Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Heeft jouw partner recht op partnerpensioen?

8 december 2022

Partnerpensioen wordt uitgekeerd aan je partner als jij overlijdt. Controleer of je partner door het pensioenfonds als jouw partner wordt gezien. Zoek ook op of je partnerpensioen op risicobasis hebt. Zo komt je partner – mocht jij overlijden – niet voor vervelende verrassingen te staan.

Als je in loondienst werkt, bouw je meestal pensioen op. Vaak wordt er door het pensioenfonds ook partnerpensioen aangeboden. Een ander woord voor partnerpensioen is nabestaandenpensioen.

Wordt je partner als partner gezien door het pensioenfonds?

Je partner krijgt alleen partnerpensioen als die door het pensioenfonds als jouw partner wordt gezien.

Volgens het pensioenfonds is je partner:

  • Je echtgenoot of geregistreerd partner
  • Wat er hierover in de pensioenovereenkomst staat

Meld je partner aan

Zijn jullie niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Meld je partner dan aan bij het pensioenfonds. Daarna gaat het pensioenfonds extra gegevens aan je vragen om te kijken of jouw partner aan hun voorwaarden voldoet om geaccepteerd te worden. De meeste pensioenfondsen eisen een samenlevingscontract dat bij de notaris is opgesteld.

Is het partnerpensioen op risicobasis?

Verder is het handig om te weten of het partnerpensioen op risicobasis is of op opbouwbasis. Dat maakt verschil.

Risicobasis

Veel partnerpensioenen zijn op risicobasis. Je kan dit zien als een soort verzekering. Je bouwt niets op. Het partnerpensioen vervalt als je gaat scheiden of als je uit dienst gaat. Mocht je overlijden, dan krijgt je ex-partner dus geen pensioen meer. Het enige voordeel van een partnerpensioen op risicobasis is dat de premie lager is.

Opbouwbasis

Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis maakt het niet uit of je nog bij dezelfde werkgever in dienst bent en of je nog bij elkaar bent. Je (ex)partner houdt altijd recht op het partnerpensioen.

Controleer hoe het geregeld is

Je werkgever of pensioenuitvoerder kan je vertellen wat voor nabestaandenpensioen er geregeld is. Je kan het ook zien door in te loggen op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Klik op ‘Wat als mijn situatie verandert’ en daarna op ‘overlijden als je werkloos’ bent. Staat er bij je huidige werkgever dat je nabestaanden geen pensioen ontvangen? Dan heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis.

Veranderingen op komst

Het nabestaandenpensioen gaat ervan uit dat mensen trouwen, van een stel één persoon geen eigen inkomen heeft, men altijd bij elkaar blijft en altijd bij dezelfde baas blijft werken. Maar in onze samenleving is veel veranderd. Het pensioenstelsel is een daarom ook aan verandering toe. De politiek is daarmee bezig, maar het is nog niet bekend wanneer de veranderingen ingaan.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort