Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Kan ik vertrouwen op mijn pensioenoverzicht?

10 juni 2021

De overheid regelt het in Nederland goed. Via mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen met behulp van zijn DigiD code zien hoeveel AOW en pensioen men krijgt op het moment dat men de AOW-leeftijd bereikt. U kunt u daarop financieel goed voorbereiden. Eitje, toch? Of niet?

Helaas. Zo eenvoudig is het niet. Hoeveel u straks netto per maand overhoudt aan AOW en pensioen is van vele factoren afhankelijk. In deze blog vertel ik u daar meer over.

AOW-leeftijd ongewis

In 2022 heeft u recht op AOW als u 66 jaar en  7 maanden oud bent.  In 2023 is dat 66 jaar en 10 maanden en in 2024 is dat 67 jaar. Hoe het er daarna uit gaat zien, weet niemand.

Inkomstenbelastingen ongewis

Wat ook elk jaar wijzigt, zijn de belastingen. Het schijvenstelsel verandert, tarieven wijzigen, kortingen vervallen of wijzigen, aftrekposten wijzigen, vervallen of zijn nieuw etc. Teveel om op te noemen. Dit maakt het eigenlijk onmogelijk om aan te geven hoe hoog uw netto AOW en pensioen gaat worden straks, want ongewis is hoeveel belasting u erover af moet dragen. De website mijnpensioenoverzicht.nl geeft ook aan bij de berekening dat het door hen berekende netto bedrag een schatting is op basis van de huidige belastingregels.

Wanneer heeft u wat aan uw pensioenoverzicht?

Het heeft niet zoveel zin om te kijken wat uw pensioen gaat worden als u nu bijvoorbeeld 30 jaar bent. Er kan dan nog van alles gebeuren wat invloed heeft op uw pensioen. Trouwen, scheiden, emigreren, werkloos raken, ziek worden etc. etc. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op uw pensioenopbouw. Naar mijn mening kunt u dus pas kort voor uw pensionering enigszins vertrouwen op de cijfers die in dit overzicht staan.

Wat zorgt nog meer voor verrassingen?

In het huidige stelsel is het zo dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt vanuit de filosofie: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Iedere werkgever of uitkeringsinstantie weet hoeveel belasting afgedragen moet worden. Bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank weet dat ze over € 15.000,- bruto AOW 19,17 % (2022) belasting af moet dragen en zal dat ook doen voor u.
Maar stel nu dat u een pensioen heeft van het ABP van € 30.000,- dan draagt het ABP ook 19,17 % belasting af. Keurig zoals het hoort. Maar….. als je deze inkomsten bij elkaar optelt, is je inkomen  € 45.000,-. Dan kom je met je inkomen in de 2e schijf. Over het inkomen boven de € 35.376,- betaal je 37,07 % belasting (2022). In dit geval krijgt men dus een te betalen belastingaanslag. Voor veel mensen is dat een onaangename verrassing.

Algemene heffingskorting

Waar het ook vaak mis gaat, is bij de algemene heffingskorting. Iedereen heeft recht op een algemene korting op zijn inkomen. In 2022 bedraagt die voor mensen met een AOW leeftijd € 1.494,- bij een inkomen tot € 21.318,- en die wordt lager naarmate het inkomen hoger wordt. De SVB of het pensioenfonds vraagt aan u of u wilt dat zij rekening houden met die korting. U moet er dan op letten dat u bij één instantie de korting laat toepassen. Laat u de korting bij het SVB én het pensioenfonds toepassen, dan krijgt u teveel korting die u later weer terug moet betalen via de aangifte over dat jaar. Dat is dus ook iets om op te letten.

Duizelt het u en wilt u liever een persoonlijke uitleg? Maak dan een afspraak op het spreekuur van het Geldloket

Laatste update: 17 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort