Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Budgetcoach biedt financieel overzicht én inzicht

7 juni 2023

Bij het Geldloket kun je terecht met alle vragen over geld. Vaak horen we dat mensen het overzicht op hun geldzaken kwijt zijn. Een budgetcoach kan dan helpen de financiën op een rijtje te zetten. Dat biedt niet alleen overzicht, maar ook inzicht! Wil je weten of een budgetcoach ook voor jou handig is? Lees dan vooral verder.

Het verhaal van budgetcoach Lex

Lex is zo’n budgetcoach die als vrijwilliger naar mensen toe gaat om ze een tijdje te ondersteunen. Zo kwam hij ook bij Anne. Anne werkt in de zorg. En Lex zegt over Anne: ‘Ze kan wel tegen bloed, maar niet tegen cijfers.’

Waar anderen het Spaans benauwd krijgen bij de aanblik van een open wond, krijgt Anne het warm bij iedere envelop die op de deurmat valt. Want daar moet ze dan weer wat mee, maar ze weet niet wat. Of waar te beginnen. En dan komt Lex. Eens in de veertien dagen helpt hij haar met het doornemen van de post. Onderdeel daarvan is dat Anne aan elke brief een actie koppelt. ‘Deze ga ik betalen.’ ‘O, hier moet ik nog even over bellen.’ Zo komt er weer inzicht in de administratie. En kan Anne straks haar financiën hopelijk weer helemaal zelf bijhouden.

Lex heeft Anne ook doorgestuurd naar een boekhouder, omdat er al twee jaar geen aangifte is gedaan bij de belastingdienst. Daardoor zijn er hoge en onterechte aanslagen opgelegd. De boekhouder zorgt ervoor dat de aangiftes alsnog worden verstuurd, zodat Anne waarschijnlijk niets hoeft bij te betalen.

Waarom doet Lex dit werk? Hij vertelt: ”Nadat ik was gestopt met werken, ik was ondernemer, wilde ik wat goeds doen. Ik heb verstand van financiën, en dit werk doe ik graag. Om mensen een zetje te geven, geeft me een goed gevoel.”

En als het nodig is, geeft Lex ook weleens méér dan een zetje: ‘Ik kwam bij Wim, hij was zijn baan kwijt, huis kwijt, net gescheiden. In zijn werkzame leven wilde hij een andere richting inslaan en journalist worden. We spraken af dat hij drie maanden kreeg om dat te onderzoeken en als hij dan geen baan had gevonden, hij alles zou aanpakken wat hij kon vinden. Drie maanden later startte Wim uiteindelijk als beveiliger, maar dat bleek helemaal niets voor hem. Uiteindelijk is hij als chauffeur aan de slag gegaan. Dat duwtje was echt nodig. Fijn dat het gelukt is.”

De budgetcoach is er ook voor jou

Misschien kun je ook wel een duwtje in de rug gebruiken. Iemand die helpt met het krijgen van overzicht en inzicht in jouw geldzaken. Er zijn geen kosten aan verbonden. De budgetcoach is voor twaalf maanden beschikbaar. En is er voor iedere inwoner van Amersfoort, ongeacht de hoogte van het inkomen.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort