Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Buitenlands avontuur: wat betekent dat voor uw pensioenopbouw?

10 juni 2021

Uw horizon verbreden, het avontuur opzoeken of gewoonweg een nieuwe uitdaging aangaan. Steeds meer mensen wagen de sprong en kiezen voor een baan in het buitenland. Dat is natuurlijk heel spannend. U gaat uzelf ontwikkelen in een ander land, in een andere (werk)cultuur. U ontmoet nieuwe mensen en leert nieuwe vaardigheden. Voordat u emigreert moet u wel veel regelen. U bereidt zich natuurlijk goed voor, maar hebt u ook aan de gevolgen voor uw pensioenopbouw gedacht?

Het is belangrijk om te weten dat u meestal geen pensioen opbouwt in het buitenland. U bent namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Niet iedereen staat daarbij stil. Dat kan onaangename verrassingen opleveren bij terugkomst in Nederland, zo ervaren wij ook bij Geldloket Amersfoort. Om dat te voorkomen, is het goed om de mogelijkheden door te nemen.

Stel: u bent 35 jaar en u krijgt een prachtig aanbod voor een vaste baan in het buitenland. U laat huis en haard achter en vertrekt. Op dat moment stopt de opbouw van uw AOW. Sterker nog: ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met twee procent gekort. Dat bedrag loopt dus terug wanneer u in het buitenland woont. Verhuist u op den duur weer naar Nederland, dan krijgt u een lager AOW-pensioen uitgekeerd als u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Ziektekostenverzekering

Ook komt u niet meer in aanmerking voor een ziektekostenverzekering en zorg in Nederland. Daarnaast krijgt uw partner minder of geen nabestaandenpensioen (Algemene nabestaandenwet, ANW) en ontvangen uw kinderen minder wezenpensioen als u overlijdt.

Is een lager pensioen dan onvermijdelijk als u emigreert voor een vaste baan bij een buitenlandse werkgever? Dat niet. Om uw pensioenniveau op peil te houden kunt u uw verzekering voor de AOW vrijwillig voortzetten. Dat geldt ook voor de ANW. U kunt ze ook allebei in één pakket vrijwillig laten doorlopen. Wilt u weten wat dat gaat kosten?

Bereken uw premie

Appeltje voor de dorst

Mijn advies: verzeker u vrijwillig voor de AOW en ANW als u naar het buitenland emigreert. Dan weet u zeker dat uw noodzakelijke appeltje voor de dorst niet voor een deel verdampt. We zien het probleem ook in omgekeerde verschijningsvorm: mensen afkomstig uit het buitenland die op latere leeftijd in Nederland komen wonen en lang niet aan de volle vijftig ‘AOW-jaren’ komen. Dan krijgen ze na het bereiken van de AOW-leeftijd moeite met betalen van lopende verplichtingen.

Dat is een situatie die je het liefste voorkomt. Ook al bestaat de mogelijkheid om de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) aan te vragen als je AOW-pensioen lager is dan het sociale minimum. Dat is een redmiddel dat ook nog eens afhankelijk is van bijvoorbeeld het eigen vermogen en de woonsituatie.

Overigens geldt bovenstaande niet als u door een Nederlandse werkgever gedetacheerd wordt naar het buitenland. Dan bent u meestal wel verzekerd voor de AOW. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, afhankelijk van het land waar u gaat werken en de afspraken met uw werkgever. Ook in dit geval is mijn raad: zoek het goed uit. Kom niet voor onaangename verrassingen te staan!

Laatste update: 17 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort