Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Buitenlands avontuur, gevolgen voor je pensioen

26 januari 2024

Je zoekt het avontuur op en kiest voor een baan in het buitenland: spannend! Je gaat jezelf ontwikkelen in een ander land, in een andere cultuur, ontmoet nieuwe mensen en leert nieuwe vaardigheden. Je bereidt je goed voor, maar heb je ook gedacht aan de gevolgen voor je pensioenopbouw?

Het is belangrijk om te weten dat je meestal geen pensioen opbouwt in het buitenland. Je bent namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Niet iedereen staat daarbij stil. Dat kan onaangename verrassingen opleveren bij terugkomst in Nederland. Om dat te voorkomen, is het goed om de mogelijkheden door te nemen.

Stel: je bent 35 jaar en je krijgt een prachtig aanbod voor een vaste baan in het buitenland. Je laat huis en haard achter en vertrekt. Op dat moment stopt de opbouw van je AOW. Ieder jaar dat je niet verzekerd bent, wordt je AOW met twee procent gekort. Dat bedrag loopt dus terug wanneer je in het buitenland woont. Verhuis je op den duur weer naar Nederland, dan krijg je een lager AOW-pensioen uitgekeerd als je de AOW-leeftijd bereikt.

Ziektekostenverzekering

Ook kom je niet meer in aanmerking voor een ziektekostenverzekering en zorg in Nederland. Daarnaast krijgt je partner minder of geen nabestaandenpensioen (Algemene nabestaandenwet, ANW) en ontvangen de kinderen minder wezenpensioen als je overlijdt.

Is een lager pensioen dan onvermijdelijk als je emigreert voor een vaste baan bij een buitenlandse werkgever? Dat niet. Om je pensioenniveau op peil te houden, kan je je verzekering voor de AOW vrijwillig voortzetten. Dat geldt ook voor de ANW. Je kan ze ook allebei in één pakket vrijwillig laten doorlopen. Wil je  weten wat dat gaat kosten?

Bereken uw premie

Verzeker je vrijwillig

Mijn advies: verzeker je vrijwillig voor de AOW en ANW als je naar het buitenland emigreert. Dan weet je zeker dat jouw noodzakelijke appeltje voor de dorst niet voor een deel verdampt. We zien het probleem ook in omgekeerde verschijningsvorm: mensen afkomstig uit het buitenland die op latere leeftijd in Nederland komen wonen en lang niet aan de volle vijftig ‘AOW-jaren’ komen. Dan krijgen ze na het bereiken van de AOW-leeftijd moeite met betalen van lopende verplichtingen.

Dat is een situatie die je het liefste voorkomt. Ook al bestaat de mogelijkheid om de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) aan te vragen als je AOW-pensioen lager is dan het sociale minimum. Dat is een redmiddel dat ook nog eens afhankelijk is van bijvoorbeeld het eigen vermogen en de woonsituatie.

Gedetacheerd

Overigens geldt bovenstaande niet als je door een Nederlandse werkgever gedetacheerd wordt naar het buitenland. Dan ben je meestal wel verzekerd voor de AOW. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, afhankelijk van het land waar je gaat werken en de afspraken met je werkgever. Ook in dit geval is mijn raad: zoek het goed uit. Kom niet voor onaangename verrassingen te staan!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort