Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Coronacrisis: Hoe houd ik grip op mijn geld?

19 februari 2021

Dat is een vraag die wij de afgelopen maanden veel gehoord hebben. Dat er in veel huishoudens financiële zorgen ontstaan, is op dit moment wel duidelijk. In deze blog ga ik in op de vraag hoe u grip kunt houden op uw geld in deze onzekere periode. Start vandaag nog met het in kaart brengen van de financiële gevolgen voor uw huishouden en portemonnee.

Stel, u werkt via het uitzendbureau en er is sprake van een uitzendbeding. Dat betekent dat het contract bij het uitzendbureau direct stopt als het bedrijf waar u werkt u niet meer nodig heeft. Als u recht heeft op een WW-uitkering of in het minst gunstige geval een bijstandsuitkering, dan krijgt u te maken met inkomensterugval.

Hetzelfde geldt voor een zzp’er die geen opdrachten meer heeft en dus geen inkomen. Bent u zzp’er en heeft u minder inkomsten door de coronacrisis? Lees dan ook onze blog: ‘Coronacrisis: financiële hulp voor ondernemers uit Amersfoort en Leusden’.

Ondanks de tijdelijke financiële ondersteuning voor ondernemers en zzp’ers (Tozo), heeft de ondernemer te maken met inkomensterugval. De Tozo-regeling vult de inkomsten namelijk aan tot het ‘sociaal minimum’.

Wat is het ‘sociaal minimum’?

Het sociaal minimum is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven. Hoe hoog het sociaal minimum voor u is, hangt af van uw leeftijd en uw leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast. Bekijk de bedragen van het sociaal minimum op de website van het de Rijksoverheid.

 

Vangnetregeling

Allereerst is het belangrijk om na te gaan welke vangnetregeling op u van toepassing is. Dit noemen we een voorliggende voorziening. Heeft u recht op een WW-uitkering of moet u een beroep doen op de bijstand? Het is noodzakelijk om de voorliggende voorziening zo snel mogelijk aan te vragen. Want als u een bijstandsuitkering aanvraagt, is de aanvraagdatum ook de ingangsdatum. Er is dus geen recht op een bijstandsuitkering met terugwerkende kracht.

Regelingen en voorzieningen

Daalt uw inkomen? Dan raad ik u aan om te checken of u recht heeft op (extra) toeslagen. Het recht op toeslagen hangt af van de hoogte van uw inkomen. Er wordt uitgegaan van een toetsingsinkomen, dat gebaseerd is op een schatting van het bruto jaarinkomen.
Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen of u recht heeft op (extra) toeslagen.

Als uw inkomen daalt tot het sociaal minimum, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor landelijke of lokale (kind)regelingen. Kijk eens op de website van Geldcheck033 naar de mogelijkheden.

Wat als u tijdelijk uw rekeningen niet meer kunt betalen?

Het kan gebeuren dat u niet rond kunt komen van het sociaal minimum. Bijvoorbeeld omdat uw vaste lasten hoger zijn dan dit bedrag. Wat kunt u dan het beste doen?

Blijf in contact

Neem altijd contact op het bedrijf waar u een openstaande rekening heeft. Vraag begrip voor uw situatie en probeer samen tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld uitstel van betaling of een betalingsregeling. Wacht niet af tot u een herinnering of aanmaning ontvangt.

Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de afspraken die u maakt. Op de website van het Nibud staan voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken om uitstel van betaling aan te vragen.

Geef vaste lasten voorrang

Geef altijd voorrang aan het betalen van de vaste lasten, boven het aflossen aan schulden. Betaal eerst uw huur of hypotheek. Deze kosten zijn vaak hoog en daardoor moeilijker in te lopen wanneer u de rekening niet betaalt. Vervolgens betaalt u uw zorgverzekering, gas, water en stroom en andere belangrijke rekeningen zoals uw telefoonabonnement en internet.

Betaalpauze bij de hypotheekverstrekker

Heeft u een koopwoning en kunt u vanwege inkomensterugval uw hypotheek tijdelijk niet meer betalen? De meeste hypotheekverstrekkers bieden tot en met 30 juni 2021 een betaalpauze aan voor de rente en aflossing. Dit is in feite een uitstel van betaling. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Ook is er geen sprake van een registratie bij het BKR.

Wel moet de achterstand uiterlijk 31 december 2021 ingelopen zijn, anders heeft dit gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek die u van de Belastingdienst ontvangt. Neem contact op met uw hypotheekverstrekker of kijk op de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden en fiscale gevolgen.

Voedselbank

Heeft u niet voldoende geld voor boodschappen? Neem dan contact op met de lokale Voedselbank. Woont u in Amersfoort? Dan kunt u terecht bij Voedselbank Amersfoort  Leusdenaren kunnen terecht bij Voedselbank Leusden. Beide Voedselbanken hebben hun aanmeldprocedure aangepast vanwege de toename aan aanvragen.

Abonnementen stopzetten

U kunt besluiten om abonnementen en lidmaatschappen stop te zetten, om te besparen op uw uitgaven. Daarbij hoort u wel rekening te houden met de afgesproken opzegtermijn. Als u vanwege de corona-maatregelen geen gebruik meer kunt maken van abonnementen, bijvoorbeeld de sportschool, dan heeft u recht op compensatie. Volgens de wet hoeft u dan tijdelijk niet te betalen. U kunt zelfs uw abonnement stopzetten wanneer het bedrijf voor langere tijd de afgesproken diensten niet levert.

Maar de sportschool wil ook graag blijven bestaan en weer open zodra dit mogelijk is. Veel bedrijven proberen de schade goed te maken, bijvoorbeeld met tegoedbonnen, mogelijkheden om lessen later in te halen of online-lessen. Ook zijn er sportscholen die stoppen met het afschrijven van het lesgeld totdat zij weer open kunnen.

Kinderopvang gewoon betalen

Maakt u normaal gesproken gebruik van buitenschoolse opvang (BSO), maar is de opvang tot minimaal 3 maart 2021 gesloten? De facturen hoort u wel gewoon te betalen, ook al maakt uw kind op dit moment geen gebruik van de opvang. Zo behoudt u ook de plek op de opvang. U ontvangt van de Belastingdienst gewoon de kinderopvangtoeslag. Voor de eigen bijdrage die u betaalt, ontvangt u binnenkort (weer) een compensatie van de overheid.

Vindt u het prettig om uw persoonlijke situatie door te spreken? Maak dan vandaag nog een telefonische afspraak met het Geldloket. Of stel uw vraag via de chat of e-mail. Het Geldloket staat ook nu voor u klaar.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort