Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe bereiden we ons voor op het overlijden van een van ons?

9 februari 2021

Het is geen leuk onderwerp, maar wel een verstandig onderwerp om mee bezig te zijn, vooral in deze tijden. Want het zal je maar gebeuren: dat je levenspartner plots komt te overlijden en zijn of haar inkomen volledig wegvalt. Die financiële stress kunt u er dan niet bij hebben. Dus goed om er eens samen voor te gaan zitten en te bedenken of u nu, bij leven, alvast dingen kunt regelen.

Testament

Hier moet u vooral bij stilstaan als u samenwoont en een eigen woning bezit. U bent dan namelijk niet elkaars erfgenamen zoals bij mensen die gehuwd zijn. Heeft u geen kinderen, dan erven de ouders, broers en zussen van de overledene. Dit zou kunnen betekenen dat u uw huis uit moet als de erfgenamen aanspraak maken op hun erfdeel. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan is het verstandig om een testament op te stellen.

Kosten uitvaart

Als u geen begrafenisverzekering heeft, moet u voldoende geld gereserveerd hebben om de begrafenis te kunnen financieren. Een buffer van ongeveer € 5.000,- is dan geen overbodige luxe. Spaar hier dus voor.

Nabestaandenpensioen

Als uw partner overlijdt heeft u wellicht recht op een nabestaandenpensioen.
Er zijn drie vormen:

 • Nabestaandenpensioen via het pensioen dat u via uw werk opbouwt

  Als u werkt, bouwt u pensioen op. Vaak bouwt u ook nabestaandenpensioen op. Controleer of dit het geval is. Dit staat op uw pensioenoverzicht dat u jaarlijks krijgt. Als u niet getrouwd bent, maar samenwoont, moet u vaak zelf uw partner aanmelden bij het pensioenfonds. Dit moet u doen terwijl u beiden nog leeft. Als uw partner namelijk niet is aangemeld, heeft u geen recht op nabestaandenpensioen, mocht hij/zij overlijden.

 • Algemene nabestaandenwet

  Om voor een uitkering via de Algemene nabestaandenwet in aanmerking te komen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die zijn momenteel:
  – de nabestaande zorgt voor een eigen kind, pleeg- of stiefkind, jonger dan 18 jaar. Het kind woont bij u, of
  – u bent voor minimaal 45% arbeidsongeschikt.

 • Levensverzekering (overlijdensrisicoverzekering)

  U kunt besluiten om een levensverzekering af te sluiten. Of wellicht heeft u al een levensverzekering. Kijk dan wat er staat in de polis van uw levensverzekering. Wie is verzekerd? Wanneer wordt uitgekeerd? Als u een huis koopt, wordt daar vaak de verplichting aan gekoppeld dat u een levensverzekering afsluit. Dit is vaak een overlijdensrisicoverzekering. Controleer of u zo’n verzekering heeft. Als die er is, dan weet u in ieder geval zeker dat u in uw huis kunt blijven wonen als uw partner overlijdt.

Wonen

Als u een huurwoning heeft en u bent getrouwd, dan bent u wettelijk medehuurder. Echter, als u samenwoont, bent u dat niet. Regel bij leven dat u medehuurder wordt. Zo voorkomt u dat u de woning uit moet als degene op wiens naam het huurcontract staat, komt te overlijden.

Als u een gezamenlijke eigen woning hebt, dan is er waarschijnlijk geen probleem als er een overlijdensrisicoverzekering is. Met de uitkering lost u (een deel van) de hypotheek af.

Als u die echter niet heeft, is het afhankelijk van uw inkomen en de hypotheeklasten of u in de woning kunt blijven wonen. Bekijk dit ook van te voren bij leven. Als u hierbij problemen verwacht, dan is het raadzaam om u nu alvast in te schrijven voor een huurwoning in de regio waar u wilt gaan wonen. En raadpleeg uw hypotheekadviseur als jullie niet duidelijk krijgen, hoe het eruit komt te zien, mocht een van beiden overlijden.

Eigen bankrekeningnummer

Zorg altijd dat u in ieder geval één rekening op uw eigen naam heeft. Een en/of rekening is handig, maar niet als een van beide overlijdt. De bank kan namelijk de rekening blokkeren en dan kunt u niet meer bij uw geld komen. Houd daarom altijd een rekening op eigen naam aan. Heeft u die niet, ga die dan openen.  Het is sowieso het beste om niet gelijk de bank te informeren bij een overlijden. Aangezien die een rekening vaak direct blokkeert, kunt u er niet meer bij. Stel dat daarop het geld staat waarmee de begrafenis betaald zou moeten worden, dan gaat dat dus niet meer.

Document maken

Noteer alles in een document! Houd dit goed bij. Dan weet u straks wat u allemaal moet doen en regelen als het zover is. Noteer hier zeker elkaars DigID codes, zodat u straks ook zaken kunt regelen, waarbij de DigID van de overleden partner nodig is. Maar denk ook aan gebruikersnamen en wachtwoorden van diverse sites. U wilt misschien allerlei overeenkomsten (sportschool, telefoon, krant etc.) opzeggen. Het is dan eenvoudiger te regelen, als u weet met welke partijen er overeenkomsten zijn afgesloten.

Loopt u tijdens het regelen van dit soort zaken met uw partner tegen praktische zaken aan? Maak dan gerust een afspraak met een van de consulenten van het Geldloket. We staan u graag bij met raad en daad.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort