Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Let hierop als je een betaalpauze kreeg

30 mei 2023

Tijdens de coronacrisis kreeg jij een betaalpauze voor jou hypotheek. Nu moet je terugbetalen. Kijk eerst wat je maandelijks kunt betalen voordat je akkoord gaat met het voorstel van de bank. Houd er ook rekening mee dat de betaalpauze gevolgen kan hebben voor jouw hypotheekrenteaftrek en voor de toeslagen.

Maak een gratis afspraak als jij vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met jou mee!

Maak direct een afspraak

Bekijk de voorwaarden

Zoek allereerst de voorwaarden op van jouw betaalpauze. Misschien kreeg jij een extra lening, waarmee je de hypotheek en de rente betaalde. Of je betaalde tijdelijk geen hypotheek en rente. In dat geval staat er een bedrag open.

Voorstel van de bank

Als de betaalpauze voorbij is, dan krijg je een voorstel voor het terugbetalen van de niet-betaalde hypotheek. Hierbij let de bank erop dat jij recht houdt op de hypotheekrenteaftrek.

Maak een begroting

Kijk eerst hoeveel geld je elke maand kunt betalen, voordat je in gesprek gaat over het voorstel. Maak bijvoorbeeld een begroting. Door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, weet je of je de hypotheek en de extra aflossing kunt betalen. Lukt dat niet, vraag dan aan de bank of jij langer mag doen over het terugbetalen.

Hypotheekrenteaftrek

De betaalpauze kan gevolgen hebben voor jouw hypotheekrenteaftrek en toeslagen. Als eigenaar van een koopwoning mag jij gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Je mag de hypotheekrente die je dat jaar betaalde aftrekken van jouw jaarinkomen. Daardoor betaal je minder belasting over je inkomen.

Normaal gesproken heeft de Belastingdienst de regel dat achterstallige hypotheekrente aan het einde van het jaar betaald moet zijn om dat jaar gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Maar voor de betaalpauze tijdens de coronacrisis zijn de regels veranderd. Hierdoor heb je misschien toch recht op de hypotheekrenteaftrek. Een voorwaarde is dat de je de betalingsachterstand inhaalt tijdens de looptijd van de hypotheek.

Voorlopige aanslag

Ontvang je geld vanuit de voorlopige aanslag, dan moet jij mogelijk een deel hiervan terugbetalen. Bij een voorlopige aanslag wordt jouw inkomen namelijk geschat. Je krijgt alvast geld terug als de Belastingdienst denkt dat jij gedurende het jaar al meer belasting hebt betaald dan je moet betalen.

Maar als later blijkt dat je minder hypotheekrente mag aftrekken, dan was jouw inkomen hoger en moet je meer belasting betalen. Jouw voorlopige aanslag klopte dan niet en er is teveel geld aan je uitbetaald. (Controleer daarom altijd bij de Belastingdienst of de informatie over je inkomen klopt!)

De hypotheekverstrekker kent alle regels die hiermee te maken hebben en kan je er meer over vertellen. Neem bij twijfel ook contact op met de Belastingdienst.

Toeslagen

Als je minder hypotheekrente mag aftrekken, dan kan dit ook gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Het inkomen waarover jij belasting moet betalen is dan hoger. Jouw toeslagen worden over dit hogere inkomen berekend. Een hoger inkomen betekent meestal minder recht op toeslagen.

Wij helpen u graag

Maak een afspraak bij het Geldloket als je verwacht dat je de hypotheek (met of zonder extra aflossing) niet kunt betalen. Wij geven je inzicht in je financiën en denken met je mee over vervolgstappen. Ook kunnen we je helderheid geven over de gevolgen van de betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek en toeslagen.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort