Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Bespaar met de geldtips van oma!

3 mei 2019

Een zekere welvaart is ‘gewoon’ in onze tijd. Niemand kijkt meer op van een vliegvakantie en het bezit van een koelkast vinden we vanzelfsprekend. En toch hebben veel mensen moeite met rondkomen. Zij betalen hun rekeningen en doen geen ‘gekke dingen’. Maar het lukt niet om wat geld opzij te zetten. Herkent u dat? Zou u met meer gemak willen rondkomen?

Misschien kunnen we wat leren van de zuinigheid van vroeger? Bespaar met deze geldtips van oma!

1.   Verdeel uw geld over spaarpotjes

Vroeger, als het loonzakje binnenkwam, werd het geld verdeeld in een speciaal spaarpotje (zie foto). Zo wist je dat je voldoende geld had om de kolenboer te betalen, als die aan de deur kwam. Leuk weetje: het vakje ‘vacantie’ was in veel huishoudens afgeplakt. Want op vakantie gaan was een luxe die men nog niet gewend was!

Zoals oma het deed, kan het nog steeds. Bij veel banken is het mogelijk om digitale spaarpotjes in te stellen. Dit is een handige manier om geld te budgetteren en te reserveren. Deze spaarpotjes zijn gekoppeld aan uw rekening. U kunt elk spaarpotje zelf een naam geven. Zo is het duidelijk waar dat geld voor bedoeld is. Dit geeft meer overzicht en de verleiding wordt minder groot om het geld aan andere zaken uit te geven.

Besparen en begroten met de spaarpotjes geeft rust. Omdat u geld reserveert, heeft u minder geldstress. Aan het eind van de maand heeft u nog geld om boodschappen te doen of benzine te tanken. Of om de wasmachine te laten repareren als die stuk gaat.

 

2.   Houd een kasboek bij

Oma noteerde haar uitgaven in een kasboek. En zij legde daarover verantwoording af aan opa. In onze tijd is het meestal zo dat beide partners geld verdienen én het ook uitgeven. Toch is het geen gek idee om bij te houden wat u uitgeeft. Zo krijgt u meer grip op uw geld.

Veel mensen merken door het kasboek dat ze meer geld uitgeven dan ze eigenlijk willen. En dat is een prima inzicht!

Heeft u een partner? Dan is het een goed plan om het kasboek elke week met uw partner te bespreken. Zo krijgen jullie samen meer inzicht. Het helpt jullie om prioriteiten te stellen en (misschien) ook andere keuzes te maken.

 

3.   Maak een boodschappenlijstje

Oma ging niet op pad zonder boodschappenlijstje. Een goed idee. Want de grote supermarktketens en voedselproducenten doen er alles aan om u tot extra aankopen over te halen. Bepaal daarom van tevoren wat u wilt uitgeven en maak een boodschappenlijstje. Maak bijvoorbeeld een weekmenu en kijk in uw voorraad wat u nog in huis heeft. Koop in de winkel alleen wat er op het lijstje staat.

 

4.   Doe het zelf!

Oma had vroeger een verstelmand waarin zij kleding bewaarde die zij ging repareren. En opa deed vroeger veel klussen zelf, zoals fietsbanden plakken, verven en behangen, een apparaat repareren. Hier valt veel geld mee te besparen!

Instructies vindt u bijvoorbeeld op YouTube. En voor wie niet zo handig is: in Amersfoort zijn meerdere Repair Café’s. Hier is gereedschap aanwezig en er zijn vrijwilligers die u kunnen helpen.

 

5.   Neem eten mee voor onderweg

Voor veel mensen is het heel gewoon: even een snack halen op het station of een broodje in het pretpark. Makkelijk toch? Maar ongemerkt kunnen al die kleine uitgaven toch behoorlijk oplopen.

Vroeger was buiten de deur eten niet gebruikelijk. Je nam zelf je boterhammen mee. Ook werd er veel gepicknickt. Supergezellig en goed voor de portemonnee!

 

6.   Mag het wat minder zijn?

Oma was zuinig en draaide elk dubbeltje om. Zij had geen overdaad aan voedsel in huis en at ook niet elke dag vlees. Jaarlijks ging ze een weekje op (fiets)vakantie in Nederland. En uit eten was een bijzondere luxe.

In onze welvarende samenleving is consumeren de norm. We zijn met zijn allen soms een beetje vergeten dat het vaak wel wat minder kan. Het helpt om te beseffen dat we zelf hierin keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld:

  • In plaats van een vliegvakantie naar Verweggistan, een fietsvakantie in Friesland.
  • Geen compleet babypakje bij de kraamvisite, maar een lief rompertje of een leuke slabber.
  • Een zelfgebakken taart is ook een leuk cadeautje!
  • Kinderfeestje? In plaats van veel geld uit te geven, kunt u ook naar de speeltuin gaan en wat lekkers meenemen.
  • Dagje uit? Kijk eens naar de vele leuke gratis activiteiten die er in Amersfoort worden georganiseerd.

Voelt u zich onder druk gezet om geld uit te geven? Probeer op een goede manier voor uzelf op te komen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dat past nu even niet in mijn budget, zullen we …?’ en benoem een goedkopere optie.

Dikke kans dat de ander u dankbaar is dat u de kosten bespreekbaar maakt. Veel huishoudens hebben moeite met rondkomen, blijkt uit onderzoek. U helpt dus niet alleen uzelf, maar (waarschijnlijk) ook de ander.

 

Maak een afspraak bij het Geldloket

Vindt u het fijn om eens met een deskundig iemand over uw financiën te sparren? Dat kan bij het Geldloket. Onze consulenten denken graag met u mee. Maak vandaag nog een gratis afspraak.

 

Geschreven door: Natanja Vreugdenhil, communicatiemedewerker bij Geldloket

Laatste update: 12 februari 2020

 

Download PDF

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort