Thema: Rondkomen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Bespaartip: Word lid van de speel-o-theek!

9 februari 2018

Al dat speelgoed, waar láát je het? Het begint al bij de kraamvisite. Die verwent de baby met schattige knuffels en felgekleurd (en meestal nogal luidruchtig!) babyspeelgoed. Daarna volgen Duplo, autootjes, poppenkleertjes en Playmobil. Honderden euro’s kost het en je huis groeit er vol mee.

En dan zou je denken, dat je spruit zich uitstekend vermaakt met al dat leuks. Toch is vaak niets minder waar. Zodra het nieuwe eraf is, biedt het speelgoed geen uitdaging meer. Wat nu?

Lenen is slimmer

Meer dan 200 gezinnen in de regio Amersfoort besparen honderden euro’s per jaar én houden hun huis opgeruimd. Het geheim: deze ouders zijn lid van Speel-o-theek Eemland. Elke 3 weken mogen hun kinderen 3 stuks speelgoed lenen. En dat kost slechts € 20 per gezin per jaar.

‘Steeds meer ouders vinden het niet nodig om alles zelf aan te schaffen’, zegt coördinator Lidia Oosterhoff van de speel-o-theek. ‘Speelgoed lenen is duurzamer, het bespaart veel geld en de kinderen hebben telkens nieuw speelgoed.’

Het nieuwste speelgoed

Speelgoed heeft Speel-o-theek Eemland in alle soorten en maten. Populair zijn onder meer het het Teletubbiehuis, de Knexx, een luchthaven van hout, Kapla en natuurlijk Duplo, Playmobil en Lego. Ook het nieuwste speelgoed is aanwezig. ‘Voor kleuters hebben we een robot-rups aangeschaft. Die kunnen ze zelf programmeren. En onze Lego-robot, voor oudere kinderen, verbindt je met de tablet’, vertelt Lidia Oosterhoff. Ook heeft de speel-o-theek een groot assortiment voor mensen met een beperking.

Meerwaarde zit ‘m ook in het feit dat je bij de speel-o-theek uitgebreide sets kunt lenen. Neem bijvoorbeeld de Playmobil Camping. Die set is zo uitgebreid als dat maar kan: met caravan en auto, tenten, extra poppetjes erbij. Lidia: ‘Dan ben je al snel een paar honderd euro verder.’

U kunt het speelgoed vooraf reserveren. En wilt u het langer lenen dan 3 weken? Dan kunt u het 3 weken gratis verlengen.

Kinderfeestje

Ook op kinderfeestjes kunt u flink besparen als lid van de speel-o-theek. Voor alle leeftijden kunt u feestkisten lenen met diverse thema’s. Daarin zit álles wat u maar nodig heeft voor een leuk kinderfeestje. Of u nu kiest voor een indianen-feestje, een prinsessenfeest, een discoparty of een bakkersfeest. Een feestkoffer kost € 10 euro en u betaalt € 15 borg. Let op, u kunt de partykist alleen lenen als u lid bent van de speel-o-theek.

Kiest u bijvoorbeeld voor het bakkersfeestje, dan krijgt u twee kisten mee met alle benodigdheden, een handleiding met spel-ideeën en eenvoudige recepten. De tien schortjes en koksmutsen maken het feest compleet.

Probeer het uit

De speel-o-theek eerst uitproberen? Voor € 4,50 heeft u een strippenkaart waarmee u tweemaal 2 stuks speelgoed kunt lenen. Wordt u aansluitend lid? Dan betaalt u geen inschrijfkosten. Helemaal gratis lid worden kan ook: op voorwaarde dat u meedraait in het vrijwilligersteam.

Woont u in Leusden?

Kijk dan eens bij Speel-o-theek Leusden. Deze bevindt zich sindskort in basisschool De Heerd, Berkelwijk 33 in Leusden.

 

Meer informatie
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annelies Brasjen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort