Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Let hierop als u een betaalpauze kreeg

13 september 2021

Tijdens de coronacrisis kreeg u een betaalpauze voor uw hypotheek. Nu moet u terugbetalen. Kijk eerst wat u maandelijks kunt betalen voordat u akkoord gaat met het voorstel van de bank. Houd er ook rekening mee dat de betaalpauze gevolgen kan hebben voor uw hypotheekrenteaftrek en voor uw toeslagen.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

Bekijk de voorwaarden

Zoek allereerst de voorwaarden op van uw betaalpauze. Misschien kreeg u een extra lening, waarmee u de hypotheek en de rente betaalde. Of u betaalde tijdelijk geen hypotheek en rente. In dat geval staat er een bedrag open.

Voorstel van de bank

Als de betaalpauze voorbij is, dan krijgt u een voorstel voor het terugbetalen van de niet-betaalde hypotheek. Hierbij let de bank erop dat u recht houdt op de hypotheekrenteaftrek.

Maak een begroting

Kijk eerst hoeveel geld u elke maand kunt betalen, voordat u in gesprek gaat over het voorstel. Maak bijvoorbeeld een begroting. Door uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, weet u of u de hypotheek en de extra aflossing kunt betalen. Lukt dat niet, vraag dan aan de bank of u langer mag doen over het terugbetalen.

Hypotheekrenteaftrek

De betaalpauze kan gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek en toeslagen. Als eigenaar van een koopwoning mag u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. U mag de hypotheekrente die u dat jaar betaalde aftrekken van uw jaarinkomen. Daardoor betaalt u minder belasting over uw inkomen.

Normaal gesproken heeft de Belastingdienst de regel dat achterstallige hypotheekrente aan het einde van het jaar betaald moet zijn om dat jaar gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Maar voor de betaalpauze tijdens de coronacrisis zijn de regels veranderd. Hierdoor heeft u misschien toch recht op de hypotheekrenteaftrek. Een voorwaarde is dat de u de betalingsachterstand inhaalt tijdens de looptijd van de hypotheek.

Voorlopige aanslag

Ontvangt u geld vanuit de voorlopige aanslag, dan moet u mogelijk een deel hiervan terugbetalen. Bij een voorlopige aanslag wordt uw inkomen namelijk geschat. U krijgt alvast geld terug als de Belastingdienst denkt dat u gedurende het jaar al meer belasting hebt betaald dan u moet betalen.

Maar als later blijkt dat u minder hypotheekrente mag aftrekken, dan was uw inkomen hoger en moet u meer belasting betalen. Uw voorlopige aanslag klopte dan niet en er is teveel geld aan u uitbetaald. (Controleer daarom altijd bij de Belastingdienst of de informatie over uw inkomen klopt!)

De hypotheekverstrekker kent alle regels die hiermee te maken hebben en kan u er meer over vertellen. Neem bij twijfel ook contact op met de Belastingdienst.

Toeslagen

Als u minder hypotheekrente mag aftrekken, dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw toeslagen. Het inkomen waarover u belasting moet betalen is dan hoger. Uw toeslagen worden over dit hogere inkomen berekend. Een hoger inkomen betekent meestal minder recht op toeslagen.

Wij helpen u graag

Maak een afspraak bij het Geldloket als u verwacht dat u de hypotheek (met of zonder extra aflossing) niet kunt betalen. Wij geven u inzicht in uw financiën en denken met u mee over vervolgstappen. Ook kunnen we u helderheid geven over de gevolgen van de betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek en toeslagen.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort