijk stopt het recht op huurtoeslag boven een bepaald inkomen. Bij welk inkomen dit is, is niet te zeggen. Het recht op huurtoeslag is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, zoals de hoogte van de huur en het aantal bewoners.

Geldt dit ook voor mij?

U kunt hier maar op één manier achter komen en dat is door een proefberekening te maken via toeslagen.nl.

Hoe werkt het?

U pakt de huurspecificatie erbij, de schatting van uw verzamel- of belastbaar inkomen 2021 en u vult alle gevraagde gegevens in. Er wordt dan direct zichtbaar of u recht heeft op huurtoeslag, en hoeveel de toeslag dan gaat bedragen per maand. Blijkt u recht te hebben, vraag het dan direct aan via toeslagen.nl.

 

Vragen over rondkomen? Vindt u het prettig dat er iemand met u meedenkt? Dat doen we graag. Neemt contact op met onze consulent of maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort.

Laatste update: 19 februari 2021
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort